Mer innhold
Hudpleie
Andre leste
Den ultimate guiden til kollagen

Helse og sunnhet

Den ultimate guiden til kollagen

Kollagen er på alles lepper som den "nye" hotte hjelperen når huden skal holde seg ungdommelig, glatt og fast. Vi ser på kollagen-boostende hudpleie, verktøy og ikke minst kosttilskudd.

Les også
Lær mer om anti-age

Hudpleie

Lær mer om anti-age

Produkter formulert til moden hud kalles ofte antiage-produkter, og dekker over en betegnelse av hudpleie som er målrettet mot fine linjer, rynker og pigmentforandringer. For å forstå hvilket behov den modne huden har, er det avgjørende å vite mer om hvordan huden eldes og hvilke faktorer som kan være medvirkende til å fremskynde denne prosessen.

Les også
Slik finner du din hudtype

Hudpleie

Slik finner du din hudtype

Visste du at vi skal forholde oss til to begreper når vi skal beskrive huden vår? Hudtype og hudtilstand er to forskjellige ting, men de er akkurat like viktige å kjenne til når vi skal velge de produktene som kan hjelpe oss mest. I dag veileder vi deg til å kartlegge din egen hud, og dermed få de beste resultatene med dine skjønnhetsprodukter.

Les også
Hudpleie
Finn din hudtilstand
Kjenner du din hudtilstand og eventuelle utfordringer, kan du best finne den målrettede pleien som er spesielt tilpasset din huds behov. Hvis du er i tvil om huden din, kan du her lære mer om forskjellige hudtilstander og hudindikasjoner, slik at du kan finne den målrettede pleien som passer best til din hud.

Kanskje du har lurt på hvilken hudtilstand du har? Da har du kommet til rett sted. I denne artikkelen ser vi nærmere på de ulike hudtilstandene som finnes, slik at du kan lære mer om hvordan du tar vare på huden din på best mulig måte.

Hva betyr hudtilstand?

Man kan godt bli litt forvirret over hva forskjellen på hudtype og hudtilstand er. Men hudtilstand er en tilstand som huden din kan ha i perioder av livet ditt, og som kan være påvirket av f.eks. værskifte, mat, makeup eller andre faktorer som kan endre på hvordan huden din har det.


Din hudtype er du derimot født med, og den kan du ikke endre på – men du kan bruke produkter som gir den de beste betingelsene. Les mer om hudtypen din og hvordan du tar vare på den på lenken her.


I det følgende går vi gjennom hudtilstandene som huden din kan ha:

Uren hud

Ved uren hud skjer en overproduksjon av talg i huden. Huden er blank og blank, og den virker fet, spesielt på nesen og over pannen. Huden er tykkere, porene har utvidet seg og blir tydeligere. Håret og hodebunnen føles også fet og klissete. Det er vanskelig å legge makeup slik at den legger seg pent på huden. Huden kan flasse og føre til flasseksem i ansiktet. Huden er rød og sensitiv og blir lett irritert. I tillegg oppstår små kviser, talgknopper og hudormer. Det kan være kviser er mer eller mindre utbredt og tydelige, og kanskje også hovne og røde.  Hvis du kan nikke gjenkjennende til mange av disse tingene, kan det være at du uren hud.

Produkter for uren hud:

Eksem og tørr hud

Man kan både ha sesongbetont tørr hud, akutt tørr hud som følge av uegnede renseprodukter, generisk tørr hud, tørr hud som følge av atopisk eksem og andre årsaker til tørr hud. Huden føles varm, sviende, stram og kløende. Tørr hud oppstår ofte i ansiktet, på armer og ben, og spesielt hendene. Den ytterste delen av huden blir tørr ettersom den mister en del av vanninnholdet. Dette gjør at hudcellene lettere slipper hverandre, og det kan forårsake en lettere avskalling av huden. Hvis du kan nikke gjenkjennende til mange av disse symptomene, kan det være at du lider av eksem eller tørr hud.

Produkter for tørr hud:

Skadet hud

Ved skadet hud er hudens barriere negativ påvirket. Huden kan ha sprekker, rifter, utslett, tørre flekker og kløe. Rødhet og stramhet i huden kan være tegn på at huden er skadet.


Huden er mer eller mindre påvirket, og den virker kanskje ekstra reaktiv ved påvirkning av selv de minste eksterne faktorer. Den er skadet i overflaten, og føles derfor mer sårbar og følsom. Hvis du kan nikke gjenkjennende til noen av disse symptomene, kan huden din være skadet og den trenger rask og effektiv pleie for ikke å bli skadet ytterligere.

Produkter til skadet hud:

Rødhet i huden

Huden din er ekstra sensitiv, og du opplever at den reagerer voldsomt, eventuelt ved å blusse opp når den utsettes for påvirkninger som vann og bestemte ingredienser i hudpleie og kosmetikk. Den kan også reagere med rødhet hvis du gnir huden ren med et ru håndkle eller et annet stoff, eller hvis du utsetter den for store temperatursvingninger, fra den kalde vinden utendørs til de varme varmovnene innendørs.


