Hudpleie

Solfaktor – Skal du velge faktor 15, 30 eller 50?

Sommeren er på vei, og det betyr at vi endelig skal ut og nyte de etterlengtede solstrålene. Men vet du hvilken solfaktor du skal bruke? Her får du en veiledning til valg av riktig solfaktor i sommervarmen, slik at du er godt beskyttet mot solens stråler.

Solen er herlig. Den gir lys, glede og vakker sommerhud. Men solens UVA- og UVB-stråler er skadelige, spesielt når UV-indeksen er høy. Derfor er det om sommeren ekstra viktig å beskytte huden med riktig solfaktor. I denne artikkelen veileder vi deg gjennom det store utvalget av solkremer, og i tillegg skal vi fortelle deg mer om hva solfaktor er og hvilken solfaktor du trenger.

Bruk solfaktor og unngå rynker og hyperpigmentering

Det er ingen grunn til å pakke det inn – solen er hard mot huden. Hos unge mennesker ses ikke skadene umiddelbart fordi de skjer dypere nede i huden. Men etter hvert som årene går, viser skadene seg. For noen viser de seg for eksempel som rynker, og for andre skjer det som pigmentflekker.


Hvis du først har fått pigmentflekker, er de ikke lette å bli kvitt. Det er oftest livslange følgesvenner som dukker opp igjen når du får sol på kroppen.


Rynkene kommer som kjent med alderen, men hvis du som ung har vært mye ute i solen uten solfaktor, kommer rynkene både tidligere og tydeligere frem. ​​​​​​​


Så vi kan ikke si det tydelig nok – på med solfaktor! En solstift er smart som supplement, for den kan du alltid ha med i vesken.​​​​​​​

​​​​​​​

Solfaktor for barn

Pass godt på barna. Hvis du skal ha sommerferie med barna, er det viktig å huske at små barn og babyer ikke bør være direkte i solen. Større barn som bader og leker i solen må hele tiden være godt innsmurt i solfaktor minst 20 minutter før de går ut i solen.


Når du skal smøre inn barna, kan du også bruke tommelfingerregelen om én håndfull = én kropp. Barnets hånd rommer nemlig den mengden solkrem som du trenger til ham eller henne. Bruk derfor barnets håndstørrelse til å vurdere hvor mye solkrem de skal ha på seg.​​​​​​​


Det er også alltid lurt å bruke en solhatt og et lag lette klær på barna, slik at de alltid er godt beskyttet.

Hva betyr solfaktor?

Tallet på solkremen viser hvilken solfaktor, også kalt SPF, solkremen inneholder. Det er et mål på hvor mye solkremen beskytter mot ultrafiolette UVB-stråler som forårsaker rødhet og solforbrenninger.


I motsetning til UVB-stråler kan du ikke merke solens UVA-stråler. De forårsaker nemlig verken rødhet eller forbrenninger, men trenger dypt inn i huden og gir rynker. Du får faktisk også UVA-stråling bak et vindu, akkurat som overskyede dager fortsatt gir UVA-stråling. Begge typer stråling er dessverre kilde til hudkreft. Det er derfor viktig å bruke en bredspektret solfaktor som både beskytter mot UVB- og UVA-stråling.

Hvilken solfaktor bør du bruke?

Når solen endelig står høyt på himmelen, skynder de fleste seg ut så snart muligheten byr seg. Men hvordan er det nå med dette tallet på solfaktoren? Riktig solfaktor avhenger av hvor du oppholder deg og til dels også hudtypen din.


Først og fremst er det viktig å vite hvor mye de ulike faktortallene egentlig beskytter. Kanskje tenker du at solfaktor 30 beskytter dobbelt så mye som solfaktor 15. Men forskjellen er faktisk svært liten! Solfaktor 15 beskytter nemlig mot 93 % av solens stråler, mens solfaktor 30 beskytter mot 97 % av strålene. Og forskjellen er enda mindre når vi kommer opp i solfaktor 50. Her blir nemlig 98 % av solens stråler blokkert. Solfaktor 100 brukes stort sett ikke i Norge, og gir da også bare 1 % mer beskyttelse enn den allerede høye solfaktor 50.

For å få riktig beskyttelse må man imidlertid smøre seg med en tilstrekkelig mengde. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er vi altfor dårlige til å bruke nok solkrem, og dermed reduseres solfaktoren i solkremen. Hvis man for eksempel smører seg med faktor 15 i et for tynt lag, reduseres beskyttelsen til ca. faktor 2. Au da!


