Helse og sunnhet
Den ultimate guiden til kollagen
Kollagen er på alles lepper som den "nye" hotte hjelperen når huden skal holde seg ungdommelig, glatt og fast. Vi ser på kollagen-boostende hudpleie, verktøy og ikke minst kosttilskudd.

Hvis du vil holde huden ungdommelig og fyldig, er det kanskje verdt å tilsette produkter med kollagen i skjønnhetsrutinen din. Det kan fort virke som en uoversiktlig oppgave å finne de riktige produktene, tilskuddene eller for den saks skyld matvarer som øker kollagenproduksjonen. Vi har sett nærmere på det populære fenomenet for å sjekke ut de mange mulighetene som finnes på markedet.

Hva er kollagen?

Kollagen er et protein som er svært viktig for kroppen din. Det er en uunnværlig byggestein for brusk og knokler. Kollagen blir også dannet i hudcellene i dermis (lærhuden) og sørger for at kollagenet i bindevevet holder huden elastisk, fast og gir den ungdommelig fylde.

Hvorfor mister jeg kollagen i huden?

Den naturlige kollagenproduksjonen i kroppen blir svekket etter 35-årsalderen, og du begynner så smått å få fine linjer og rynker i ansiktet. Det er en naturlig prosess som rammer oss alle. Men det er andre eksterne påvirkninger som bryter ned kollagenet i huden:

UV-lys

Du vet sikkert at solen er hudens største fiende med tanke på aldring. Sørg for å få daglig beskyttelse med SPF, slik at du unngår de skadelige UV-strålene som kan gå inn og skade kollagenet.


​​​​​​​Røyking

Hvis du røyker, er det også risiko for at huden eldes før tiden, ettersom røyking reduserer dannelsen av kollagen. Nikotin gjør dessuten huden tynnere, slik at huden virker slapp og mister elastisiteten.
​​​​​​​​​​​​​​

Er det noen bivirkninger med kollagen?

Du trenger ikke å bekymre deg for å innta kollagen. Dette er det proteinet som det finnes mest av i kroppen din. Kollagen finnes også som gelatin i vanlige matvarer som f.eks. kjøtt og supper, så spiser du kjøtt, inntar du det på daglig basis gjennom kosten.

Kollagenpulver og kosttilskudd

Kollagenpulver har blitt svært populært de siste årene, og det med god grunn. Det er en enkel og god måte å få innarbeidet en daglig dose kollagen i rutinen på. Du kan få kollagenpulver med og uten smak, alt etter hva du foretrekker.


Hvis man ikke liker å innta kollagen i pulverform, kan et kosttilskudd med kollagen være et opplagt alernativ.

Kollagenpulver fra Puori

Et produkt som Puori CP1 Collagen kan du blande i både varme og kalde drikker. Du kan blande det i et glass vann – men hvorfor ikke gjøre det litt morsommere? Hell det eventuelt i morgenkaffen, eller bland det i yoghurten eller smoothien. Bruk en teskje om dagen med kollagenpulveret fra Puori. Det inneholder hydrolyserte kollagenpeptider, den mest lettabsorberte formen for kollagen.

Kollagenpulver fra Vild Nord

Vild Nord er et annet merke som virkelig har satset på kollagenpulver. Akkurat som hos Puori inneholder kollagenpulveret hydrolyserte kollagenpeptider. Kollagenen er utvunnet fra skinnet til viltfanget, nordatlantisk torsk og inneholder derfor en masse gode aminosyrer. Det har lavt fettinnhold og høyt proteininnhold.


En flott måte å innta kollagenpulveret på kan være å drikke det – derfor har vi her en god oppskrift på Infused Water med Collagen Gold fra Vild Nord.
​​​​​​​

Slik gjør du:

Fyll en kanne halvt opp med vann, og dryss i 1-2 teskjeer Collagen Gold. Rør godt rundt og tilsett deretter litt agurk, mynteblader, ingefær og sitron i skiver samt isbiter. Server den iskald til middag eller som en tørsteslukker midt på dagen.​​​​​​​

Kollagen som kosttilskudd

Kollagen som kosttilskudd er svært populært akkurat nå. Vi har samlet en håndfull her som du kan prøve.

