Hudpleie
Vi guider: Unngå uren hud
Uren hud påvirker humøret. Det gjelder uansett om du har fått en enkelt kvise, hudormer eller urenheter over en lengre periode. Urenhetene oppstår ikke fordi huden din er skitten, så det er et litt misvisende ord. Vi har samlet de beste produktene mot uren hud – så les mer her og finn ut hvordan du blir kvitt uren hud.

Uren hud hører ikke bare tenårene til. Mange voksne, spesielt kvinner, lider av uren hud. Uansett alder handler uren hud ofte om kroppsbalansen eller produkter som tilstopper porene. Det er altså flere faktorer som spiller inn. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva du kan gjøre for å komme uren hud til livs. ​​​​​​​

Solkremer for uren hud

Akkurat nå er vi midt i de varme sommermånedene, og det kan være at du snart skal på ferie til sørlige breddegrader. Men kanskje har du opplevd at huden din reagerer dårlig på solkrem og kan bli uren? Da har vi hjelpen du trenger! Vi har samlet en håndfull effektive solkremer som er spesifikt utviklet for uren og sensitiv hud.

Solkrem med SPF 30

Når vi snakker om solkrem til ansiktet, er det viktig at man bruker høy faktor, siden ansiktet er utsatt for solstråler hele dagen. Vi har her funnet frem to gode forslag til solkremer for uren hud med solfaktor 30.

ACO Sun Face Mattifying SPF 30 er en lett og herlig solkrem som er perfekt for deg som har urenheter og tendens til fet hud. Den inneholder blant annet sink, som motvirker kviser og reduserer risikoen for tilstoppede porer.

Bioderma Photoderm AKN MAT Fluide SPF 30 inneholder også en rekke gode ingredienser som reduserer fet hud, hudormer og urenheter i ansiktet, samtidig som den beskytter huden mot solens stråler.

Solkrem med SPF 50

Hvis du ønsker solkrem med høyere faktor til ansiktet, har vi samlet noen gode forslag til solkremer med faktor 50 velegnet for uren hud her.

La Roche-Posay Anthelios XI Dry Touch SPF 50+ er en anti-shine solkrem som holder huden matt gjennom hele dagen. Den er svært godt egnet til sart og solintolerant hud som vil bli eksponert for mye og sterk sol.

Pharmaceris Medi Acne Protect Face Sun Cream SPF 50+ er genial til uren hud, da den bidrar til å balansere talg i huden, samtidig som den sikrer at huden forblir matt.

God rens for uren hud

Uren hud og fet hud er ikke nødvendigvis det samme. Det er derfor en god idé å få råd og veiledning av en fagperson. Hvis du er i tvil om hvilken hudtype du har, bør du alltid velge milde og fuktighetsgivende produkter.


 • Velg de rette produktene og sett sammen en god hudpleierutine, og så er du godt på vei.


 • En god rens for uren hud er en rens som ikke er for hard mot huden. Den må være mild, gjerne uparfymert, og så må den ikke irritere eller tørke ut huden. Det er også lurt å bruke en rens som fukter.


 • Rens ansiktet både morgen og kveld, også selv om du ikke har brukt makeup.


 • Bruk en BHA-peeling to til fire ganger i uken.

3 gode grunner til å rense huden

1. Overflødig fett og avstøtte gamle hudceller fyller porene, slik at de blir tilstoppet og det utvikles hudormer og kviser.

2. Luftforurensning som huden daglig blir utsatt for, påvirker huden. Det er dokumentert at forurensning på huden fører til tidligere aldringstegn.
​​​​​​​

3. Hvis du bruker makeup, sier det seg selv at den bør fjernes, slik at porene ikke blir tilstoppet.

Bruk toner eller ansiktsvann

Fordelen med ansiktsvann er at det gir huden fukt, renser litt ekstra og gir en jevnere og mer ensartet hudtone. Du påfører ansiktsvannet med en bomullsdott på renset hud.


En ekte favoritt blant Matas' kunder er Australians Bodycares Face Tonic. Det er et ansiktsvann som gjenoppretter hudens fuktighetsbalanse, renser i dybden og bidrar til å forebygge hudproblemer.

