Hudpleie

Hudormer – slik blir du kvitt dem

Hudormer er irriterende, men heldigvis finnes det gode og effektive måter å bli kvitt dem på. Lær mer om hva hudormer er, hvordan de oppstår og ikke minst hvordan du blir kvitt dem.

Svarte og hvite prikker i ansiktet eller på ryggen og armene er irriterende, og det er noe de fleste av oss sliter med. Så la oss se litt nærmere på de tilstoppede porene som vi kaller hudormer eller komedoner. Men først noen konkrete produktforslag til deg som vil gå rett på sak!

Gode produkter mot hudormer:

Hudormfjerner

Liker du verktøy, kan du skaffe deg en god hudormfjerner, også kalt et komedonspyd. Den gjør mindre skade på huden og er effektiv.


Begynn med å ta et varmt bad, eller legg et varmt håndkle eller vaskeklut over ansiktet, slik at du får myknet opp porene før du forsiktig presser dem ut med komedonfjerneren.

​​​​​​​

Gi urenhetene dine en tur med støvsugeren

Hvis du er glad i "dingser" og ønsker å gå i dybden på urenhetene dine, kan Beurers porerenser, basert på vakuumteknologi, kanskje bli din nye favoritt.


Slik fungerer den:

Porerenseren suger urenheter rett opp og ut av huden uten at du må stå og prikke og presse. (Noe som ganske ofte ender opp med å gjøre det mye verre!). Den fungerer til alle hudtyper.


Porerenseren har tre forskjellige hoder, slik at du enkelt kan behandle ulike områder i ansiktet.

​​​​​​​

 • Det store, runde hodet: Med dette hodet kan du fjerne urenheter raskere fra større områder, som i pannen og på haken.


 • Det lille, runde hodet: Med dette hodet kan du enkelt fjerne urenheter fra de mindre områdene i ansiktet som krever mer presisjon, f.eks. på og rundt nesen og overleppen.


 • Det ovale hodet:

  Det ovale hodet kan både brukes til å fjerne urenheter og til å fremme mikrosirkulasjonen samt øke hudens elastisitet.Det ovale hodet kan enkelt brukes til å fjerne urenheter på siden av nesen. Når du bruker det ovale hodet, bør intensiteten være på laveste nivå, som er 20 %.


For best mulig resultat: 

Hjelp huden litt på vei. Damp huden i fem til ti minutter før du bruker vakuumrenseren. Ved å dampe ansiktet åpnes porene, og det blir dermed mye lettere å suge ut urenheter fra de tilstoppede porene.


Husk å klappe huden tørr etter dampbadet før du bruker porerenseren. Husk å legge et engangsfilter i porerenseren før behandlingen startes. I den medfølgende bruksanvisningen forklares det hvordan de forskjellige sonene renses optimalt.

Enkel hudpleierutine mot hudormer:

1. Ansiktsrens mot hudormer

Når du har mange hudormer, er noe av det viktigste du kan gjøre for å komme dem til livs å huske på å rense huden hver dag – også når du ikke har brukt sminke.


Neutrogena har med sin Clear & Defend-serie skapt hudpleieprodukter som er skreddersydde til uren hud med tilstoppede porer. Derfor er Clear & Defend Facial Wash perfekt til deg som sliter med hudormer.


Den har en lett og geleaktig konsistens og inneholder AHA-syre og salisylsyre, som har en peelende effekt på huden og renser effektivt i dybden.


Når du vasker ansiktet, bør du sørge for å vaske grundig rundt områdene der du har flest hudormer. Masser rensen inn i sirkulære bevegelser, slik at porene renses godt.

1. Hudormfiks i stick-form

Hvis du opplever utbrudd av hudormer eller urenheter, kan du prøve en roll-on stick mot urenheter – vi har funnet frem et par her som er supereffektive (og svært populære på matas.dk!)


Matas Striber Spot Stick til uren hud er en smart roll-on stick uten parfyme, som tørker ut urenheten, slik at den forsvinner raskere. Du bruker den direkte på problemområdet og lar den tørke inn før du fortsetter med resten av hudpleien. Den inneholder neem-ekstrakt og vitamin B3, som reduserer urenheter og talg.


Et annet godt alternativ er Australian Bodycares Spot Stick, som virker på samme måte – den forebygger, pleier og motvirker effektivt uren hud. Den inneholder tetreolje og skal også påføres direkte på den urenheten du ønsker å få bukt med.

2. Serum som reduserer hudormer

En svært god ingrediens hvis du sliter med urenheter og hudormer, er niacinamid. Niacinamid er nemlig spesielt kjent for effektivt å redusere urenheter og talg i huden.


