
Kanskje er det først i løpet av de siste par årene at du har støtt på stjerneingrediensen niacinamid når du har lest om hudpleie. Men faktisk er niacinamid bare et fancy ord for vitamin B3, som i mange år har vært en populær ingrediens i kremer og serumer, ettersom det er en effektiv multitasker som kan fikse stort sett alle hudproblemer. Mer om det om litt.
Niacinamid = B3
B3 er et viktig næringsstoff som sammen med de syv andre B-vitaminene spiller en sentral rolle i alle våre biologiske prosesser i kroppen. Zoomer vi inn på B3, altså niacinamid, sikrer det at DNA-et vårt er stabilt og ikke går i stykker. Og for å bli i hudpleieuniverset, så er B3 også avgjørende for hudens generelle helse.
Viktig for hudens helse
Spiser du et variert kosthold, får du sannsynligvis nok mye B3 til både kropp og hud, men vil du jobbe mer målrettet mot spesifikke hudproblemer, har forskning vist at B3 også bør påføres direkte på huden.
Derfor har niacinamid blitt en stadig mer populær ingrediens i alt fra serum, fuktighetskremer, eksfolieringer, masker, foundations og primere.
Psst! B3 finnes i proteinholdige matvarer, og gode kilder er fisk, fjærkre, kjøtt, fullkornsprodukter, avokado, peanøtter og grønne erter. B3 i hudpleien din er imidlertid laget syntetisk på laboratoriet.
5 gode med niacinamid
Micellar-vann
Formelen er beriket med niacinamid og gurkemeie, som strammer opp og beroliger og gjennomfukter huden.
Serum
Serum som normaliserer og reparerer huden og porene.
Foundation
En fuktighetsgivende foundation med niacinamid og uten parfyme.
Primer
Primer og fuktighetskrem i ett. Inneholder niacinamid og hyaluronsyre.
Ansiktsmaske
En intens fuktighetsgivende ansiktsmaske beriket med niacinamid, sheasmør, pantenol og hyaluronsyre.
Løser alle hudproblemer
Som en sveitserkniv i hudpleiearsenalet ditt, kan niacinamid som sagt løse svært mange av hudproblemene du måtte oppleve. Og det har vist supergode resultater på akne, rødhet og rosacea, tørrhet, manglende elastisitet, rynker og linjer, forstørrede porer, hyperpigmentering og gulnet, trist hud.
Det ekstra fine med niacinamid er at det er en effektiv ingrediens som huden lett tolererer og tar til seg. I motsetning til for eksempel vitamin A, trenger du med niacinamid altså ikke å bekymre deg for en ingrediens som kan gjøre huden lysfølsom og irritert, og som huden må venne seg til gradvis. Men husk å ta hensyn til mengden niacinamid i produktet du kjøper – spesielt hvis du ønsker å oppnå resultater.
Mengden er viktig
Ifølge den amerikanske hudlegen Leslie Baumann bør det være minimum to prosent niacinamid i et hudpleieprodukt før det gir noen virkning. Og skal du takle hyperpigmentering og solskadet hud, bør konsentrasjonen være minimum fem prosent.
Men husk alltid at ingen ingredienser kan utrette mirakler på egen hånd. Hvis du bruker niacinamid, er det derfor fornuftig å supplere med andre aktive ingredienser. Prøv for eksempel et serum med hyaluronsyre, et hjelpsomt produkt som øker hudens mottakelighet og får niacinamid til å yte enda bedre.