Plei uren hud med krem

Avslutt alltid med å gi huden fukt og pleie. Selv om du kanskje sliter med fet hud, er det viktig at du ikke faller for fristelsen til å la huden tørke ut. Huden din trenger fuktighet, uansett om huden er tørr, sensitiv eller fet, om du har urenheter i pannen eller urenheter på haken. Alle former for uren hud trenger fuktighet, selv om det kan føles som en selvmotsigelse.

Prøv for eksempel Australian Bodycares Face Cream, som er en ansiktskrem spesielt beregnet for uren hud. Kremen er superpopulær, og det med god grunn. Den fukter samtidig som den holder urenheter unna.


En annen bestselger er MDerma Face51 AntiBlemish Cream, som er en fuktighetsgivende ansiktskrem som aktivt motvirker kviser, hudormer og urenheter. Den inneholder bl.a. Niacinamid som forbedrer hudens elastisitet.

Bruk ansiktsmaske

Sett en stopper for urenheter med en mild peeling eller en rensende ansiktsmaske. Unngå å skrubbe på huden med skrubbekremer hvis du har åpne sår eller kviser. Det irriterer bare huden unødig.


Bruk heller en peel eller leiremaske. Når man sliter med hudormer, kviser, forstørrede porer og uren hud er det viktig å fjerne døde hudceller og annet smuss fra huden.


Bruk en maske et par ganger i uken, gjerne om kvelden før du legger deg, og avslutt med en fuktighetsgivende og beroligende krem.

Kosttilskudd for huden

Ser du etter vitaminer mot uren hud? Da har vi samlet en håndfull forskjellige kosttilskudd som bidrar til å opprettholde sunn og normal hud.

​​​​​​​

Ta for eksempel New Nordics Deep Cleanse tabletter. De er basert på svart pepper, som bidrar til å rense huden ved å fremme god blodsirkulasjon gjennom de fine blodårene og kapillærene. De inneholder også sink, kobber og C-vitamin, som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.


Husk: Sørg for at du ikke overbehandler huden. Bruk milde renseprodukter, slik at du ikke stripper huden for de gode fettstoffene.​​​​​​​

Black- and whitehead extractor 

En hudormfjerner er et smart hudpleieverktøy med to løkker som du kan bruke til å presse ut hudormer.


Den tynne, mindre løkken er ment for hvite hudormer, og den flate, avlange løkken er best for mørke hudormer.  ​​​​​​​

Ingredienser du bør se etter mot uren hud

Uren hud kan holdes i sjakk med produkter som inneholder de rette ingrediensene som arbeider målrettet med å redusere uren hud, og generelt forbedre hudens tilstand.


Aktive ingredienser som gjør godt for huden uten å stresse den ytterligere, og som går inn og arbeider med balansen i huden. Det finnes imidlertid også ingredienser som du med fordel kan lære mer om, slik at du ikke overbehandler huden. 

Niacinamid

Uren hud trenger hjelp for å komme i balanse. Det er derfor en god idé å gå til innkjøp av en krem eller et serum som inneholder niacinamid, som normaliserer og reparerer huden og porene.


Niacinamid er et B3-vitamin som sørger for å forbedre hudens elastisitet, reduserer rynker, pigmenteringer og fine linjer, i tillegg til at hudtonen blir jevnere slik at rødheten reduseres.

Salisylsyre

Salisylsyre, også kalt BHA, er en sann venn for deg med uren hud og bidrar både til å redusere porene og fjerne urenheter, fett, svette og smuss litt mer effektivt fra huden enn en vanlig rens.


Den holder nemlig opphopninger av overflødig fett, svette og smuss nede uten å være for hard mot huden.

Vitamin A-krem mot uren hud

A-vitamin, også kalt retinol, er en svært effektiv ingrediens hvis du har uren hud.


A-vitamin kan være litt hard mot huden og gjøre den rød. ​​​​​​​ Bruk produkter med A-vitamin om natten, og start eventuelt med kun å bruke produktet annenhver dag, slik at huden langsomt blir vant til produktet.

