Hudpleie
Pedikyr – Slik pleier du føttene som en proff!
Ta godt vare på føttene dine med pedikyr og fotpleie, for de bærer deg rundt dag ut og dag inn og må tåle litt av hvert. Vi guider deg til hvordan du tar vare på og pleier føttene dine som en profesjonell.

Vi drømmer alle om myke, vakre føtter og velpleide tånegler. Det er godt å legge føttene i profesjonelle hender, men du kan også lage god fotpleie hjemme.

Hva er pedikyr?

Pedikyr er det rene velværet for føttene dine. En såkalt fotbehandling der både føtter og negler behandles og skjemmes bort. Hard hud fjernes, og neglene klippes, files og frigjøres for neglbånd – en pedikyr kan avsluttes med eller uten neglelakk.
​​​​​​
Du kan bestille en pedikyr hos en profesjonell – med eller uten lakkering av neglene. Men det er også enkelt å lage en pedikyr hjemme, og så er det til og med avslappende.

Slik tar du vare på føttene dine

Myke føtter krever at du gir dem litt omsorg. Hvis du sliter mye med hard hud, eller det bare er lenge siden du har tatt vare på føttene dine, er dette en god måte å komme i gang med hjemmepedikyr på.

Start med fotbad

Det viktigste er fotbadet. Fyll en balje med varmt vann og ha i fotsalt. Mykgjør føttene i maksimalt 15 minutter, slik at den harde huden blir myk, men uten at føttene blir helt oppløst.

​​​​​​​

Skrubb tørr og hard hud

Skrubb og masser føttene. Flere fotterapeuter anbefaler at du bruker en vanlig kjøkkensvamp – du vet, de fargerike.

​​​​​​​

Med den ru siden av kjøkkensvampen kan du fjerne problemområder på en mild og skånsom måte. En pimpstein kan også brukes på områder med ekstra hard hud.


Fuktighet

Som andre steder på kroppen er fukt og kremer viktig for å få fine føtter. Det finnes et hav av produkter som passer til dette.

​​​​​​​

Det viktigste er at du husker å smøre føttene dine regelmessig, ikke bare etter et fotbad. Smør dem alltid etter at du har dusjet og eventuelt også om kvelden før du legger deg, som en slags natt-fotmaske.

Klipp og fil

Nå er turen kommet til neglene. Klipp og fil neglene, og finn en vakker lakk som kan være med på å gjøre føttene dine innbydende, velpleide og sandalklare. Bruk alltid en underlakk og en overlakk, så holder fargen seg fantastisk lenge. Lenger ned kan du lese om hvordan du klipper og steller tåneglene.

Ta vare på føttene og unngå hard hud

Optimalt sett bør du gi deg selv en pedikyr en gang i måneden. Hvis du er flink til å smøre føttene dine inn med krem i mellomtiden, vil du oppleve at du raskere og raskere kan gi deg selv en pedikyr uten å bruke all verdens tid på å fjerne tørr og hard hud.


Tips! Hvis du smører føttene hver dag, unngår du hard hud.

Fotmasker – hva er det?

Masker er populære, og det gjelder også fotmasker. En fotmaske til føttene fungerer ofte som en skrubb eller gir ekstra fuktighet til føttene.

Fotmasker med skrubb

En skrubbende fotmaske er enkel å bruke, ettersom de fleste bare skal sitte på føttene i 30 minutter som en strømpe. Masken fjerner død og hard hud på føttene, som faller av i flak de neste 1-2 ukene.

​​​​​​​

Hvis du ønsker å skrubbe huden på føttene med en maske, så ikke gjør det rett før du skal oppholde deg i solen, og husk at føttene underveis ikke er spesielt presentable.

Fuktighetsmasker

Fuktighetsmasker er enkle å bruke og er en god måte å gi føttene ekstra fukt på – det kan de ikke få for mye av.

​​​​​​​

Mange fuktmasker virker for øvrig beroligende, så det er en fornøyelse å legge bena i sofaen iført et par fuktmasker på føttene.

Den gjenbrukbare fuktmasken

Hvis du vil ta vare på føttene dine på en enkel måte, kan du investere i et par fuktsokker som du kan bruke opptil 50 ganger. De fungerer perfekt.


Etter at du har smurt føttene inn med krem, tar du på deg sokkene i ca. 60 minutter eller du kan sove med sokkene på. Føttene blir myke og deilige. Sokkene skal bare skylles, så er de klare til neste gang.

​​​​​​​

De er laget av termoplastisk gummi og inneholder gode pleiende oljer.

Hælsprekker – derfor bør du unngå dem og slik gjør du

De er ikke pene, og det er vanskelige å bli kvitt dem igjen – hælsprekker! De kan være grunnen til at du ikke har lyst til å bruke sandaler, og i tillegg kan de gjøre vondt. Men frykt ikke, det er mulig å bli kvitt dem.​​​​​​​

Derfor får du hælsprekker

Derfor får du hælsprekker
Hælsprekker skyldes ofte tørr hud, men kan også komme av overvekt, sko med åpne hæler eller hvis du står og går mye.
​​​​​​​​​​​​​​

Hælsprekker kan bli dype, og har det med å komme tilbake – det vet du hvis du har hatt det. Det krever faktisk hardt og vedvarende arbeid å bli kvitt hælsprekker – og ikke minst de riktige produktene.

Slik behandler du dem

Bruk en spesiell hælkrem som fukter og lindrer. Bruk gjerne produkter som bløtgjør, eksfolierer og stimulerer dannelsen av nye celler samt øker fuktinnholdet.