Tips! Bruk den enkle tommelfingerregelen om at din egen håndfull rommer den mengden solkrem som passer til din egen kropp.


Kræftens Bekæmpelse anbefaler at du bruker solfaktor 15 i Norge og solfaktor 30 hvis du skal reise til Thailand, Spania eller andre varmere himmelstrøk. Hvis huden din er svært lys eller sart, kan det også være fornuftig å bruke faktor 30–50, uansett hvor du befinner deg. Hudtypen din er nemlig med på å avgjøre hvor raskt du blir solbrent.

Når anbefales SPF 50?

SPF eller solfaktor 50 kan brukes av deg med svært lys hud, og på de tidspunktene av dagen når solen er sterk og UV-indeksen er på 7 eller over. Kræftens Bekæmpelse anbefaler ikke nødvendigvis solbeskyttelse med SPF 50, da det høye tallet kan lure og få deg til å tro at du er spesielt beskyttet mot solens stråler.

De gjør i stedet oppmerksom på at solfaktor, om den er 15, 30 eller 50, kun yter den beskyttelsen den indikerer hvis du bruker riktig mengde solkrem, da dette er avgjørende for effekten. Det er imidlertid flere hudleger som anbefaler SPF 50 til pasienter som tidligere har hatt kreft i huden eller har skadet huden på annen måte.

Hvor lenge holder solfaktor?

Har du også solkremrester igjen fra i fjor? Vær oppmerksom på at solkrem kan bli dårlig. Det er derfor viktig at du ser på emballasjen hvor et lite ikon indikerer hvor lenge produktet kan holde seg etter åpning. Her står vanligvis 6, 12 eller 24, og det betyr at produktet kan holde seg åpent i det antall måneder.


Hvis solkremen ikke har vært åpnet eller ligget ute i stekende sol, kan du i utgangspunktet godt bruke den fra i fjor sommer.

Følg solrådene selv om du bruker solfaktor

Selv om du har smurt deg med riktig solfaktor, betyr ikke det at du er 100 % beskyttet, og derfor er det alltid en god idé å følge det vanlige solrådet om å søke skygge mellom klokken 12–15, hvor solens stråler er sterkest. Finn et fint sted med skygge og nyt at solen fortsatt varmer godt.


Hvis du likevel beveger deg ut i solen midt på dagen, må du være forsiktig. Vi anbefaler at du finner frem din fineste solhatt, gjerne den med bred brem. Hvis du samtidig tar på deg en langermet t-skjorte og et par solbriller, er du godt på vei til en sommerdag i solen med god samvittighet.  

Relaterte produkter

Relaterte artikler

Vi tester: Naturlig solkrem

Hudpleie

Vi tester: Naturlig solkrem

Av Rikke Højris Bæk

Ingen sommer uten solkrem! Er du i tvil om hvilken variant som skal være med i kofferten i sommer? Her i redaksjonen har vi testet naturlige solkremer og vurdert konsistensen, duften og tatt en nærmere titt på ingrediensene. Les mer her for å finne ut hvilken som passer til dine krav og behov.

Les mer
Guide: Solkrem for uren hud

Hudpleie

Guide: Solkrem for uren hud

Av Nanna Skousbøll

Får du ekstra kviser og fetere hud når sommeren melder sin ankomst? Da kan solkremen være synderen, og hvis du har tendens til uren hud, er det ikke likegyldig hvilken solkrem du bruker. Vi guider deg til rett solkrem her.

Les mer
4 gode aftersun

Hudpleie

4 gode aftersun

Av Matas

Etter en hel dag hvor solen har kysset huden din, finnes det ingenting bedre enn å pleie og kjøle ned huden med en lekker aftersun.

Les mer
Kjenner du til aloe vera? Lær alt om planten her

Helse og sunnhet

Kjenner du til aloe vera? Lær alt om planten her

Av Trine Brøndsted

Aloe vera er kanskje ikke så imponerende når du ser på planten – den ligner mest på en fin kaktus. Men den har en rekke egenskaper og kan brukes både innvortes og utvortes. Her får du svar på noen av de mange spørsmålene folk gjerne har om planten, og spesielt gelen som bladene inneholder.

Les mer
Våre eksperter veileder deg
Våre eksperter veileder deg

Møt våre utdannede materialister, frisører og farmakonomer.