Mer innhold
Makeup
Andre leste
Guide til foundation: Her er alt du trenger å vite

Makeup

Guide til foundation: Her er alt du trenger å vite

Les også
Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Makeup

Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Huden din sladrer om kroppens indre tilstand, og mangel på søvn kan etterlate mørke ringer under øynene og få oss til å se trøtte ut. Derfor er concealeren mange kvinners beste venn. Få en veiledning til hvordan du legger den perfekte concealeren, og les vår test av fem av typen.

Les også
Makeup

Den ultimate concealer-guiden

Mørke ringers og kvisers redning: concealeren er et populært og supert produkt i enhver makeuprutine – uansett om du bruker mange eller få produkter. I dag deler vi alt du trenger å vite om å fargematche, velge riktig type og hvordan du best påfører produktet for optimal dekning.

Hva er en concealer?

En concealer er et konsentrert produkt beregnet for bruk på mindre områder i ansiktet for å skjule ujevn hudtone, rødhet, kviser og annet. Forskjellen på en concealer og en foundation er at concealeren kun brukes lokalt, mens en foundation brukes over hele ansiktet. En concealer har ikke nødvendigvis høy dekkevne, og det er ikke utenkelig at du finner foundations med høyere dekkevne enn mange concealere.

Er det forskjell på concealere?

Det finnes mange forskjellige typer concealere, som alle er beregnet til en spesiell bruk. Nedenfor går vi gjennom de du kan støte på:


Concealer til øyeområdet

Det finnes mange concealere på markedet som er spesielt utviklet for å dekke mørke ringer rundt øynene og generelt forbedre utseendet til øyepartiet. Noen av disse har lysreflekterende egenskaper som bidrar til å gi huden et fuktet og friskt utseende, mens andre fokuserer mer på å dekke intensivt. Velg concealer etter de egenskapene du ønsker at den skal ha. Ord som "light reflecting", "illuminating" og lignende uttrykk som leder tankene på friskhet vil som regel stå på produkter som frisker opp øyepartiet. Trenger du derimot mer dekning, vil du støte på ord som "high coverage", "perfecting" eller lignende.

Concealer til ansiktet

Concealeren er utviklet spesielt for ansiktet og har som regel høy dekning, fordi den kun skal brukes til å skjule alt fra kviser til arr, hyperpigmentering og rødhet. En concealer til ansiktet vil ofte ha en litt tørrere og tykkere konsistens enn de som er beregnet til bruk under øynene, som vanligvis er mer tyntflytende, noe som ser best ut på den tynne huden i øyepartiet.

Highlighter

Det finnes en del hybridprodukter innen concealere, der det mest vanlige er en kombinasjon av en highlighter og en concealer. Det er som regel snakk om et flytende produkt med en lett dekning og lysreflekterende egenskaper, som brukes strategisk rundt øyne, på kinnben og på steder i ansiktet man gjerne vil fremheve. Denne typen produkt kommer ofte i en klikkpennversjon. Tenk på YSLs ikoniske "Touche Éclat". Det er et veldig godt eksempel på et produkt som både gir lett dekning og lysner huden.


Denne typen produkt må ikke forveksles med en vanlig concealer i en lysere farge enn din egen hud, som brukes til å fremheve utvalgte områder av ansiktet og samtidig tilføre masse dekning.

Corrector

Den siste typen concealer du kan støte på er en "corrector". Som navnet indikerer, brukes den til å korrigere farge i ansiktet. Denne typen concealer brukes vanligvis under en foundation eller under en annen concealer. Du kan for eksempel finne dem i grønt hvis de brukes på rødme i huden for å nøytralisere den før du påfører foundation, for dermed å gi et mer naturlig resultat. Da trenger du mindre produkt.


En annen vanlig corrector er en i fersken- og laksefarge som brukes under øynene for å nøytralisere de lilla eller blå tonene vi kan få under øynene som følge av for lite søvn, gener eller annet. Som regel legger man en annen concealer i hudfargen sin over, men de kan i noen tilfeller også brukes alene.

Hvordan brukes en concealer?