​​​​​​​

Når du kombinerer regelmessige fotbehandlinger med daglig bruk av en god hælkrem, kan du snart vinke farvel til de usjarmerende og smertefulle hælsprekkene.

​​​​​​​


Tips! Hvis du har diabetes, bør du få kontrollert føttene hos en profesjonell fotterapeut én gang i året.

Skjem bort føttene med massasje

Øk blodsirkulasjonen med fotmassasje. Hvis du ikke kan lokke kjæresten, venninnen, søsteren eller moren din til å gi deg fotmassasje, kan du skaffe deg et par hjelpeverktøy.

​​​​​​​

Fotmassasje er ren avslapping (med mindre du er veldig kilen under føttene), men det bidrar også til et sunnere liv for føttene dine. Den økte blodsirkulasjonen er nemlig godt både for slitne føtter og huden på føttene hvis du har anlegg for tørr hud og hælsprekker.

Gode fotmassasjeprodukter

Hvis du sliter mye med hovne føtter, enten fordi du står oppreist hele dagen eller sitter mye, slik at du ikke får god nok blodsirkulasjon, trenger du kanskje hjelpeverktøy.

Slik klipper du tåneglene

Kan man klippe tåneglene feil? Det korte svaret er ja, det kan man. Resultatet er ofte inngrodde tånegler. Det kan være smertefullt. Det er derfor god grunn til å få kontroll på hvordan tåneglene egentlig skal klippes.

Slik klipper du neglene


  • Klipp tåneglene rett over. Hvis du klipper neglene ned på siden, slik at de blir buet, får du lettere inngrodde negler.


  • Klipp bare litt av neglene. Det er bedre å klippe for lite av neglen enn for mye. Klipp heller tåneglene litt oftere enn å klippe dem for korte første gang.


  • Deretter filer du dem. La det være et par millimeter igjen av neglen (hele neglen og ikke bare på sidene). Og fil gjerne neglene etter at du har klippet dem, slik at de ikke bli frynsete og rives.

Gjør pedikyren enklere

Synes du det tar litt for lang tid å oppnå vakre negler? Da finnes det et par produkter som kan hjelpe deg litt raskere på vei mot flotte, velpleide negler.

Elektrisk fotfil 

Det kan ta lang tid hvis du skal file hard hud av foten for hånd.


Med Scholl elektrisk fotfil kan du raskt og enkelt fjerne hard hud uten å bli sliten i armene.  

Poler neglene dine 

Gjør neglene klare for neglelakk med et manikyr-/pedikyrsett fra Beurer, som gjør neglene dine sommerklare.

​​​​​​​

Du kan både fjerne hard og død hud, file og polere negler, samt fjerne inngrodde negler.

Alt-i-ett-løsningen

Hvis du vil gjøre det ekstra enkelt å pleie neglene, kan dette smarte pedikyrsettet være løsningen for deg.  Det er oppladbart og kommer med 10 forskjellige ruller som du kan bruke alt etter behov. 

Slik lakkerer du tåneglene

Det er ikke stor forskjell på fingernegler og tånegler når det gjelder å lakkering. Til gjengjeld holder neglelakken på føttene ofte lengre enn på hendene, slik at du ikke trenger å pleie neglene like ofte.


Forberedelser:

Når du skal lakkere neglene, er forberedelsene utrolig viktige. Klipp og fil neglene. Sørg for at neglene er rene, at de er fri for neglbånd og tørr hud, og at gammel neglelakk er fjernet.


Underlakk

Bruk alltid en basecoat – det beskytter neglene, får neglelakken til å holde bedre og legge seg penere på neglene.


Velg farge

Rist neglelakken godt før du begynner. Påfør et tynt lag, og gjenta med et nytt strøk når første strøk med lakk er HELT tørt.


Topcoat

Avslutt alltid med en topcoat. Dette gjør at neglelakken sitter betydelig lenger og gir neglene en fin glans.


Olje

Avslutt med å gi neglene dine en god negleolje som både negler og neglbånd har godt av. ​​​​​​​

Hva er forskjellen på en basecoat og en topcoat? 

Det kan være litt vanskelig å finne ut hva en base- eller topcoat er, og når det skal brukes hvis man ikke har drevet så mye med pedikyr før.

​​​​​​​

Basecoat

Du må bruke en basecoat under neglelakken for å beskytte neglene. En god basecoat inneholder nemlig ofte pleiende ingredienser, for eksempel vitamin E, som beskytter og pleier neglen.


Topcoat

Topcoat fungerer som et beskyttende skjold mot sprekker og krakelering. Topcoat er altså en ekstra hard lakk som tåler litt mer enn vanlig lakk. Som bonus gir den ofte en ekstra glansfull finish. 

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Slik får du mest mulig ut av duftlys

Bolig og livsstil

Slik får du mest mulig ut av duftlys

Av Cathrine Park

Duftlys sprer hygge, velvære og herlig duft. Ta en titt på vår guide til å finne riktig duftlys, som kan brenne godt og lenge uten å sote ned stuen.

Les mer
Den store guiden til gelélakk: Slik gjør du

Makeup

Den store guiden til gelélakk: Slik gjør du

Av Ida Hinchely

Vil du ha vakre og holdbare negler uten å tømme lommeboken helt? Da har vi samlet de beste produktene, tipsene og triksene til deg her, slik at du kan bli pro på null komma niks! I tillegg har Amalie fra redaksjonen laget en videoguide til deg, slik at du kan se nøyaktig hvordan du skal gjøre det når du legger gelélakk.

Les mer