
Serum er et av de dyreste skjønnhetsproduktene på markedet, og det er det en god grunn til. De er nemlig stappfulle av aktive ingredienser som gjør en masse godt for huden din.
Hvis du ikke trodde at serum er nødvendig i en effektiv hudpleierutine, så har du enda til gode å se hva det riktige serumet kan gjøre for deg. I motsetning til hva mange tror, er serum nemlig et essensielt trinn i hudpleien – spesielt hvis du har spesifikke hudutfordringer du gjerne vil arbeide med.
Hva er serum?
Et serum er en konsentrert form for pleie, som ofte har en tyntflytende konsistens som trenger raskt inn i huden. Serum er beregnet til bruk under fetere pleieprodukter som tilfører fuktighet, som kremer og oljer. Et serum skal gå inn og arbeide med ett eller flere spesifikke hudproblemer, fordi det trenger lenger ned i huden enn det en ansiktskrem for eksempel gjør.
Når brukes serum?
Serum skal brukes som siste trinn før din vanlige fuktpleie (krem, ansiktsolje eller solfaktor), hvor det har optimale betingelser for å trenge inn og utføre sin oppgave. Serum kan brukes både morgen og kveld, men det er ikke alle som er like velegnet til dagbruk – for eksempel er serum med høyt innhold av vitamin A best egnet til kveldsbruk. Men mange serum kan fint brukes to ganger daglig. Et serum skal alltid etterfølges av en krem, ettersom de som regel ikke er nok i seg selv til å oppfylle hudens behov for fukt og næring på grunn av den tynne konsistensen.

Hvem kan bruke serum?
De aller fleste kan ha glede av et serum. Vi anbefaler at man begynner å bruke dem som en del av hudpleierutinen når man er rundt 25 år, men det gjør ingen skade å starte før. Det finnes nemlig serum til alle aldre og hudtyper. Du kan både få superfuktighetsgivende varianter som opprettholder en sunn fuktbalanse i ung hud og serum som virkelig strammer opp og glatter ut huden hvis man har rynker og fine linjer man ønsker å minimere.
Hvordan fungerer serum?
Som nevnt er et serum en konsentrert form for pleie, noe som betyr at du finner et høyere innhold av "aktive" ingredienser i det. De "aktive" ingrediensene er de som leverer den effekten serumet reklamerer med, og den høye konsentrasjonen sikrer at du kan se resultater i huden ganske raskt. I tillegg bidrar den lette og tyntflytende konsistensen til et serum til at de aktive stoffene kan trenge dypere ned i huden enn de ville gjort i for eksempel en ansiktskrem. Dermed har et serum de beste forutsetninger for å bedre hudproblemene – ofte ganske dramatisk.
Hvilket serum skal du velge?
Det finnes veldig mange serumer på markedet, og det kan være vanskelig å navigere og vite akkurat hvilket man skal velge. Den gode nyheten er at det til gjengjeld finnes noe til ethvert behov, noe som helt klart gjør det enklere for oss forbrukere. Vi må bare bestemme hvilket hudproblem vi helst vil jobbe med og velge serum deretter.
Ellers kommer det et par anbefalinger om noen av våre mest populære serum til de vanligste hudproblemene her:
Anti-age
Hvis det er noe man forbinder serum med, er det anti-age. I denne kategorien skorter det heller ikke på fantastiske forslag til hudforyngende produkter. Vi har samlet fem av dem til deg her, og det er noe i enhver prisklasse.
Glød og ujevn hudtone
Serum er fantastisk til å jevne ut hudtonen ved å redusere pigmentflekker og booste cellefornyelsen. Prøv en av disse variantene for gode resultater.
Fuktighetsboost
Hvis du er ny i serumenes verden, er en fuktgivende variant ofte et godt sted å starte. Disse serumene binder vannet i huden og tiltrekker seg nytt for en sunn, frisk og fyldig hud.
Uren hud og tilstoppinger
Serum kan også gjøre underverker for uren eller tilstoppet hud, og her kan du gå flere veier. Du kan få serum som minimerer oljeproduksjonen og forebygger tilstoppinger, serum som bekjemper aktive urenheter eller eksfolierende serumer som ofte både behandler og forebygger nye utbrudd.

Slik får du mest mulig ut av serumet
Serum er som regel litt dyrere produkter, og derfor er det viktig at vi forsøker å få så mye som mulig ut av dem. Her er noen tips for å sikre at serumet fungerer optimalt.
