Hudpleie
Niacinamid – multitaskeren som fikserer alt
Urenheter, ujevn hudtone og manglende glød? Fortvil ikke, for det finnes en hudpleieingrediens som kan løse alle dine bekymringer. Niacinamid er svaret, så den må du kjenne til!

Kanskje er det først i løpet av de siste par årene at du har støtt på stjerneingrediensen niacinamid når du har lest om hudpleie. Men faktisk er niacinamid bare et fancy ord for vitamin B3, som i mange år har vært en populær ingrediens i kremer og serumer, ettersom det er en effektiv multitasker som kan fikse stort sett alle hudproblemer. Mer om det om litt.

Niacinamid = B3

B3 er et viktig næringsstoff som sammen med de syv andre B-vitaminene spiller en sentral rolle i alle våre biologiske prosesser i kroppen. Zoomer vi inn på B3, altså niacinamid, sikrer det at DNA-et vårt er stabilt og ikke går i stykker. Og for å bli i hudpleieuniverset, så er B3 også avgjørende for hudens generelle helse.


Viktig for hudens helse

Spiser du et variert kosthold, får du sannsynligvis nok mye B3 til både kropp og hud, men vil du jobbe mer målrettet mot spesifikke hudproblemer, har forskning vist at B3 også bør påføres direkte på huden.

​​​​​​​

Derfor har niacinamid blitt en stadig mer populær ingrediens i alt fra serum, fuktighetskremer, eksfolieringer, masker, foundations og primere.


Psst! B3 finnes i proteinholdige matvarer, og gode kilder er fisk, fjærkre, kjøtt, fullkornsprodukter, avokado, peanøtter og grønne erter. B3 i hudpleien din er imidlertid laget syntetisk på laboratoriet.

5 gode med niacinamid

Micellar-vann

Formelen er beriket med niacinamid og gurkemeie, som strammer opp og beroliger og gjennomfukter huden.  

Serum

Serum som normaliserer og reparerer huden og porene.​​​​​​​

Foundation

En fuktighetsgivende foundation med niacinamid og uten parfyme.

Primer

Primer og fuktighetskrem i ett. Inneholder niacinamid og hyaluronsyre.

Ansiktsmaske

En intens fuktighetsgivende ansiktsmaske beriket med niacinamid, sheasmør, pantenol og hyaluronsyre.

Løser alle hudproblemer

Som en sveitserkniv i hudpleiearsenalet ditt, kan niacinamid som sagt løse svært mange av hudproblemene du måtte oppleve. Og det har vist supergode resultater på akne, rødhet og rosacea, tørrhet, manglende elastisitet, rynker og linjer, forstørrede porer, hyperpigmentering og gulnet, trist hud.

​​​​​​​

Det ekstra fine med niacinamid er at det er en effektiv ingrediens som huden lett tolererer og tar til seg. I motsetning til for eksempel vitamin A, trenger du med niacinamid altså ikke å bekymre deg for en ingrediens som kan gjøre huden lysfølsom og irritert, og som huden må venne seg til gradvis. Men husk å ta hensyn til mengden niacinamid i produktet du kjøper – spesielt hvis du ønsker å oppnå resultater.

Mengden er viktig

Ifølge den amerikanske hudlegen Leslie Baumann bør det være minimum to prosent niacinamid i et hudpleieprodukt før det gir noen virkning. Og skal du takle hyperpigmentering og solskadet hud, bør konsentrasjonen være minimum fem prosent.

​​​​​​​

Men husk alltid at ingen ingredienser kan utrette mirakler på egen hånd. Hvis du bruker niacinamid, er det derfor fornuftig å supplere med andre aktive ingredienser. Prøv for eksempel et serum med hyaluronsyre, et hjelpsomt produkt som øker hudens mottakelighet og får niacinamid til å yte enda bedre.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Les mer om B-vitamin

Helse og sunnhet

Les mer om B-vitamin

Av Matas

I denne artikkelen ser vi nærmere på vitamin B. Eller rettere sagt, 8 forskjellige typer vitamin B. Kanskje kjenner du allerede til folsyre, biotin eller B12? Men visste du at alle disse B-vitaminene faktisk er innbyrdes avhengige av hverandre når det kommer til funksjonen i kroppen?

Les mer
Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Hudpleie

Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Av Trine Brøndsted

Hyaluronsyre er et naturlig stoff som vi alle er født med i kroppen, men som vi dessverre mister med alderen. Her ser vi nærmere på naturens egen fuktighetsmester.

Les mer
Lær mer om uren hud

Hudpleie

Lær mer om uren hud

Av Matas

Det kan være mange typer uren hud, men felles for dem alle er at huden opplever en ubalanse i dens normale produksjon av talg og det påvirker hudens regulering av bakterier. Det skaper gunstige vilkår for at bakteriene på huden kan formere seg og tilstoppe hudens porer, og det kan medføre betente porer, kviser og i verste fall akne.

Les mer
Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Hudpleie

Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Av Trine Brøndsted

Vitamin A er ikke bare noe vi får fra mat og kosttilskudd. Vitamin A i hudpleieprodukter har en dokumentert effekt, slik at vi slett ikke trenger å diskutere om det virker eller ikke. Her er alt du trenger å vite om vidunderingrediensen.

Les mer