En concealer brukes lokalt på de områdene du ønsker å perfeksjonere – uansett om det er mørke ringer under øynene, rødhet på kinnene eller en kvise i pannen. Hvis du ikke bruker foundation, påføres concealeren direkte på huden. Hvis du derimot bruker foundation, er det en smakssak om du helst vil påføre concealer før eller etter foundation. Det smarte med å påføre concealer etter foundation, er at du ikke får dyttet den rundt ved å påføre et annet produkt over. For å dekke kviser, fungerer det derfor spesielt godt å legge concealer etter foundation.

Slik velger du riktig farge

Hvilken farge du velger på concealeren avhenger av hva den skal gjøre for deg. Det er mange råd der ute, men de tar sjelden høyde for at det er forskjell på concealere og de ulike funksjonene de har. Det gir derfor ikke mening å holde seg til den gamle visa om "å velge en concealer som er to nyanser lysere enn hudtonen", for hvis du påfører for lys concealer på en kvise, hva skjer da? Du ender med å fremheve kvisen i stedet for å skjule den, noe som sannsynligvis var den opprinnelige hensikten.


Slik velger du concealer under øynene

Under øynene kan du gå i to retninger: lysere enn din egen hudtone for en ekstra våken og frisk look, eller samme farge som hudtonen din for en helt naturlig look.


Hvis du velger en lysere concealer, vil den automatisk fungere som en highlighter og fremheve øyepartiet. Sørg derfor for å velge en som har tilstrekkelig med dekkevne til å dekke over mørke ringer hvis du har det. Du kan velge litt eller mye lysere, alt etter hvor dramatisk effekt du vil ha, men vi anbefaler ikke at man fraviker hudtonen sin mer enn tre toner, for da vil huden raskt se misfarget ut.


Velger du en concealer i din egen hudtone, er vårt beste tips å fargematche deg selv, som når du velger foundation. Det har vi laget en hel artikkel om som du kan lese nedenfor.


Slik velger du farge på ansiktsconcealer

​​​​​​​Hvis du vil dekke ting som rødhet, kviser, arr og hyperpigmentering på selve ansiktet, er det best å bruke en concealer med høy dekkevne i samme farge som huden. Prosessen med fargematching er den samme som ovenfor: du kan enten matche concealeren til ansiktshuden din hvis du ikke bruker foundation, eller ta med foundation på handletur og finne en concealer i samme nyanse. Det er en enkel måte å sikre at produktene passer til hverandre på.

Slik påfører du concealer

Heldigvis er det superenkelt å legge concealer, og du kan velge nøyaktig den påføringsmetoden som passer deg best. Her er de tre vanligste:


Fingre

Å påføre concealer med fingrene er superenkelt og det som gir deg det mest naturlige resultatet. Varmen fra fingrene sørger for at produktet smelter inn i huden og ser så naturlig ut som mulig. Fingre fungerer spesielt godt under øynene og ved nesevingene, hvor det kan være vanskelig å komme til med pensler og svamp. Metoden er også den som gir den laveste dekningen, slik at den fungerer best hvis du bare ønsker et lett resultat – eller ikke har noe imot å bygge concealeren litt opp i flere omganger.


Pensel

Pensel er en annen effektiv måte å påføre concealer på. Tommelfingerregelen her er at jo tettere børste du velger, desto høyere dekning får du av concealeren. En tett pensel er den metoden som gir deg den høyeste dekningen. Du kan velge en pensel spesielt til concealeren hvis du foretrekker det eller bare klappe den inn med den penselen du likevel bruker til foundation hvis det er en type "bufferbørste".


