Mer innhold
Makeup
Andre leste
Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Makeup

Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Huden din sladrer om kroppens indre tilstand, og mangel på søvn kan etterlate mørke ringer under øynene og få oss til å se trøtte ut. Derfor er concealeren mange kvinners beste venn. Få en veiledning til hvordan du legger den perfekte concealeren, og les vår test av fem av typen.

Les også
Makeup

Primer: alt du trenger å vite

Kanskje du har hørt om dem: de lover å gi huden din et mer perfekt utseende, få sminken til å holde lenger, gjøre øyenskyggen mer intens og til og med fungere som et ekstra lag med hudpleie. I dag skal det handle om primere – for hva er det egentlig? Og fungerer de virkelig?

En helt ny produktkategori har blitt utrolig populær de siste årene: primere. De finnes til all verdens formål, men mange er skeptiske til om de faktisk fungerer og om de holder det de lover.
I dag går vi gjennom alt som er verdt å vite om primere, hvilke typer som finnes på markedet samt hvordan de brukes, og gir deg forhåpentligvis et overblikk over hvordan de kan hjelpe deg og sminken din.

Hva er en primer – og hvorfor bruke det?

Selv om det finnes mange typer primere til forskjellige formål, har de alle til felles at de forbedrer sminken din på en eller annen måte. Enten det er å forlenge holdbarheten, øke intensiteten eller få den til å legge seg penere er underordnet: primere forbedrer kort og godt sminkeresultatet.

​​​​​​​

De kan være smarte å bruke hvis man har behov for at sminken skal se frisk ut i lang tid, eller hvis huden har spesielle behov som skal oppfylles i løpet av dagen, for at sminken ser pen ut på hud, øyne og lepper.

​​​​​​​

Hvordan brukes en primer?

Ordet "primer" kjenner du kanskje fra andre områder enn kosmetikk; bl.a. brukes det innenfor maling, der man bruker en primer for å sikre malingen optimale forhold. Det er akkurat det samme vi gjør med primere til sminke. De brukes før du påfører sminkeproduktet for å forbedre resultatet, og skal derfor alltid brukes før sminkeproduktet de virker sammen med.​​​​​​​

Hvilke typer primer finnes det?

Som nevnt finnes det mange forskjellige primere – du kan i utgangspunktet finne en primer til ethvert behov og til å forbedre ethvert sminkeprodukt. Nedenfor finner du de vanligste.

Ansikt

Den mest kjente typen primer er ansiktsprimeren, og de fleste sminkemerker fører dem. Den påføres ansiktet før foundation, noen ganger over hele ansiktet, andre ganger på utvalgte områder, hvis det for eksempel er snakk om en korrigerende primer.

Ansiktsprimere finnes mot stort sett alle problemer. Sliter du med forstørrede porer eller fine linjer du gjerne vil glatte ut? Velg en utglattende eller "smoothing" primer.
Mangler du glød i huden, vil du korrigere en fet t-sone eller kanskje fargekorrigere litt før du bruker foundation og concealer? Så finnes det også primere til dette.
Du kan også få mer klassiske primere som bare fukter huden og gjør den klar for sminke, og som gjør at den ligger så pent som mulig.

De fleste primere vil forlenge holdbarheten til en foundation under alle omstendigheter, men det finnes også spesifikke primere til nettopp dette.

Det er fritt valg på alle hyller, alt etter hvilket problem du ønsker å løse eller hvilken egenskap du gjerne vil fremheve med sminken.


Øyenskygge

Øyenskyggeprimere er en annen populær primerkategori, og det med god grunn. De fleste som har prøvd å legge øyenskygge ved at den noen ganger har det med å forsvinne fra huden ganske raskt eller kanskje ikke er like intens som du skulle ønske.

Begge disse problemene kan en øyenskyggeprimer hjelpe med. De virker ved å danne en overflate på øyelokket som øyenskyggen fester seg bedre på og derfor blir fargen mer intens og holder lenger. Mange primere minimerer dessuten oljeproduksjonen på øyelokket, noe som forlenger holdbarheten til øyenskyggen betydelig og sørger for at du unngår det man kaller "creasing", som viser seg som linjer i øyenskyggen, der den liksom faller litt fra hverandre. Sist, men ikke minst, jevner mange primere ut hudtonen på øyelokket, noe som kan være smart hvis man har tendens til synlige blodårer som man vil dekke før øyenskyggen legges på.

Vipper
Mange kjenner nok til trikset med å bruke to forskjellige maskaraer oppå hverandre, for å få det beste resultatet. I stedet for å velge to maskaraer, kan man i stedet erstatte den ene med en vippeprimer, som er spesielt laget for å gi maskaraen de beste forutsetningene for holdbarhet og resultat. Det vil si at du med en primer under maskaraen vil oppleve at vippene dine blir enda fyldigere og lengre. Mange vippeprimere inneholder til og med ingredienser som booster vippene og gjør at de kan vokse seg lengre og tykkere, akkurat som vi kjenner det fra vippeserum. Bonus!

Lepper

En mindre vanlig primerkategori er til lepper. Her kan du fra tid til annen støte på primere som får leppeproduktene til å ligge penere og virke bedre. En leppeprimer kan for eksempel øke holdbarheten til leppestiften eller glatte ut noen av de linjene vi får på leppene. Andre leppeprimere brukes som en slags lipliner og sørger for at leppestiften ikke beveger seg utover leppekanten.

Ofte velges leppeprimeren – selvfølgelig – etter leppenes behov, men også etter hvilken type leppeprodukt du skal bruke oppå. En flytende leppestift og en lipgloss krever for eksempel forskjellige primere for å virke optimalt.​​​​​​​

Hår – og annet

Du kan også støte på andre typer primere. For eksempel finnes det primere til håret der de oftest brukes før føning, for å få frisyren til å holde lengre og pleie håret litt ekstra.