Uren hud på ryggen

Det er ikke bare hudormer som har det med å vise seg på ryggen, hvor vi verken helt selv kan se dem eller få fingrene i dem. Du kan også oppleve både kviser og urenheter på ryggen.


Det er faktisk ikke annerledes enn når kviser og uren hud oppstår i ansiktet. Uren hud på ryggen dukker opp av samme årsak, nemlig på grunn av at kroppen produserer mer talg, som medfører at talgkjertlene/porene blir tilstoppet. Bruk derfor de riktige produktene. Australian Bodycare har for eksempel laget en rekke produkter med tea tree oil, som er spesielt utviklet for å bekjempe uren hud på ryggen.

Solkrem for uren hud

Selv om solkrem er viktig, kan den være litt av en prøvelse når man har uren hud. Solkremer kan nemlig ha en tendens til å tilstoppe porene.

Heldigvis finnes det råd mot dette, for vi kommer jo ikke utenom å bruke solkrem, uren hud eller ikke. Velg en solkrem med lett konsistens, som irriterer huden minst mulig. Hvis du er i tvil, bør du velge en solkrem med mineralsk solfilter, også kalt et fysisk solfilter, som ikke tilstopper porene.

Hva er hudormer?

Ja, ordet i seg selv høres ekkelt ut, men hudormer har faktisk ingenting med ormer å gjøre. Det er derimot en opphopning av talg, fett og smuss som samles i porene. Til gjengjeld finnes det to typer hudormer, kalt white heads og black heads.

 • White heads (hvite hudormer) kalles også lukkede hudormer og er en opphopning av bakterier, smuss og overflødig fett som dannes i porene i huden. Siden de er hvite, kan de være vanskelige å få øye, men de er urenheter på lik linje som svarte hudormer.

​​​​​​​

 • Blacks heads (svarte og åpne hudormer) er den mest kjente typen hudormer og den typen vi stirrer oss blinde på når vi ser dem i speilet. De får den svarte fargen når smuss bygger seg opp i en pore og smusset utsettes for oksygen.


Hudormer kan vise seg i ansiktet, spesielt i T-sonen og på kroppen, vanligvis i ørene, på ryggen, på skuldrene eller mellom brystene. Alt dette er steder hvor kroppen har anlegg for å samle mer overflødig fett.

Slik blir du kvitt hudormer

Hudormer er ofte vanskelige og det kreves en god del innsats for å bli kvitt dem når de først har vist seg på hudens overflate. Det er derfor du må huske å rense huden morgen og kveld, slik at du får renset bort makeup og smuss.


Hvis du ikke kan motstå fristelsen og velger å klemme ut hudormene, er det viktig at du ikke bruker fingrene. Det er nemlig ikke særlig hygienisk og du risikerer å overføre bakteriene fra fingrene til huden, noe som kan skape flere problemer. Du bør derfor bruke en hudormfjerner som forsiktig kan presse ut hudormene uten å irritere området mer enn høyst nødvendig. 

Hva er kviser?

Den korte forklaringen er at kviser oppstår når fett ikke kan slippe vekk fra huden. Det gjelder uansett om du er tenåring eller voksen. En kvise er en bakterie i huden som oppstår i talgkjertlene/porene våre, og som kan forekomme både i ansiktet og andre steder på kroppen. Mange plages av kviser på ryggen eller mellom brystene. 

Hva bør man spise når man har uren hud?

Det er ingen myte at kosthold og hudtilstand henger sammen. Inntak av visse matvarer, som f.eks. fet mat og sukker, har nemlig en tendens til å vise seg på huden.


Mange usunne matvarer er med på å forverre utbrudd av kviser, så hvis du plages av mye uren hud, er det derfor lurt å se litt nærmere på kostholdet. Kutt ned på det usunne og sørg i stedet for å få mer antiinflammatorisk kost på tallerkenen. Kostholdet alene kan imidlertid ikke fjerne kviser og uren hud, men det kan være et godt supplement til hudpleien din.