Plaisirs Niacinamid 10 % er et parfymefritt serum som i tillegg til niacinamid inneholder Pore Reductyl, som reduserer porene. Så den er genial hvis du sliter med store porer som lett blir tette. I tillegg inneholder den glyserin og allantoin, som fukter og beroliger huden.


Bruk serumet morgen og kveld etter at du har renset huden og før du påfører ansiktskrem. Et serum er et produkt med en lettere formel enn en ansiktskrem, noe som gjør at ingrediensene kan trenge lenger ned i huden og virke.

4. Ansiktskrem til uren hud

Sist, men ikke minst er det en god idé å investere i en ansiktskrem som inneholder ingredienser som kan forebygge hudormene. La Roche-Posay Effaclar K+ er en ansiktskrem til fet og uren hud som sliter med tilstoppede porer. Den absorberer effektivt talg og reduserer tilstoppede porer, samtidig som den forebygger nye hudormer.


Huden etterlates fuktmettet og spenstig, men uten å virke skinnende og fet. Brukes morgen og kveld etter serum.

Andre gode produkter mot hudormer:

Masker mot hudormer

Med en god maske kan man gjøre litt mer for huden enn det vanlige og daglige renserutiner kan. Det er med andre ord en god måte å gjøre en ekstra innsats for å komme hudormene til livs på. Det finnes flere forskjellige, men en sort maske, som den fra Jorgobé, har fått ord på seg for å være litt av en mirakelmaske.


Få veiledning hos Matas til ditt spesifikke behov hvis du er i tvil. Husk ellers på at ekstra pleie av huden aldri skader.

​​​​​​​

Strips til hudormer på nesen

I tillegg til gode daglige renserutiner er masker og skrubber geniale til å fjerne hudormer på nesen. Akkurat som nesestrips fungerer godt til uren hud på nesen.


Husk å varme opp huden og åpne porene før du går i gang. Ved å bruke masker på neseområdet slipper du risikoen for en øm kvise i etterkant, fordi du trykker og tar for mye på en hudorm.

Hudormer i ørene

Akkurat som på ryggen kan det være vanskelig å få øye på hudormer i øret på seg selv, og dermed blir det også vanskelig å få dem fjernet. Men saken er at hudormer kan forekomme i øret.


Vask ørene med ansiktsvask, eller be om hjelp og ha hjemmespa med en venninne. Eller be kosmetologen sjekke ørene dine neste gang du tar en tur innom. Det samme gjelder hvis du sliter med kviser i nesen.

Hva er hudormer?

Huden din er fra naturens side full av porer, altså små hull eller åpninger i huden der hårsekkene gror og hvor hudens naturlige fett – talg– kommer ut. Vi har alle porer i huden, og innimellom stoppes de til og blir til hudormer som enten er sorte eller hvite.


Det er enkelte steder i ansiktet der porene ses tydeligere, som på nesen, i pannen og på haken – og på kroppen er det ørene, ryggen og mellom brystene. Når disse porene tettes igjen med en svart eller hvit masse, kaller vi dem hudormer. Kanskje har du også møtt på det engelske ordet for hudormer, blackheads.

Derfor får du hudormer

Sopp oppstår ved at huden overproduserer fett/olje, også kalt talg eller sebum. Talgen og fettet er godt for huden, og vi har bruk for det, ettersom det bidrar til å fukte og holde huden smidig. Men en overproduksjon av talg kan føre til at det samler seg døde hudceller og smuss og dermed tilstopper porene og setter seg som en liten propp.


Det er flere grunner til at hudens porer blir tilstoppet:

•    Størrelsen på porene. Store porer øker risikoen for at smuss og fett kan samle seg, og det gjør spesielt de sorte hudormene svært synlige.

•    Hvor fet hud du har. Hvis du har en høy produksjon av olje i huden, tilstoppes den lettere. Fett- og talgproduksjonen kan henge sammen med hormonbalansen din, for eksempel mensen, bruk av p-piller eller graviditet.

•    Hudpleie. Hvis du renser huden for lite eller for mye, eller bruker hudpleieprodukter som ikke passer til huden din, kan det også ha betydning.

Heldigvis kan vi selv gjøre en innsats for å minimere størrelsen på porene, rense huden og fjerne smuss fra porene, slik at du minimerer risikoen for hudormer.


Visste du at ...
​​​​​​​Det finnes to typer hudormer: svarte og hvite. De åpne og lukkede kan man også si.

Hva er svarte hudormer?

De svarte hudormene, også kjent som blackheads eller komedon, er en åpen hudorm. De får sin svarte farge fordi de er åpne, og dermed kommer overflaten i kontakt med oksygen, og oksideringen gjør toppen sortbrun. Det gjør dem mer synlige på huden, og derfor er de sorte hudormene sannsynligvis den mest forhatte formen for hudormer.

Hva er hvite hudormer?