Det fine med å påføre concealer med en pensel, er at du kan dekke mange "problemer" raskt og enkelt tilføre ekstra dekning ved å klappe på ekstra produkt. Pensler er nemlig gode til ikke å forstyrre den makeupen du allerede har lagt hvis man bruker dem til å klappe produktet lett på.Svamp

​​​​​​​Svamp fungerer også svært godt til å påføre concealer med. Ofte er de formet på en måte som gjør at de enkelt kan brukes alle steder i ansiktet, og de har dessuten den fordelen at de absorberer litt av produktet, noe som til slutt gir et mer naturlig resultat på huden. Svamper er spesielt velegnet til å påføre concealer under øynene – spesielt hvis man liker å highlighte der og andre steder på ansiktet – fordi de visker ut alle brå overganger mellom concealer og foundation og reduserer fargeforskjellen og gir et mer profesjonelt resultat.

Supernaturlig hud: slik gjør du

Ønsker du en hud som ser helt naturlig ut? Da er en concealer din beste venn. Litt strategisk påføring på problemområdene dine kan gi en illusjon av perfekt hud – uten makeup. Les hvordan du gjør det her, eller ta en titt på videoen nedenfor hvis du heller vil se teknikkene i bruk.


Velg en concealer som er litt lysere enn din egen hudtone, og klapp litt av den i øyekroken for å lysne samt hele veien under øyet for å dekke eventuelle mørke ringer. Bruk gjerne fingrene til dette trinnet for å få et mest mulig naturlig resultat.

​​​​​​​

Velg deretter en concealer med middels til høy dekning i din egen hudfarge, og klapp den på eventuelle områder i ansiktet der du har behov for mer dekning. Det kan være litt rødhet på kinnene, en kvise eller kanskje litt hyperpigmentering. Du kan bruke fingre, svamp eller pensel til dette trinnet og voillà! En hud som kun er dekt der det virkelig er behov for det og dermed ser både perfekt og helt naturlig ut.


Slik får du concealeren til å holde hele dagen

Concealer er et av de første produktene som forsvinner fra huden i løpet av dagen. Det skyldes at vi som regel legger den på utsatte steder – f.eks. på nesen, som er et av de feteste områdene i ansiktet og som makeupen derfor raskt forsvinner fra.


Det beste du kan gjøre for å få concealeren til å holde, er å fiksere den med litt pudder. Om du velger et løst eller fast er helt opp til deg. Hvis du bruker en lysnende concealer under øynene, så velg gjerne et pudder i samme nyanse, for ikke å gjøre concealeren mørkere igjen og dermed miste highlighter-effekten.

​​​​​​​

Til resten av ansiktet kan du fiksere med et pudder i samme nyanse som huden. Alternativt kan all concealer fikseres med et transparent pudder.

Relaterte artikler

Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Makeup

Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Av Cathrine Park

Huden din sladrer om kroppens indre tilstand, og mangel på søvn kan etterlate mørke ringer under øynene og få oss til å se trøtte ut. Derfor er concealeren mange kvinners beste venn. Få en veiledning til hvordan du legger den perfekte concealeren, og les vår test av fem av typen.

Les mer
Guide til foundation: Her er alt du trenger å vite

Makeup

Guide til foundation: Her er alt du trenger å vite

Av Trine Brøndsted

Les mer
Redaksjonen tester: Beste maskara

Makeup

Redaksjonen tester: Beste maskara

Av Amalie Schiller

Maskara er den tingen i sminkepungen vi her i redaksjonen hverken kan og vil leve uten. Noen foretrekker en maskara som gir et intenst og dramatisk utseende, mens andre elsker de lange og tynne vippene. Vi må nok innrømme at maskara er det produktet vi har skiftet ut flest ganger siden vi i begynnelsen av tenårene begynte å eksperimentere med den billigste typen, som vi akkurat hadde nok lommepenger til å kjøpe. Nå har vi bestemt oss for å teste noen av de beste maskaraene.

Les mer
Den ultimate highlighter-guiden – fremhev gløden

Makeup

Den ultimate highlighter-guiden – fremhev gløden

Av Trine Brøndsted

En highlighter fremhever de beste trekkene dine og gir huden din en vakker og glødende look. Uansett alder og hudtype kan litt ekstra glans få huden til å gløde på en kjedelig onsdag eller festlig fredagskveld.

Les mer
Våre eksperter veileder deg
Våre eksperter veileder deg

Møt våre utdannede materialister, frisører og farmakonomer.