Makeup
Den store guiden til gelélakk: Slik gjør du
Vil du ha vakre og holdbare negler uten å tømme lommeboken helt? Da har vi samlet de beste produktene, tipsene og triksene til deg her, slik at du kan bli pro på null komma niks! I tillegg har Amalie fra redaksjonen laget en videoguide til deg, slik at du kan se nøyaktig hvordan du skal gjøre det når du legger gelélakk.

Det krever ofte et besøk i neglesalongen hvis man vil ha en fin gelémanikyr eller en omgang shellac. Men i denne artikkelen viser vi hvordan du enkelt lager den fineste gelélakken hjemme - med de riktige produktene er det nemlig ikke så vanskelig!

Hva er gelélakk?

Før vi kaster oss ut i hvordan du gjør det, la oss få på plass hva gelélakk egentlig er. Gelélakk blir også kalt gelpolish, og det er en neglelakk som herdes med LED-lys. Du påfører altså lakken på neglen, akkurat som når du legger vanlig neglelakk, og så herder den på 30 sekunder under LED-lampen.


Forskjellen på gelélakk og vanlig neglelakk er at gelélakken holder lenger (opptil 14 dager), og lakken er markant sterkere og gir en virkelig flott finish som ikke forsvinner igjen. Neglene dine blir altså verken matte eller ripete, som noen ganger kan skje med vanlig neglelakk.

Gelémanikyr med LED-lys

Når du skal lage gelélakk hjemme, er det første du trenger et startsett.

Le Mini Macaron har laget et Gel Manicure Kit der du får alt du trenger. I settet får du en liten, søt LED-lampe, en geléneglelakk, en neglebåndsskyver, en fil, samt neglelakkfjerner-pads til når lakken skal av igjen.


LED-lampen er laget på den måten at du setter inn én finger om gangen. Lampen lyser i 30 sekunder, så er lakken tørr og du er good to go. En helt ny og herlig følelse, aldri mer å måtte vifte og puste og passe på hva du berører - når lampen først har utført sin magi, så kan du ikke ødelegge lakken.


Du kan også få sett med litt større LED-lamper, hvor du kan ha alle fem fingrene inne samtidig. Her finner du gode forslag fra både Nailster og Le Mini Macaron, som vi har lenken til her.

Videoguide: Amalie fra redaksjonen viser hvordan du lager vakre negler hjemme med Le Mini Macaron Gel Manicure:


*Rettelse: Du kan kjøpe en Le Mini Macaron Single Gel Polish for 129,95 kr per stk.

Trinn for trinn-guide for gelmanikyr

Trinn 1: Vask hendene slik at neglene er frie for fett og smuss.


Trinn 2: Skyv neglebåndene lett og forsiktig tilbake, slik at det er mer plass til lakken på selve negleflaten. Det er det du bruker den lille neglebåndsskyveren til, som også finnes i settet.


Trinn 3: Fil neglene i ønsket form, og bruk deretter filen til å buffe på selve negleflaten.


Trinn 4: Nå må du avfette neglen. Du kan bruke litt neglelakkfjerner med aceton eller eventuelt en neglelakkfjerner-pad til å fjerne fettet fra neglen.


Trinn 5: Rist lakken grundig og legg et svært tynt lag. Det er svært viktig at det første laget legges så tynt som overhodet mulig. Fargen skal være nesten gjennomsiktig. Husk å legge et lett lag over neglespissen - på den måten forsegler du lakken bedre.


Trinn 6: Legg fingeren i LED-lampen og trykk på knappen -lampen lyser i nøyaktig 30 sekunder, så du trenger ikke å telle selv.


Trinn 7: Legg enda et lag lakk på neglen - denne gangen må det gjerne være litt tykkere, slik at fargen virkelig kan skinne gjennom. Forsegl tuppen og legg fingeren i lampen - og voilà! Du har en flott, behagelig gelmanikyr.


Trinn 8: Et lite ekstra tips - Le Mini Macaron har en helt fantastisk topcoat, som jeg også bruker selv. Det legges som et ekstra lag over lakken og gjør at neglene dine får ekstra glans. Min opplevelse er også at lakken holder enda lenger når jeg bruker topcoaten.


Og husk: Øvelse gjør mester. Første gang jeg skulle prøve dette, så fikk jeg lagt altfor tykke lag og resultatet ble langt fra som ønsket. Men jeg øvde meg og ble bedre og bedre - så gi det tid og tålmodighet, så skal du nok komme i mål!Visste du at vi har en hel live der du kan få redaksjonens beste tips om gelélakk?
Du kan se liven her!

Bruk en god negleolje

For å få en vakker og holdbar gelémanikyr, er det også viktig at du tar vare på neglene dine. Dette gjelder både når du har på lakk og når du ikke har det. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å bruke en god negleolje!

Jeg bruker selv negleolje flere ganger om dagen og har også med en ekstra i vesken når jeg er på farten. Min absolutte favoritt er Solaroil fra CND. Den inneholder ingredienser som jojobaolje, riskildolje, mandelolje og E-vitamin. Det bidrar til å gjøre neglene mer smidige og fleksible, noe som blant annet gjør at de ikke sprekker i kanten eller brekker like lett. Og trust me - det fungerer! 1-2 ganger daglig, og så ser du markant forskjell svært raskt.

​​​​​​​

Hos Matas har vi et bredt utvalg av gode negleoljer som vi har lenken til her. Det er noe av det beste du kan gjøre for neglene dine, så sørg for å få en god rutine på det. Ha den gjerne stående ved jobb-PC-en eller ved siden av sengen, slik at du husker å få påført olje til neglene dine hver dag.TIPS: Fordelene med negleolje er ikke bare at neglene dine ser vakre og velfuktede ut. Jo mer fuktige neglene dine er, desto mer smidige blir de, og de brekker derfor ikke like lett.