Rengjør huden grundig
Vi vet at dette tipset kanskje kan virke som en selvfølge. Men du vil bli overrasket over hvor mange mennesker som dropper en ordentlig ansiktsrens og i stedet bare tørker av sminken med en renseserviett. I tillegg til at den metoden ikke renser huden tilstrekkelig, hindrer den også øvrige hudpleie – og spesielt serum – i å trenge ordentlig inn og virke, fordi det fortsatt sitter igjen mye sminke og smuss på huden hvis du bare bruker en renseserviett.
Sørg for å rense huden med en vanlig ansiktsrens – gjerne etter at du har fjernet sminken med en egen sminkefjerner eller renseserviett. Ved å rense huden to ganger (det man kaller "double cleanse"), sørger du for at både sminke og smuss er fjernet fra huden og etterlater den i balanse – og bidrar til at et serum kan virke optimalt.
Bruk det på riktig tidspunkt i hudpleierutinen
Med trinn som rens, toner, serum, krem og øyekrem i en hudpleierutine er det ikke rart at det kan være litt forvirrende å avgjøre i hvilken rekkefølge man skal bruke de forskjellige produktene. Serumet skal brukes som trinnet før ansiktskrem eller olje, enten det er morgen eller kveld. Den tynne konsistensen gjør at det ikke kan trenge gjennom skikkelig hvis du påfører krem først, og en god tommelfingerregel er at de tynneste konsistensene skal på først. Bruk det derfor etter rens og toner, men før krem for best resultat.
Bruk nok
Solkrem er ikke det eneste produktet vi har en tendens til ikke å bruke nok av, det gjelder også serum. Om det er fordi vi sparer på de dyre dråpene eller kanskje bare ikke helt tenker over det, er det viktig å bruke nok produkt på huden for at det skal fungere. Vi vil jo gjerne dekke huden med et jevnt lag, slik at alle avkroker i ansiktet og halsen får kjærlighet.
Den nøyaktige mengden du skal bruke varierer selvfølgelig fra produkt til produkt, men en mengde som tilsvarer to erter passer svært godt som utgangspunkt.
Oppbevar det riktig
Serum inneholder ofte mer avanserte ingredienser som vitamin C og A. Selv om denne typen ingredienser er svært effektive, er de dessverre også ganske ustabile. Det betyr at de må forstyrres minst mulig av lys, luft og fuktighet. Tenk derfor over hvor du oppbevarer serumet ditt. Det verste du kan gjøre er å ha det stående åpent på et opplyst bad. Hvis du har en skuff på et kjøligere sted, kan du med fordel oppbevare serumet (og resten av hudpleieproduktene dine) der. Husk å skru lokket godt på etter bruk, så holder produktet seg friskt og aktivt så lenge som mulig!
Hva er forskjellen på serum og krem?
Det er stor forskjell på serum og krem: en krem er det siste laget du legger på i hudpleierutinen din og har som regel en vesentlig tykkere konsistens enn et serum. Selv om kremer også ofte inneholder en masse gode, aktive ingredienser som effektivt pleier huden og bedrer problemer, legger de seg i de ytre hudlagene og sørger for å holde huden smidig og velfuktet. Kremene er så å si produktet som sørger for at hudens barrierefunksjon fungerer i løpet av dagen.
Serumer derimot er svært gode til å tiltrekke seg fukt og løse problemer ganske målrettet i huden. Ofte har de også en høyere konsentrasjon av "aktive" ingredienser enn kremer, men det varierer mye fra merke til merke. Dessuten kan de trenge lenger ned i huden enn kremer, og er derfor ikke like gode til å beskytte hudens overflate som det kremer er.
Hva er forskjellen på essens og serum?
Essens og serum er også to helt forskjellige produkter. De siste par årene har essenser blitt mer populære her hjemme. En essens er en produkttype som stammer fra Asia, der de har en lang tradisjon for å arbeide i mange lag når det gjelder hudpleie. En essens er i grunnen et ansiktsvann: et tyntflytende, vannholdig produkt som forbereder huden på ytterligere pleie, samtidig som det balanserer huden og tilfører fukt. Det er svært effektivt å bruke en essens før serum, fordi du på den måten bygger fukten og næringen i lag og dermed imøtekommer alle hudens behov. Men essens kan ikke erstatte et serum, siden konsentrasjonen av de aktive ingrediensene som regel er mye lavere i en essens.