De hvite hudormene, også kjent som whiteheads eller milier, er en lukket hudorm. De oppstår av hudfett man ikke kan kvitte seg med, og er en opphopning av bakterier, hudfett og døde hudceller som ligger under huden.  ​​​​​​​

Slik unngår du svarte og hvite hudormer

Veien til plettfri hud er ikke den samme for alle, for det kommer selvfølgelig an på hvorfor du har hudormer. For noen må det mer til enn for andre, men start med den grunnleggende hudpleien og vær tålmodig. Det tar som regel tid å bli kvitt hudormer.


Rens huden daglig

For å redusere størrelsen på porene og holde dem rene, må du sørge for å rense huden to ganger daglig – både morgen og kveld – og du må gjøre det hver dag, uansett om du har sminket deg eller ikke. Slik unngår du at smuss og døde hudceller samler seg og finner veien til porene dine og tilstopper dem med hudormer.


Men husk alt med måte. Det er ikke lurt å overrense huden, da den trenger olje/fett for å holde seg smidig og myk. Velg milde renseprodukter hvis du er i tvil om hudtypen din.


Skrubb huden  

I tillegg til dine daglige renserutiner er det viktig å skrubbe en til to ganger i uken. Det vil gjøre at du kan komme de irriterende hudormene til livs på lang sikt.


Velg en peeling som inneholder BHA, det vi kaller salisylsyre. BHA er fettløselig og fjerner dermed overflødig fett/talg og proppen av døde hudceller og olje som har satt seg i porene, og som er på vei til å bli til hudormer. I tillegg virker BHA også eksfolierende på huden. Det bidrar til å forebygge at porene tilstoppes, ettersom det skånsomt fjerner de døde hudcellene og arbeider i dybden.


Hudormer og damp

Damp en enkel måte å åpne porene på og dermed løsne og gjøre hudormene lettere å arbeide med. Du kan dampe ansiktet ved å fylle en skål med kokende vann på god, gammeldags måte og holde hodet over i et par minutter.


Hvis du har vært innom en kosmetolog, husker du kanskje hvordan hun arbeider med damp før hun gjør en grundig rens. Det er samme fremgangsmåte her. Bruk damp som et supplement til renserutinen, eller hvis du vil fjerne en hudorm ved å klemme den ut.


Hvis du virkelig må klemme den ut

Du kjenner sikkert til det: Får man øye på en hudorm, får man ikke ro i kroppen før man har fått fjernet den. Vær imidlertid forsiktig med hvordan du fjerner hudormene, slik at det ikke oppstår en øm og betent kvise der i stedet.


Det finnes forskjellige måter å fjerne hudormer manuelt på, og felles for dem er at du må sørge for god hygiene før, under og etter prosessen.


Slik trykker du ut hudormer med fingrene

Når du skal trykke ut hudormer, er det viktig å sørge for god hygiene og gjøre godt forarbeid, altså at porene er godt åpne før du går i gang.
​​​​​​​

 • Rens ansiktet
 • Legg en rensende maske som åpner porene godt
 • Ta en varm og fuktig vaskeklut og hold over porene i ett minutt
 • Rull en Kleenex rundt fingrene og trykk forsiktig på huden
 • Rens huden igjen
 • Legg en fuktighetsgivende maske og la huden få litt roRelaterte artikler

Dermaroller – Styrk huden med nålerullen

Hudpleie

Dermaroller – Styrk huden med nålerullen

Av Ida Hinchely

Dermarolleren er populær, og det med god grunn. For de små nålene gjør huden sunnere og sterkere. Er du i tvil om hvilken du skal velge, og hvordan du best pleier en hud som har vært under rullen? Les mer og få inspirasjon til hvordan du kan pleie huden.

Les mer
Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Hudpleie

Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Av Trine Brøndsted

Vitamin A er ikke bare noe vi får fra mat og kosttilskudd. Vitamin A i hudpleieprodukter har en dokumentert effekt, slik at vi slett ikke trenger å diskutere om det virker eller ikke. Her er alt du trenger å vite om vidunderingrediensen.

Les mer
Lær mer om uren hud

Hudpleie

Lær mer om uren hud

Av Matas

Det kan være mange typer uren hud, men felles for dem alle er at huden opplever en ubalanse i dens normale produksjon av talg og det påvirker hudens regulering av bakterier. Det skaper gunstige vilkår for at bakteriene på huden kan formere seg og tilstoppe hudens porer, og det kan medføre betente porer, kviser og i verste fall akne.

Les mer
Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Hudpleie

Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Av Trine Brøndsted

Hyaluronsyre er et naturlig stoff som vi alle er født med i kroppen, men som vi dessverre mister med alderen. Her ser vi nærmere på naturens egen fuktighetsmester.

Les mer