Makeup

Guide til foundation: Her er alt du trenger å vite

Foundation, BB-krem, mineralpudder eller hva med den gode, gamle brunkremen? Kjært barn har mange navn! Her får du vår store guide til hvordan du best velger foundation, samt tips og triks for å få den til å ligge helt perfekt på huden.

Finn riktig type foundation

Foundation er i dag like mye hudpleie som sminke. Så når du skal finne den beste foundationen for deg, er det lurt å begynne med å se på hudtypen din, slik at den både ligger pent på huden og pleier den.


En foundation som ikke passer til hudtypen din, uansett hvor godt merket er og hvor begeistret venninnene dine er for den, vil ikke nødvendigvis gi deg det vakre resultatet du ønsker. Be om hjelp hvis du er usikker. De ansatte hos Matas er utdannet til å veilede deg, slik at du kan finne en perfektfoundation til din hudtype.

Gode foundations til hudtypen din:

Til deg med tørr hud

Hvis du har tørr hud, bør du velge en foundation som tilfører fukt eller fett til huden din, avhengig av årsaken til at huden din er tørr. Det kan være vanskelig å vite hvorfor huden din er tørr, så prøv deg frem, slik at du vet om det er fukt eller fett huden din vil ha.


Det finnes flere forskjellige foundations som er ideelle til deg med tørr hud. For eksempel inneholder L'Oréal True Match glyserol, og Nilens Jord Skin Velour Foundation inneholder hyaluronsyre, som gir fuktighet.  

Lettflytende og serumlignende produkter er gode fordi de har mindre tendens til å sette seg i tørre områder og dermed fremheve dem. Pudderfoundations er derimot sjelden gode til svært tørr hud.
Få mer ut av din foundation! Velg en med solfaktor og beskytt huden mot solens stråler.

- Mariann, kosmetolog hos Matas

Til deg med fet hud

Fet eller kombinert hud kan trenge fuktighet, men fordi huden produserer mye fett, er det viktig at du velger et oljefritt produkt og velger en foundation som reduserer produksjonen av fett.Rimmel Lasting Matte Foundation inneholder en oljeabsorberende teknologi som reduserer fettproduksjonen. Eller Clinique Superbalanced Foundation, som både gir det matte utseendet og absorberer olje.


Husk også en mattende primer som holder sminken på plass hele dagen. Nilens Jord Mattifying Primer er et svært godt valg. Den inneholder blant annet niacinamid, som absorberer overskytende talg.


Hvis du har fet og uren hud, finnes det foundations som inneholder salisylsyre, som virker antiinflammatorisk og lindrende, samtidig som de er dekkende.


Til deg med normal hud

Hvis huden din ikke har spesielle utfordringer, bør du velge en foundation til normal hud. Den vil vanligvis inneholde fuktighetsgivende ingredienser, slik at du får god hudpleie i sminken.


Lancôme Idole Ultra Stick Foundation er en god foundation med en fløyelsmyk finish som er perfekt til normal hud.
En vakker hud starter med en god hudrens. Renser og eksfolierer du huden regelmessig, har du det beste utgangspunktet for en sunn hud og en flott foundation.

- Mariann, kosmetolog hos Matas

Til deg med sensitiv hud

Sensitiv hud er hud som lett reagerer med rødhet, som om du får en allergisk reaksjon når du bruker kremer eller sminke. Når du har sensitiv hud, kan det for noen være vanskelig å finne den beste foundationen. Derfor er det viktig å huske på at den foundationen du velger, skal være ekstra mild og ikke inneholde parfyme.


Sandstone er allergi-sertifisert og inneholder verken parfyme eller parabener. Gosh' foundation inneholder vitamin E og er naturligvis fri for bl.a. parfyme og parabener.​​​​​​​


Slik finner du riktig farge

Det kan være vanskelig å finne riktig foundationfarge til ansiktet ditt, og noen ganger er det nødvendig å kjøpe to toner som du kan blande. Spesielt når du går fra sommer til vinter og fra vinter til sommer, når huden din langsomt skifter farge.

Når du skal finne riktig farge, kan du teste litt på kjevebenet rett ved overgangen mellom ansikt og hals. Vær tålmodig og test flere farger ved siden av hverandre. Du kan eventuelt velge en foundationfarge som er en tone lysere og mørkere enn den fargen du mener er riktig, slik at du enklere kan vurdere om du har valgt riktig, eller om du skal velge noe lysere eller mørkere. Den perfekte fargen skal helst smelte inn i huden din og ikke ses.