Generelt kan du alltid lese deg frem til hva en gitt primer gjør, og så lenge du kjenner til grunnprinsippet om at primere forbedrer de etterfølgende produktenes yteevne og at de alltid skal brukes før det produktet de booster, skal det mye til å velge og bruke primere helt feil.

Virker egentlig primere?

Det viktigste spørsmålet om primere er selvfølgelig om de virker, eller om de bare er et overflødig – og fordyrende – trinn i sminkerutinen.

Før man avgjør dette, er det viktig å måle primeren ut fra de riktige parametrene. Hva lover den selv? Man kan selvfølgelig ikke forvente at en overnight primer-oil får sminken til å holde ekstra lenge, men man kan forvente å våkne opp med en gjennomfuktet hud som sminken vil ligge penere på.

Primere lever vanligvis opp til det de lover. Grunnen til at mange kanskje tviler på effekten, er at det kan være vanskelig å sammenligne: Hvordan pleier din foundation eller øyenskygge å se ut uten? Det er sjelden vi gjør små "tester" med sminken vår i hverdagen når vi skal ut blant andre mennesker. Nedenfor kan du se eksempler på øyenskygge med og uten primer. Dette er bare forskjellen primeren gjør for øyenskyggens intensitet – tenk på hva den også vil gjøre for holdbarheten!

​​​​​​​

Til venstre ses 3 øyenskygger påført uten primer og til høyre de tre samme øyenskyggene med primer under. Påføringsmetoden er den samme, og det er brukt ett strøk øyenskygge for hver fargeprøve. Merk forskjellen i fargeintensitet mellom de to påføringene, samt hvor mye jevnere øyenskyggen fordeler seg med en primer under – nettopp fordi en primer skaper det optimale underlaget for sminken din. På øyelokket utgjør det en stor forskjell hvis man vil ha flere farger og skape forskjellige effekter – eller bare ønsker en jevn påføring.

Hvilken primer bør du velge?

Hvordan velger du den primeren som passer best for deg og dine behov? Det har vi faktisk laget en hel guide for, som du kan lese nedenfor. Her hjelper vi deg med å:

  • Finne en primer til tørr hud
  • Finne en primer til sliten hud som mangler glød
  • Finne en primer til uren hud eller en skinnende t-sone
  • Finne en primer til fine linjer og rynker
  • Finne en primer til tydelige porer eller ujevn hud
  • Finne en primer til rødhet i huden


Tips og triks

Primere er multifunksjonelle produkter som du kan bruke på mange måter i din daglige sminkerutine. Her får du noen smarte, nye måter å bruke primer på:

Miks!

Primere kan, akkurat som ansiktsmasker, enkelt blandes. Ikke nødvendigvis blandes sammen, men heller brukes i kombinasjon med hverandre. Sliter du med en fet t-sone, men med ujevn hudtekstur på kinnene? Bruk en mattende primer i pannen, på nesen og haken, men velg en utglattende primer til kinnene. Manglende glød, men forstørrede porer? Bruk en glødende primer på ansiktets høye punkter, men en utglattende primer der du gjerne vil minimere porene. Mulighetene er uendelige!

Bruk primer alene
Selv om primere selvfølgelig først og fremst er beregnet på bruk under sminke, kan de faktisk også gjerne brukes alene. En utglattende primer kan godt brukes i hele ansiktet for å gi en mer perfekt hud – selv om du ikke legger foundation over. På samme måte kan mattende, glødgivende, korrigerende eller anti-aging primere brukes alene for å gi huden et penere utseende eller ekstra pleie.

Bland primer med andre produkterDu kan faktisk blande primere med andre produkter. Det er selvfølgelig enklest med to flytende konsistenser, men du kan godt blande litt øyenskyggeprimer i concealeren for å motvirke creasing under øynene eller kanskje en dråpe primerolje i en foundation for å gi den ekstra glød, fuktighetsgivende egenskaper samt et mer naturlig resultat på huden. Det fine med sminke generelt er at det er rom for å leke og eksperimentere – og det gjelder også primere.


Relaterte artikler

Guide til foundation: Her er alt du trenger å vite

Makeup

Guide til foundation: Her er alt du trenger å vite

Av Trine Brøndsted

Les mer
Den ultimate concealer-guiden

Makeup

Den ultimate concealer-guiden

Av Cecilia Demant

Mørke ringers og kvisers redning: concealeren er et populært og supert produkt i enhver makeuprutine – uansett om du bruker mange eller få produkter. I dag deler vi alt du trenger å vite om å fargematche, velge riktig type og hvordan du best påfører produktet for optimal dekning.

Les mer
Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Makeup

Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Av Cathrine Park

Huden din sladrer om kroppens indre tilstand, og mangel på søvn kan etterlate mørke ringer under øynene og få oss til å se trøtte ut. Derfor er concealeren mange kvinners beste venn. Få en veiledning til hvordan du legger den perfekte concealeren, og les vår test av fem av typen.

Les mer
Finn din hudtilstand

Hudpleie

Finn din hudtilstand

Av Matas

Kjenner du din hudtilstand og eventuelle utfordringer, kan du best finne den målrettede pleien som er spesielt tilpasset din huds behov. Hvis du er i tvil om huden din, kan du her lære mer om forskjellige hudtilstander og hudindikasjoner, slik at du kan finne den målrettede pleien som passer best til din hud.

Les mer
Våre eksperter veileder deg
Våre eksperter veileder deg

Møt våre utdannede materialister, frisører og farmakonomer.