Matas Striber Kollagen + C Vitamin er et relativt nytt produkt på markedet. Det bidrar til å redusere fine linjer, og innholdet av C-vitamin bidrar til normal dannelse av kollagen. Det inneholder hydrolysert kollagen fra Verisol®, som er lett å ta opp og har en klinisk dokumentert effekt.


​​​

Kollagen i kosten

Heldigvis er det mange gode matvarer du kan velge for å styrke kollagenproduksjonen.


Kjøtt

I flere typer kjøtt finner du rike mengder kollagen, som for eksempel okse, kylling, geit, hjort eller svinekjøtt.


Fisk

Fisk er ikke den viktigste proteinkilden, men en suppe kokt på hode, skrog mm. er ikke bare en lekker bouillabaisse, det er også en god kilde til kollagen.


Røde frukter og grønnsaker

Hvis du ikke er en stor kjøttspiser, kan du trygt kaste deg over røde frukter og grønnsaker som røde epler, jordbær, kirsebær, rødbete eller rød paprika.​​​​​​​​


Vitamin C

Er også viktig for produksjonen av kollagen i kroppen. Det er mye C-vitamin i sitron, appelsiner, grapefrukt og ananas.​​​

Kollagen i hudpleie

Du finner ikke så mange hudpleieprodukter som inneholder kollagen, ettersom komplette kollagenmolekyler er for store til å penetrere hudens barriere. Her skal kollagen brytes ned i fragmenter. Så i dag vil de fleste produkter som har fokus på kollagen inneholde andre stoffer som booster kollagenproduksjonen. Vi har tatt en titt på noen av dem her:

Vitamin A

Vitamin A er med på å øke produksjonen av kollagen og gjør samtidig huden tykkere og dermed mer motstandsdyktig overfor ytre påvirkning.


Prøv eventuelt serumkapsler med vitamin A som styrker hudens elastisitet, setter i gang cellefornyelsen og hjelper huden med å forebygge tidlige aldringstegn.


Et serum er laget av mindre molekyler og kan derfor trenge dypere ned i huden og reparere synlige og usynlige hudskader.

Vitamin C

Vitamin C er en viktig hjelper og nødvendig for produksjonen av kollagen. Derfor finner du ofte vitaminet i antiage-kremer. Sammen med vitamin A har du en kollagenvennlig cocktail.


Vi har lagt inn noen forslag til vitamin C- kremer som vi er spesielt begeistret for. Kanskje finner du en ny favoritt blant dem?


AHA

AHA-syre er nok de mest brukte peelingsyrene i form av fruktsyre og melkesyre.

​​​​​​​

En AHA-syre kan være svært god å bruke på hud som er merket av tidens tann. AHA-syre har nemlig en utglattende effekt på huden, setter i gang cellefornyelsen og stimulerer hudens produksjon av kollagen samt elastin.

Dermaroller

Dermaroller stimulerer produksjonen av kollagen og hjelper huden med å regenerere.

​​​​​​​

På den måten hjelper den huden med å gjendanne mer kollagen, ettersom man ved hjelp av de små nålene prikker mikroskopiske hull i huden, som setter i gang en legingsprosess som fremmer kollagenproduksjonen og dermed hudfornyelsen.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Les mer om magnesium

Helse og sunnhet

Les mer om magnesium

Av Matas

Hva er magnesium? Hvorfor trenger vi det? Og hva gjør det for kroppen? Les mer her, så svarer vi på de mest stilte spørsmålene om magnesium.

Les mer
Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Hudpleie

Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Av Trine Brøndsted

Vitamin A er ikke bare noe vi får fra mat og kosttilskudd. Vitamin A i hudpleieprodukter har en dokumentert effekt, slik at vi slett ikke trenger å diskutere om det virker eller ikke. Her er alt du trenger å vite om vidunderingrediensen.

Les mer
Vi guider: Unngå uren hud

Hudpleie

Vi guider: Unngå uren hud

Av Trine Brøndsted

Uren hud påvirker humøret. Det gjelder uansett om du har fått en enkelt kvise, hudormer eller urenheter over en lengre periode. Urenhetene oppstår ikke fordi huden din er skitten, så det er et litt misvisende ord. Vi har samlet de beste produktene mot uren hud – så les mer her og finn ut hvordan du blir kvitt uren hud.

Les mer