Hvis du velger en foundation med lett dekning, som en BB-krem, kan du godt velge en farge som er en tone mørkere enn huden din ettersom fargen er så lett at den ikke er synlig, men bare bryter lyset og visker ut fargeforskjeller.


Hvis du bruker foundation med middels eller full dekning, bør fargen helst være nøyaktig den samme som huden din, men velg heller en foundation som er litt for lys enn litt for mørk. Du kan alltid legge til litt bronzer hvis du trenger mer farge.


Spør eventuelt en ekspeditør hos Matas om råd hvis du er i tvil om hvilken farge og tone du bør velge, slik at du finner den som passer best til deg.


Velg riktig foundationbørste

Det er en smakssak hvordan du vil legge foundationen. Mange makeupartister bruker pensel, børste eller svamp, men det er også noen som foretrekker å bruke fingrene. Prøv deg frem og finn ditt favorittverktøy.

Klassisk foundationbørste

Den klassiske foundationbørsten er perfekt til flytende foundation og krem.


Børsten er flat og avrundet i enden slik at den lettere kommer til i alle hjørner og folder. Den gir en naturlig og dekkende look, og er enkel å bruke.

Her hos Matas har vi et stort utvalg av forskjellige foundationbørster, og vi har lenken til en håndfull av dem her, slik at du kan la deg inspirere.

Stipplingbørste

En stipplingbørste er en foundationbørste som er tykk nederst og har lettere og tynnere hår øverst.


Du kan bruke den til alle typer flytende foundation. Legg litt foundation på håndbaken, før børstetoppen lett rundt i den, og fordel fargen på huden med sirkulære bevegelser. Den gir et svært lett og naturlig utseende.


Psst! Husk å rense makeupbørster, pensler og svamper ofte, slik at de holder lenge, gir et flott resultat og ikke er grobunn for bakterier.

Flattop-børste

En flatopp-børste er en børste der hårene sitter tett og er korte og flate på toppen.


Du kan bruke den til flytende foundation, krem og foundation-stick.


Legg foundation på håndbaken, og påfør den på toppen av børsten. Påfør så foundation på ansiktet med hele den flate toppen. Vil du ha en lettere look, kan du avslutte med å "buffe" fargen inn med sirkulære bevegelser.

Blandesvamp

En blandesvamp brukes til å klappe foundation på huden. Den mest kjente er nok Beautyblenderen, men det finnes mange forskjellige typer. Den gir en flott og dekkende look.


Fukt svampen, og press ut overflødig vann. Legg foundation på håndbaken, dypp svampen i fargen og fordel på ansiktet med klappende bevegelser.

Den lille svampen er blitt svært populær blant makeupelskere verden over, fordi den skaper en svært naturlig og lett look som smelter vakkert inn i huden. Og så er den enkel å bruke.

4 forskjellige typer foundation

Fra lett BB-krem og mineralpudder til dekkende kompaktpudder. Det er mange typer du kan velge mellom når du vil legge en flott base for makeupen din. Og det er alltid en god idé å teste forskjellige typer til du finner en type foundation og konsistens som du liker.


Her er en kort oversikt over de mest populære foundationtypene og deres fordeler og ulemper. Den kan hjelpe deg på vei til å finne den beste foundationen til deg  


1

BB-krem

En farget dagkrem som gir lett dekning. Du kan bruke den som dagkrem, og ofte er det SPF i kremen, slik at du får både hudpleie, sminke og solbeskyttelse i ett og samme produkt.


Den er god til hud uten for store pigmentforskjeller, og har du linjer som sminken har en tendens til å legge seg i, så er en BB-krem et godt valg og kanskje den beste foundationtypen til deg.

2

Mineralfoundation

Mineralfoundation er et helt naturlig pudder som smelter inn i huden og gir en lett, naturlig og lett matt look. Mineralfoundation er perfekt til normal og fet hud, ettersom det ikke tetter til porene i huden.


Hvis du har svært tørr hud, kan det føles for tørt. Og hvis du har linjer i ansiktet, kan det hende det samler seg litt i linjene. Da er det kanskje bedre med en mer fuktighetsgivende foundation.

Ha litt foundation i lokket, og kjør kabukibørsten rundt slik at mineralene knuses. Deretter kan du påføre foundation i sirkulære bevegelser på hele ansiktet.

