Bolig og livsstil

Slik får du mest mulig ut av duftlys

Duftlys sprer hygge, velvære og herlig duft. Ta en titt på vår guide til å finne riktig duftlys, som kan brenne godt og lenge uten å sote ned stuen.

Duftlys skaper velvære og sprer en hyggelig stemning og herlig aroma i hjemmet. Men hvilket duftlys skal du velge, og hvordan bør du håndtere det? Følg denne enkle guiden, og finn ut hvordan du kan få mest mulig glede av duftlyset ditt.

9 ting du må vite når du tenner duftlys​​​​​​​

1. Tenk over hvilken voks du velger

Det har vært mye snakk om levende lys og inneklima de siste par årene. Så lenge du tar visse forholdsregler og er oppmerksom på hvilken voks og hvilke materialer lyset ditt er produsert av, bør du kunne nyte den hyggen, velværet og delikate duften som et duftlys kan gi.


Svært mange duftlys blir i dag laget av bærekraftig fremstilt, vegetabilsk voks som for eksempel soyavoks, bivoks og bomullsvoks. Disse vokstypene slipper ut mye færre partikler enn konvensjonelle stearinlys fordi voksen brenner jevnere, og fordi du unngår parafin og mange skadelige tilsetningsstoffer.


​​​
Som med alle levende lys – uansett materiale – er det imidlertid viktig at du klipper veken, at de tente lysene ikke står i trekk og at du straks slukker lyset hvis det begynner å sote. I tillegg er det alltid en god vane å lufte når du har brent duftlys.


2. Unngå ringer i lyset

Har du noen gang opplevd at det oppstår dype ringer nede i duftlyset og at det fortsetter å danne seg en klump med smeltet voks som aldri når helt ut til lysets kanter? Det er utrolig irriterende når det skjer. For det første går det mye av duftlyset til spille, men når flammen brenner lenger og lenger ned i et hull, får flammen mindre oksygen og begynner å sote mer, og det er jo dårlig nytt for inneklimaet ditt.

​​​​​​​

For å unngå de dype ringene i lyset og for å få det maksimale ut av duftlyset, bør du derfor la lyset brenne inntil hele overflaten er smeltet jevnt første gang du tenner det. Dette tar vanligvis ca. fire timer. Hvis du slukker det for tidlig første gang, vil lyset nemlig aldri smelte lenger enn ut til den første ringen.

   


3. Finn din favorittduft

Intet duftlys uten en deilig duft. Det er gjerne naturlige, eteriske duftoljer eller parfymeoljer som gir lysets duft. Dufter er en svært personlige.

​​​​​​​

Vi har alle dufter vi foretrekker, og noen er mer sensitive enn andre, men det er noen generelle egenskaper ved de forskjellige aromaene som gjør seg gjeldende.


Gode på badet:

Sitrusnoter, milde blomsternoter og vannaktige noter skaper en lett friskhet, som spesielt egner seg til toaletter og bad der duften absolutt ikke må bli for tung.

​​​​​​​

Enten du foretrekker den enkle eller fargerike stilen, vil du med vårt utvalg av duftlys helt sikkert finne et lys som passer til akkurat ditt bad.


Gode i stuen:​​​​​​​

Stuen din skal først og fremst ose av varme og hygge, og derfor vil gourmandnoter som vanilje, ingefær og honning, trenoter som sandeltre og sedertre og blomsternoter som neroli og patsjuli passe godt.

​​​​​​​

Hos Matas finner du forskjellige duftlys som inneholder flere av disse notene, og som med sin unike duft og utseende vil skape en ekstra hyggelig stemning i stuen. ​​​​​​​


Gode på soverommet: ​​​​​​​

Soveromet er stedet der du trekker deg tilbake og skal ha en atmosfære full av ro og velvære. Gå for milde og beroligende duftnoter som lavendel, sjasmin, sandeltre og sedertre.


Vil du skape en mer sensuell stemning, er mer eksotiske noter som ylang ylang, musk og vanilje gode valg.


Duften av natur

Fyll hjemmet med varmen fra Le Couvent Herba Mystica duftlys, som har en konsentrasjon av 12 % ren parfyme og er basert på plantevoks av høy kvalitet.


Lyset frigir en deilig duft av plantesafter og ertebelger og blander seg med sprudlende kardemomme, som gir en følelse av å ta naturen med inn.

​​​​​​​


Duften av en tur i skogen

Duftlyset SKOG fra Skandinavisk gir rommet en herlig duft og en atmosfære som minner om en rolig seiltur til en øde øy, der du er omgitt av skogens grønne omfavnelse. Duftlyset har en deilig duft av bjørkesaft, nype og skoglilje som bringer våren inn.


Duftlyset er laget av vegetabilsk voks og har et fint trelokk som beskytter lyset mot smuss og støv når det ikke er i bruk. Lyset brenner i +45 timer.


