Dufter
Forskjellen på de tre forskjellige parfymetypene
En duft er ikke bare en duft. Den signalerer personlighet og kan påvirke hvordan andre oppfatter deg. Men hva er egentlig forskjellen mellom eau de parfum, eau de toilette og eau fraiche? Få den ultimate parfymeguiden her, og få vårt forslag til dufter du bare MÅ prøve.

Man hører ofte at man bør velge den duften som passer best til temperamentet. Men hva i all verden (unnskyld fransken min) betyr det? Og skal man velge eau de toilette, eau de parfum eller eau fraiche? Og hva er egentlig forskjellen? Spørsmålene er mange, tenker du kanskje, men frykt ikke! Vi håper dagens artikkel vil gjøre deg klokere ...

Eau de parfum, eau de toilette og eau fraiche: Kjenn forskjellen


Det er deilig å lukte godt, men det er slett ikke så enkelt å finne frem i parfymejungelen. Det finnes utallige dufter fra forskjellige merker. Du kan velge mellom eau de parfum, eau de toilette og eau fraiche fra alle de kjente merkene.

​​​​​​​

Derfor får du her den ultimate guiden til hvordan du finner den perfekte duften til deg og hvordan du kan bruke de duftende dråpene. Du får også en oversikt, slik at du er bedre forberedt neste gang du skal kjøpe en duft.  Mann eller kvinne – parfymeguiden er for alle.

De 3 forskjellige parfymetypene

1

Hva er eau de parfum?

​​​​​​​

Mange har problemer med å kjenne forskjellen på eau de toilette og eau de parfum. Eau de parfum betyr faktisk parfymevann og inneholder 10-20 prosent duftoljer. Eau de parfum må derfor betegnes som en relativt konsentrert duft. Eau de parfum er da også en av de mest populære, ettersom den holder lenge.


Spar litt på den hvis du bruker den til hverdags, og vær litt mer raus med dråpene når du skal på fest.


Visste du for øvrig at eau de parfum vanligvis mister 70 prosent av duften i løpet av noen timer, mens de resterende 30 prosentene kan dufte opptil et døgn?

​​​​​​​

Vi har lagt til noen av de mest populære EDP-duftene her. Kanskje du blir inspirert?  Få mest mulig ut av parfymen din


For å få mest mulig ut av parfymen, kan du prøve å legge den på de stedene hvor pulsen din slår kraftigst. Her blir duften nemlig forsterket av varmen fra pulsen.

​​​​​​​

Du kan for eksempel spraye deg på kragebeinet, mellom brystene, på innsiden av albuene eller på håndleddene. Men ikke gni håndleddene mot hverandre når du har påført parfymen – det ødelegger nemlig duften. Her i redaksjonen er det flere av oss som liker å sparye noen dråper på t-skjorten ... Ahhhhh!

2

Hva er eau de toilette?

​​​​​​​

Forskjellen på eau de toilette og eau de parfum er blant annet at eau de toilette kun inneholder 5-15 prosent duftoljer, og den er derfor mer avdempet enn en eau de parfum.


Eau de toilette egner seg godt som hverdagsduft og er god å ha i vesken hvis du ønsker å "friske deg opp" i løpet av dagen.


Her trenger du ikke nødvendigvis å spare på dråpene. Både fordi styrken er forholdsvis lav og fordi prisen på en eau de toilette vanligvis er mer overkommelig enn for eau de parfum.

​​​​​​​

Her finner du hele vårt utvalg av eau de toilette-parfymer. La deg forføre, og gå med den varianten som snakker mest til hjertet ditt. I produktslideren ser du noen av våre favoritter. Hvilken velger du?


Slik får du det beste ut av din eau de toilette


Duften på en eau de toilette varer ikke lenger enn tre timer – så hvis du vil dufte hele dagen, må du ta den med deg. Det er et godt valg hvis du ikke er vant til å bruke parfyme og gjerne vil starte med en litt dempet duft.

​​​​​​​

Du kan trygt spraye deg et par ganger med eau de toilette uten å lukte for mye. Spray for eksempel et par ganger opp i luften foran deg og gå inn i duftskyen, slik at eau de toilette-duften fordeler seg fint over deg.

​​​​​​​


Tips! Prøv å spraye litt av duften på hårbørsten, slik at duften fordeler seg i hele håret når du grer det.

3

Hva er eau fraiche?

​​​​​​​

Eau fraiche er en forfriskende bodyspray med 1-3 prosent duftoljer, som du kan bruke på hele kroppen.

​​​​​​​

Den inneholder ikke alkohol og er derfor mer skånsom mot huden. Derfor er eau fraiche også spesielt godt egnet til bruk om sommeren, ettersom alkohol kan virke uttørkende på huden.


Hva er spesielt med deodoranten?

​​​​​​​

Der de andre dufttypene har til hensikt å tilføre kroppen en herlig duft, er hensikten med en deodorant å redusere eller kamuflere svette.


Det skilles mellom deodoranter som forhindrer svettelukt ved å motvirke eller maskere de bakteriene som forårsaker lukten og antiperspiranter som stopper selve svetteproduksjonen ved å blokkere porene, slik at svetten ikke slippes ut.

​​​​​​​

Mange liker også å bruke samme deodorant og parfyme, fordi det gir et sterkere duftinntrykk.


Populære dufter

Relaterede artikler

Finn en parfyme ut fra stjernetegnet ditt

Dufter

Finn en parfyme ut fra stjernetegnet ditt

Av Amalie Schiller

De 12 stjernetegnene har forskjellige karaktertrekk, som alle sier noe om dem som er født i de månedene. Derfor finnes det naturligvis også en duft som passer til hvert enkelt stjernetegn. Kanskje er du opptatt av stjernenes plassering – og hvis ikke, så les gjerne for moro skyld! Vi har funnet den parfymen som passer perfekt til ditt stjernetegn.

Les mer
Alt du trenger å vite om molekylparfyme

Dufter

Alt du trenger å vite om molekylparfyme

Av Isabel Marschall

En molekyl-parfyme er en parfyme som er bygd opp av molekyler. Kanskje har du opplevd at du ikke kan lukte den på deg selv, mens folk rundt deg kan lukte parfymen din? Det er det en helt spesiell grunn til. Finn ut mer om molekyl-parfyme her.

Les mer
Slik får du mest mulig ut av duftlys

Bolig og livsstil

Slik får du mest mulig ut av duftlys

Av Cathrine Park

Duftlys sprer hygge, velvære og herlig duft. Ta en titt på vår guide til å finne riktig duftlys, som kan brenne godt og lenge uten å sote ned stuen.

Les mer
Topp 9 dufter for kvinner

Dufter

Topp 9 dufter for kvinner

Av Amalie Schiller

Hvilke dufter er de bestselgende og mest populære for kvinner i 2023? Det avslører jeg i denne artikkelen, hvor jeg har undersøkt hvilke dufter som er blant de mest solgte i matas. Let's start!

Les mer