3

Cushionfoundation

En koreansk oppfinnelse der du får BB-kremen i en pute som er enkel å ta med og legge på.


De fleste cushionfoundations er lette og transparente og har samme egenskaper som en BB-krem. Men etter hvert som det kommer flere typer cushions på markedet, kan du også få dem med mer dekning.


Fordelen er helt klart at den er enkel å ta med i vesken og er perfekt til deg som gjerne vil friske opp sminken i løpet av dagen. Hvis du liker BB-krem, men ønsker litt ekstra dekning, vil en cushion være en svært god foundation til deg.

3

Flytende foundation

Den flytende varianten er nok den mest kjente foundationtypen, og mange synes dette er den beste. Den passer til alle, og fås til alle hudtyper og i alle dekningsgrader.


Den legger seg pent på huden og er enkel å påføre. Mange velger å legge produktet på med en foundationbørste eller en blandesvamp. Det gir et ensartet og dekkende resultat.

4

Kompaktpudder

Et kompaktpudder gir ofte et mer dekkende og matt utseende uten at det føles tungt. Et kompaktpudder er enkelt å ta med i vesken.


Du legger det på med en svamp (som vanligvis følger med) som gir god dekning, men du kan også velge å bruke en pensel hvis du ønsker en lettere dekning.


Kompaktpudder er fint til deg med normal eller fet hud. Hvis du har tørr hud eller fine linjer i ansiktet, risikerer du at det kan samle seg i de tørre områdene og i linjene i huden.

3 ulike typer dekning

Det er stor forskjell på hvor mye du vil at foundationen skal dekke, og det er langt på vei en smakssak.
​​​​​​​

Kanskje tenker du at hud med urenheter eller pigmentflekker trenger full dekning. Men det kan være andre muligheter enn å legge en heldekkende foundation, og det kan være en fordel å vite når været er varmt eller du bare vil se usminket ut. Les mer om de tre ulike typene dekning her:


1. Lett: den beste foundationen hvis du ikke vil at det skal synes at du bruker sminke

Hvis huden din er fin og feilfri, eller hvis du ikke vil at det skal vises at du bruker sminke, bør du velge en lett foundation. Det kan være en farget dagkrem (også kalt tinted day cream) eller en BB- eller CC-krem som bare utligner fargetoner og gir huden et mer ensartet uttrykk. Perfekt til dagbruk og når du vil ha en helt naturlig look.


2. Medium: den beste foundationen til middels dekning

De fleste flytende foundations har middels dekning. Dette er den de fleste skandinaviske kvinner velger hvis de vil ha en litt bedre dekning. Hvis du har mørke flekker eller urenheter som du gjerne vil dekke til, kan du begynne med å bruke en concealer og dekke til problemområdene før du påfører foundation.


3. Full: den beste foundationen til full dekning

Foundation med full dekning er mest til kveldsbruk, eller hvis du liker å se sminket ut. Husk at det er svært viktig at du finner en foundationfarge som matcher hudtonen din perfekt. Ellers risikerer du at du ser "malt" ut, som om du har på deg en maske. Dekkende foundation kommer ofte som kompaktpudder med en kremet konsistens.


Kald, varm eller nøytral? Slik ser du hvilken hudtone du har

Foundations kommer ikke bare i forskjellige farger, ofte er det også forskjellige undertoner, der fargen enten er mer gul eller rosa i tonen. Husk at det er kalde, varme og nøytrale toner i foundation, og det har betydning for hvilken farge du skal velge, fordi huden din enten har kalde, varme eller nøytrale undertoner.


 • Kalde undertoner: Hvis blodårene dine på håndleddet ser blå ut og du velger sølvsmykker fordi fargen kler deg best, så har huden din kalde undertoner.

 • Varme undertoner: Hvis blodårene dine på håndleddet ser grønne ut og du synes gullsmykker ser vakrest ut mot huden din, så har huden din varme undertoner.

 • Nøytrale undertoner: Hvis blodårene dine på håndleddet er blågrønne, har huden din nøytrale undertoner.


Slik påfører du foundation

Du får alltid best resultat hvis basen (altså huden din) er så velpleid som mulig. Om du bruker fingrene, en pensel eller en svamp er en smakssak. Men husk alltid at du får det beste resultatet med rene redskaper. Så vask hendene og rengjør penslene og svampene ofte.