Duften av skandinavisk hage

Scandinavian Garden er et fint duftlys fra Meraki. Lyset er laget av olje fra soyabønnen og gir deg et rent lys som soter vesentlig mindre enn et vanlig stearinlys.

​​​​​​​

Lyset kommer i et flott, mørkt glass som gir en kul kontrast i moderne hjem. Lyset brenner i 35 timer.


Duften av rens avslapning

Du kjenner kanskje til den populære duften fra Clean, Warm Cotton? Clean Space Warm Cotton er et beroligende duftlys til hjemmet som gir samme følelse av avslapping og nyvaskede klær som parfyme.


Warm Cotton Candle er laget av soyavoks og bomullsveker. Med en brennetid på 40 timer er du sikret en hyggelig stemning i hjemmet og en følelse av ro og velvære i flere timer.


4. Utseendet er viktig


Hvordan duftlyset lukter, er naturligvis helt avgjørende. Men utseendet spiller også en rolle. Så hvis duftlyset skal stå og brenne i vinduskarmen i opptil 60 timer, bør det jo pynte opp. Velger du en fin design, er lyset også flott å se på når det er slukket.


Det finnes mange herlige duftlys hos Matas, som passer fint til en enkel og nordisk innredning takket være bruken av glass, tre og lyse farger.


5. Velg riktig størrelse​​​​​​​

Ditt duftlys' viktigste oppgave er å spre hygge og en herlig duft. Et godt duftlys bør kunne spre sin duft ut i hele rommet, men alle lys har sine begrensninger. Jo større lokale du har, desto større lys bør du velge. Så enkelt er det!    
​​​​​​​    


6. Gå for lang brennetid​​​​​​​​​​​​​​

Alt godt har jo en ende, men brenntiden på duftlyset er avgjørende for lysets kvalitet og levetid. Jo lenger det kan brenne og avgi en god duft, desto mer får du for pengene. Ideelt sett bør du velge et duftlys med en sterk og jevn flamme som avgir så lite sot som mulig. Mange duftlys lover en brennetid fra 35 timer opptil 60 timer.       


7. Trim veken

For at duftlyset skal brenne så rent og jevnt som mulig, må du trimme veken. Det bør du alltid gjøre før du tenner det – det gjelder også første gang. En for lang veke får lyset til å brenne ujevnt og gir sot og osing, noe som er dårlig for inneklimaet og griser til glasset. En veke på 3 mm er en passende lengde.    


8. Bruk en lysslukker!

Det å blåse ut lyset er kanskje det morsomste med hele opplevelsen, men hvis du puster for voldsomt, risikerer du sot og en skarp røyklukt som ikke gagner noen eller noe. Bruk heller en lysslukker, eller sørg for å blåse ut lyset forsiktig. Gjør det i nærheten av et åpent vindu, slik at eventuell røyk raskt slipper ut av rommet.   


9. Så lenge skal lyset være tent​​​​​​​

Duftlys av god kvalitet inneholder en tilstrekkelig mengde duftoljer, slik at du ikke trenger å ha lyset brennende i timevis. I tillegg til den første gangen, da lyset godt kan brenne i opptil fire timer, slik at overflaten smelter helt, kan du nøye deg med et par timer om gangen. Aromaen fra duftlyset bør deretter holde rommet ditt velduftende i timevis.    


Relaterede artikler

Alt du trenger å vite om vaskenøtter

Bolig og livsstil

Alt du trenger å vite om vaskenøtter

Av Isabel Marschall

Vaskenøtter, også kalt såpebær, er et alternativ til det tradisjonelle vaskemiddelet som du bruker til klesvask. Fordelene med vaskenøtter er mange, det er nemlig en bærekraftig, økologisk og allergivennlig måte å vaske klær på. Men hvordan fungerer de, og hvordan bruker man dem egentlig? Det får du svaret på her.

Les mer
Topp 9 dufter for kvinner

Dufter

Topp 9 dufter for kvinner

Av Amalie Schiller

Hvilke dufter er de bestselgende og mest populære for kvinner i 2023? Det avslører jeg i denne artikkelen, hvor jeg har undersøkt hvilke dufter som er blant de mest solgte i matas. Let's start!

Les mer
Tid for hjemmespa

Hudpleie

Tid for hjemmespa

Av Alberte Sejling

Akkurat nå er det tid for masse innekos, der du med fordel kan ta deg tid til å skjemme bort deg selv og lage ditt eget hjemmespa. Vi har samlet noen av våre favoritt wellness-produkter som vil gjøre spaopplevelsen din enda mer luksuriøs.

Les mer
7 ansiktsbehandlinger du kan gjøre hjemme

Hudpleie

7 ansiktsbehandlinger du kan gjøre hjemme

Av Trine Brøndsted

Skjem bort deg selv med en ansiktsbehandling hjemme. Det er hverdagsluksus for både deg og huden din. Spesielt hvis den trenger litt ekstra hjelp.

Les mer
Våre eksperter veileder deg
Våre eksperter veileder deg

Møt våre utdannede materialister, frisører og farmakonomer.