Solfaktor – Skal du velge faktor 15, 30 eller 50?

Solen er herlig. Den gir lys, glede og vakker sommerhud. Men solens UVA- og UVB-stråler er skadelige, spesielt når UV-indeksen er høy. Derfor er det om sommeren ekstra viktig å beskytte huden med riktig solfaktor. I denne artikkelen veileder vi deg gjennom det store utvalget av solkremer, og i tillegg skal vi fortelle deg mer om hva solfaktor er og hvilken solfaktor du trenger.
Bruk solfaktor og unngå rynker og hyperpigmentering |
Solfaktor for barnNår du skal smøre inn barna, kan du også bruke tommelfingerregelen om én håndfull = én kropp. Barnets hånd rommer nemlig den mengden solkrem som du trenger til ham eller henne. Bruk derfor barnets håndstørrelse til å vurdere hvor mye solkrem de skal ha på seg. Det er også alltid lurt å bruke en solhatt og et lag lette klær på barna, slik at de alltid er godt beskyttet. |
Hva betyr solfaktor?
Tallet på solkremen viser hvilken solfaktor, også kalt SPF, solkremen inneholder. Det er et mål på hvor mye solkremen beskytter mot ultrafiolette UVB-stråler som forårsaker rødhet og solforbrenninger.
I motsetning til UVB-stråler kan du ikke merke solens UVA-stråler. De forårsaker nemlig verken rødhet eller forbrenninger, men trenger dypt inn i huden og gir rynker. Du får faktisk også UVA-stråling bak et vindu, akkurat som overskyede dager fortsatt gir UVA-stråling. Begge typer stråling er dessverre kilde til hudkreft. Det er derfor viktig å bruke en bredspektret solfaktor som både beskytter mot UVB- og UVA-stråling.
3 populære solcremer med SPF 15
3 populære solcremer med SPF 30
3 populære solcremer med SPF 50
Hvilken solfaktor bør du bruke?
Når solen endelig står høyt på himmelen, skynder de fleste seg ut så snart muligheten byr seg. Men hvordan er det nå med dette tallet på solfaktoren? Riktig solfaktor avhenger av hvor du oppholder deg og til dels også hudtypen din.
Først og fremst er det viktig å vite hvor mye de ulike faktortallene egentlig beskytter. Kanskje tenker du at solfaktor 30 beskytter dobbelt så mye som solfaktor 15. Men forskjellen er faktisk svært liten! Solfaktor 15 beskytter nemlig mot 93 % av solens stråler, mens solfaktor 30 beskytter mot 97 % av strålene. Og forskjellen er enda mindre når vi kommer opp i solfaktor 50. Her blir nemlig 98 % av solens stråler blokkert. Solfaktor 100 brukes stort sett ikke i Norge, og gir da også bare 1 % mer beskyttelse enn den allerede høye solfaktor 50.

For å få riktig beskyttelse må man imidlertid smøre seg med en tilstrekkelig mengde. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er vi altfor dårlige til å bruke nok solkrem, og dermed reduseres solfaktoren i solkremen. Hvis man for eksempel smører seg med faktor 15 i et for tynt lag, reduseres beskyttelsen til ca. faktor 2. Au da!
Tips! Bruk den enkle tommelfingerregelen om at din egen håndfull rommer den mengden solkrem som passer til din egen kropp.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler at du bruker solfaktor 15 i Norge og solfaktor 30 hvis du skal reise til Thailand, Spania eller andre varmere himmelstrøk. Hvis huden din er svært lys eller sart, kan det også være fornuftig å bruke faktor 30–50, uansett hvor du befinner deg. Hudtypen din er nemlig med på å avgjøre hvor raskt du blir solbrent.

Når anbefales SPF 50?
SPF eller solfaktor 50 kan brukes av deg med svært lys hud, og på de tidspunktene av dagen når solen er sterk og UV-indeksen er på 7 eller over. Kræftens Bekæmpelse anbefaler ikke nødvendigvis solbeskyttelse med SPF 50, da det høye tallet kan lure og få deg til å tro at du er spesielt beskyttet mot solens stråler.
De gjør i stedet oppmerksom på at solfaktor, om den er 15, 30 eller 50, kun yter den beskyttelsen den indikerer hvis du bruker riktig mengde solkrem, da dette er avgjørende for effekten. Det er imidlertid flere hudleger som anbefaler SPF 50 til pasienter som tidligere har hatt kreft i huden eller har skadet huden på annen måte.
Hvor lenge holder solfaktor?
Har du også solkremrester igjen fra i fjor? Vær oppmerksom på at solkrem kan bli dårlig. Det er derfor viktig at du ser på emballasjen hvor et lite ikon indikerer hvor lenge produktet kan holde seg etter åpning. Her står vanligvis 6, 12 eller 24, og det betyr at produktet kan holde seg åpent i det antall måneder.
Hvis solkremen ikke har vært åpnet eller ligget ute i stekende sol, kan du i utgangspunktet godt bruke den fra i fjor sommer.

Følg solrådene selv om du bruker solfaktor
Selv om du har smurt deg med riktig solfaktor, betyr ikke det at du er 100 % beskyttet, og derfor er det alltid en god idé å følge det vanlige solrådet om å søke skygge mellom klokken 12–15, hvor solens stråler er sterkest. Finn et fint sted med skygge og nyt at solen fortsatt varmer godt.
Hvis du likevel beveger deg ut i solen midt på dagen, må du være forsiktig. Vi anbefaler at du finner frem din fineste solhatt, gjerne den med bred brem. Hvis du samtidig tar på deg en langermet t-skjorte og et par solbriller, er du godt på vei til en sommerdag i solen med god samvittighet.