I tillegg kan du oppleve reaksjoner, rødhet og eventuelt blussing ved inntak av sterk krydret mat eller alkohol. Hvis du kan nikke gjenkjennende til mange av disse tingene, kan det være at huden din lider av rødhet.

Produkter for hud med rødhet:

Dehydrert hud

Dehydrert og uttørket hud føles stram og tørr. Huden har mistet gløden, den virker grå, trist og sliten, og det føles som om huden er tynn og henger mer enn den pleier. De fine linjene og rynkene er mer fremtredende. Huden føles ekstra tørr etter dusjen, og det kan være vanskelig å påføre makeup da den legger seg som små folder i de fine og fremtredende linjene. Hvis du kan nikke gjenkjennende til noen av disse symptomene, kan det være at huden din er dehydrert.

Produkter for dehydrert hud:

Anti-age

Hvis du er godt voksen vil huden din ha nytte av antiage-pleie, som er fokusert på å pleie huden din ved å tilføre fukt og stimulerer hudens cellefornyelse som gir huden glød og spenst. Ønsker du å redusere aldringstegn som fine linjer, rynker, dype furer og pigmentforandringer, kan anti-age hudpleie med aktive ingredienser hjelpe deg.​​​​​​​

Produkter for anti-age:

Sensitiv hud

Huden din er lys, tynn, ofte tørr og lett å blusse opp. Den reagerer på eksterne faktorer som vær og vind, kulde og varme, spesielle kosmetiske produkter og spesielt tøffe renseprodukter og peelingbehandlinger. Huden din kan ofte føles stram, tørr og rød, og det kan også snurre og klø i huden.


Huden oppfører seg enormt reaktivt ved eksponering av helt spesifikke tilstander og faktorer som stress, spesifikke matvarer, forurensning og medisinske behandlinger. Hvis du kan nikke gjenkjennende til flere av disse symptomene, kan det være at du har sensitiv hud.​​​​​​​

Produkter for sensitiv hud:

Solsensitiv hud

Alle, uansett hudtype, bør bruke tilstrekkelig solbeskyttelse og legge til seg konsekvente og effektive solvaner for å beskytte huden mot de skadene intensiv soleksponering kan forårsake.


Solbeskyttelse er viktig for å unngå skader og konsekvenser som solstrålene kan forårsake, både på kort sikt og på lang sikt. Solbeskyttelse er nødvendig daglig i sommerhalvåret, men alle hudtyper kan dra nytte av solbeskyttelse året rundt – spesielt hvis huden din er sensitiv eller i en tilstand som krever spesifikk og målrettet pleie.​​​​​​​

Produkter for solsensitiv hud:

Relaterte produkter:

Relaterte artikler

Lær mer om dehydrert hud

Hudpleie

Lær mer om dehydrert hud

Av Matas

Dehydrert hud er en hud som mangler fuktighet. Huden kan være i en mer eller mindre konstant tilstand av dehydrering, hvor hudens genetikk betyr at den er mer disponible for uttørking, eller også kan dehydrering av huden oppstår avhengig av eksterne faktorer, f.eks. avledet av når årstidene skifter. Uansett hva som skyldes dehydrert hud, bør behandlingen være både forebyggende og lindrende.

Les mer
Vi guider: Unngå uren hud

Hudpleie

Vi guider: Unngå uren hud

Av Trine Brøndsted

Uren hud påvirker humøret. Det gjelder uansett om du har fått en enkelt kvise, hudormer eller urenheter over en lengre periode. Urenhetene oppstår ikke fordi huden din er skitten, så det er et litt misvisende ord. Vi har samlet de beste produktene mot uren hud – så les mer her og finn ut hvordan du blir kvitt uren hud.

Les mer
Finn ut mer om eksem og tørr hud

Hudpleie

Finn ut mer om eksem og tørr hud

Av Matas

Tørr hud kan være en tendens huden din alltid har hatt, eller det kan oppstå som reaksjon på flere forskjellige faktorer. Generelt skyldes tørr hud en endring i hudbarrieren. Det er avgjørende å forstå disse endringene for å kunne målrette pleien din etter den. Å forstå hvorfor tørr hud oppstår og hvilke konsekvenser det kan ha for huden din, hvis den ikke blir behandlet, er avgjørende for å kunne velge riktig pleie.

Les mer
Tørr hud – slik pleier du den best

Hudpleie

Tørr hud – slik pleier du den best

Av Matas

Tørr hud kan være frustrerende å ha med å gjøre – spesielt hvis tilstanden er så ille at huden klør og flasser. Vi har samlet alt du trenger å vite om tørr hud i denne artikkelen, slik at du har de beste forutsetningene for å behandle den.

Les mer