 • Plei den rene huden med en god ansiktskrem som passer til hudtypen din, slik at du har den beste basen. Da vil foundationen holde lenger.

 • Påfør primer.  Primeren forbereder huden slik at foundationen ligger pent og holder bedre. Primer er spesielt fint for deg med pigmentforskjeller, hud som har en tendens til å være fet eller hvis porene dine er litt store.

 • Start fra midten av ansiktet og blend foundation ut til sidene. På den måten får du blendet ut fargen, og du unngår en skarp kant langs f.eks. hårlinjen.

 • Bruker du pensel, stryker du nedover og utover, slik at fargen ikke legger seg i porene.


5 foundationtips som gir deg en naturlig look

Hvis du vil ha en naturlig look når du legger foundation, følger du disse fem enkle tipsene.


 1. Påfør minst mulig foundation. Påfør foundation bare på steder der det er nødvendig, for eksempel i pannen. Hvis du må dekke hele ansiktet for å få en jevn look, har du sikkert valgt feil farge.

 2. Påfør flytende foundation punktvis, og bland sammen. Start innenfra og jobb deg utover.

 3. Påfør foundation på ett område av ansiktet om gangen.
 4. Legg foundation på øreflippene hvis du har tendenser til røde ører, så får du et mer enhetlig uttrykk.

 5. Dekk over kviser og pigmentforskjeller med en concealer i samme farge som foundationen. Bruk en liten pensel.


Hvor lenge holder foundation?

Hvor lenge en foundation holder, avhenger selvfølgelig av hvor mye foundation du bruker. Men når det gjelder holdbarhet, gir vi deg her noen gode tips. Du kan alltid se holdbarheten på emballasjen. Holdbarheten er merket med en krukke med lokk, der månedene står i tall etterfulgt av M. For eksempel 12M.

​​​​​​​


 • Flytende foundation holder i ca. 12–18 måneder etter at den er åpnet.

 • Pudder- eller mineralfoundation varer ofte litt lenger, rundt 24 måneder.Husk at god hygiene er viktig, så sørg for å lukke produktene når du har brukt dem, slik at de ikke tørker inn eller suger til seg fuktighet. Hvis du bruker en cushionfoundation, må du være ekstra nøye med å rense svampen eller børsten du bruker, ettersom den er i kontakt med både hud og foundation.


Relaterte artikler

Den ultimate concealer-guiden

Makeup

Den ultimate concealer-guiden

Av Cecilia Demant

Mørke ringers og kvisers redning: concealeren er et populært og supert produkt i enhver makeuprutine – uansett om du bruker mange eller få produkter. I dag deler vi alt du trenger å vite om å fargematche, velge riktig type og hvordan du best påfører produktet for optimal dekning.

Les mer
Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Makeup

Vi tester concealere – hvilken passer for deg?

Av Cathrine Park

Huden din sladrer om kroppens indre tilstand, og mangel på søvn kan etterlate mørke ringer under øynene og få oss til å se trøtte ut. Derfor er concealeren mange kvinners beste venn. Få en veiledning til hvordan du legger den perfekte concealeren, og les vår test av fem av typen.

Les mer
Hvorfor skal man bruke ansiktsvann?

Hudpleie

Hvorfor skal man bruke ansiktsvann?

Av Isabel Thostrup & Cathrine Park

De gode gamle rådene om pleie av ansiktet består av rens og ansiktsvann etterfulgt av fukt. Men har du ofte hoppet over trinnet i midten fordi det er vanskelig å se hva det er bra for? Da er du ikke alene! Finn ut hvorfor du bør huske ansiktsvann i pleierutinen din her.

Les mer
Redaksjonen tester: Beste maskara

Makeup

Redaksjonen tester: Beste maskara

Av Amalie Schiller

Maskara er den tingen i sminkepungen vi her i redaksjonen hverken kan og vil leve uten. Noen foretrekker en maskara som gir et intenst og dramatisk utseende, mens andre elsker de lange og tynne vippene. Vi må nok innrømme at maskara er det produktet vi har skiftet ut flest ganger siden vi i begynnelsen av tenårene begynte å eksperimentere med den billigste typen, som vi akkurat hadde nok lommepenger til å kjøpe. Nå har vi bestemt oss for å teste noen av de beste maskaraene.

Les mer
Våre eksperter veileder deg
Våre eksperter veileder deg

Møt våre utdannede materialister, frisører og farmakonomer.