Antiinflammatorisk kost er matvarer som er i stand til å dempe betennelse i kroppen og dermed i huden. Gode eksempler på antiinflammatoriske matvarer er:

 • Mørkegrønne grønnsaker som spinat, grønnkål og brokkoli

 • Fisk, spesielt fet og halvfet fisk rike på omega 3-fettsyrer, som makrell, sild, ørret og laks

 • Vegetabilske oljer som f.eks. olivenolje og linfrøolje

 • Gurkemeie

 • Bær som f.eks. blåbær, solbær og bringebær
  ​​​​​​​
 • Nøtter

Hvorfor får man uren hud?

Det er mange grunner til at huden din sliter med kviser, hudormer og blanke områder. Det kan være stress, p-piller, kosthold og dårlige vaner som påvirker oss, slik at kroppen kommer i ubalanse. Noen produkter kan også tilstoppe porene hos nettopp deg. Dette kan bety at huden danner mer talg (sebum), som kan tilstoppe porene og bli til urenheter og kviser.


Livsstilen vår og måten vi pleier huden på i det daglige, produktene vi bruker og måten vi renser huden på, har også betydning. La oss se nærmere på de gode og riktige renserutinene som kan være et godt første skritt på veien mot å slippe uren hud.


Man kan også få hudsykdommen akne eller cystisk akne, som er utbredt hos spesielt unge mennesker, siden de har økt talgproduksjon. Akne er en betennelsestilstand i huden, og hvis du mistenker at du lider av akne, er det viktig at du søker råd og behandling hos legen. Legen din kan for eksempel vurdere om du vil ha nytte av en medisinsk krem eller piller mot akne.

Rens huden din morgen og kveld

Ren hud er alfa og omega for at dine pleieprodukter skal ha effekt og kan hjelpe huden på vei mot å bli kvitt urenheter.


Når ansiktet blir kvitt makeuprester, smuss, forurensning og døde hudceller morgen og kveld, kan produktene du bruker enkelt trekke inn i huden og gjøre det de gjør best, og ikke minst holde hudormer, urenheter og kviser unna.  


Om natten slapper huden av og regenererer seg selv. Det er om natten huden gjenoppbygger seg selv. Det er derfor viktig at huden får muligheten til å slappe av og puste.


Renserutinene dine er svært viktige for om du kan komme uren hud til livs, eller om ikke annet holde uren hud på et nivå som ikke plager deg i hverdagen. Husk derfor å rense ansiktet hver kveld før du legger deg, og igjen om morgenen, når du har fett på huden og det er rester av nattkrem på huden. 

Relaterte produkter

Relaterte artikler

Lær mer om uren hud

Hudpleie

Lær mer om uren hud

Av Matas

Det kan være mange typer uren hud, men felles for dem alle er at huden opplever en ubalanse i dens normale produksjon av talg og det påvirker hudens regulering av bakterier. Det skaper gunstige vilkår for at bakteriene på huden kan formere seg og tilstoppe hudens porer, og det kan medføre betente porer, kviser og i verste fall akne.

Les mer
Guide: Solkrem for uren hud

Hudpleie

Guide: Solkrem for uren hud

Av Nanna Skousbøll

Får du ekstra kviser og fetere hud når sommeren melder sin ankomst? Da kan solkremen være synderen, og hvis du har tendens til uren hud, er det ikke likegyldig hvilken solkrem du bruker. Vi guider deg til rett solkrem her.

Les mer
Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Hudpleie

Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Av Trine Brøndsted

Vitamin A er ikke bare noe vi får fra mat og kosttilskudd. Vitamin A i hudpleieprodukter har en dokumentert effekt, slik at vi slett ikke trenger å diskutere om det virker eller ikke. Her er alt du trenger å vite om vidunderingrediensen.

Les mer
Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Hudpleie

Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Av Trine Brøndsted

Hyaluronsyre er et naturlig stoff som vi alle er født med i kroppen, men som vi dessverre mister med alderen. Her ser vi nærmere på naturens egen fuktighetsmester.

Les mer