Slik fjerner du gelélakken

Det er faktisk ikke så vanskelig å fjerne gelelakk som man kanskje skulle tro. Du kommer veldig langt med Le Mini Macarons Remover Kit, som vi også har tatt utgangspunkt i her. Settet inneholder 100 pads som inneholder en liten bomullsserviett med aceton.
​​​​​​​

Slik får du av lakken:

Trinn 1: Fil lett i lakken, slik at aceton lettere kan komme ned og løse den opp.


Trinn 2:  Åpne neglelakkfjerner-paden og sett inn neglen - sørg for at acetonen treffer lakken.


Trinn 3: Brett deretter padden rundt fingeren og la det virke i 15 minutter. Du kan eventuelt bruke Le Mini Macarons Remover Clips utenpå, slik at du sikrer at det ikke kommer luft til lakken, slik at den løser seg opp bedre.


Trinn 4: Ta av padden og fjern restene av lakken med neglebåndsskyveren. Bruk gjerne litt negleolje eller en god neglekur, slik at neglene dine får masse fuktighet igjen.

Gode dingser til din neglelakk

Når du er blitt skikkelig flink til å legge gelélakk, kan det være morsomt å utvide med noen gadgets som kan løfte neglelakken din til nye høyder!

Bruk for eksempel en fin børste til å tegne vakre mønstre, eller pynt neglene med små steiner og klistremerker som gjør looken mer unik.

En annen veldig populær negle-gadget er Nailsters Nail Stamp. Med den kan du tegne mønsteret ditt direkte på neglen og "stemple" det på. Det er også en supersmart måte å lage franske negletupper på. Påfør litt lakk på puten og dypp spissen av neglen ned i lakken.  På den måten kan du lettere styre hvordan lakken skal legge seg på neglen.Fem feil du muligens gjør når du påfører gelélakken

Det kan være vanskelig å naile hvordan du påfører den beste gelelakken første gangen. Men det er noen feil mange begår, som du enkelt kan styre unna hvis du er klar over dem. Så derfor har vi samlet dem til deg her!

1. Neglen preppes ikke ordentlig
Når du skal legge gelelakken din, er det veldig viktig at du prepper neglene riktig. Ellers vil gelelakken raskt falle av igjen. Sørg for å file lett i neglens overflate (ta det med ro, neglen har mange lag, så det skjer ikke noe så lenge du filer helt lett i overflaten). Dette gir lakken noe å holde i, og fjerner oljen fra neglen. Gni deretter neglen med litt aceton på en bomullsdott, eller Depend Pre-Cleanser step 1, som er laget for å fjerne fett og urenheter fra naturneglen. Nå er neglene dine klare for lakk!

2. Du bruker ikke base- og topcoat
Du kan også bruke gelelakken når du steller neglene dine. Men for det beste resultatet, er det en god idé å bruke en basecoat til formålet. Avslutt gjerne med en god topcoat, som både gir ekstra glans, men også gjør at lakken holder lenger.


3. Du treffer huden rundt neglene
Øv deg på å være nøyaktig når du legger lakken. Det er nemlig ikke så bra å treffe huden rundt neglene - det ser småsjuskete ut, og lakken kan også løfte seg fra neglen hvis den herdede lakken har kontakt med huden. Så øv deg på å kun påføre lakk på neglen, og fjern eventuell lakk som har kommet på huden med en børste eller en bomullspinne før du herder den i LED-lampen.


4. Du legger på for tykke lag med lakk.
Slapp av - vi har alle vært der! Det er nok den feilen de fleste gjør når de skal legge gelélakk første gang. Men pass på at du legger det første laget ultratynt. Så tynt at du knapt kan se fargen. Deretter kan du bygge på fargen med 1-2 ekstra lag til du har den fargen du ønsker. Hold gjerne alle lagene så tynne som mulig, da tykke lag kan ha problemer med å herde og kan bule litt ut slik at neglen fremstår ujevn.

5. Du glemmer å la lakken tørke helt
Noen ganger må lakken ha litt mer enn 30 sekunder, da det kan være forskjell på lakken. Så sørg for at lakken er HELT tørr når den kommer ut av LED-lampen. Klapp eventuelt litt på den med en finger. Hvis den fortsatt er litt klissete, kan du gi den en omgang til. Det kan nemlig komme riper i overflaten hvis du ikke lar den tørke helt, og det vil vi jo helst unngå.
​​​​​​​

Andre gode måter å få vakre negler på:

Kunstige negler

Hvis du ikke er så neglekyndig, og bare vil ha vakre salongnegler her og nå, har Matas noen virkelig gode alternativer.


Du kan for eksempel bruke kunstige negler. Med disse vakre neglesettene som vi har samlet her til høyre, finner du alle former for mønstre, glitter og farger. De har allerede lim på baksiden, og man "klikker" dem så og si på neglen på null komma niks. Det følger med en liten renseserviett som skal brukes før neglen settes på for å øke holdbarheten.

Med neglene fra DUFF beauty får du de flotteste og mest trendy neglene akkurat nå, uten at du trenger å løpe til negledama i tide og utide. Smart, ikke sant?
Tips! Få en morsom og elegant look ved å bruke mønster eller glitter på ringfingeren, mens du lar resten av neglene være ensfarget.

Tradisjonell neglelakk med gel-effekt

Hvis du foretrekker klassisk neglelakk, er det mange merker som har tatt til seg gelélakkens holdbarhet og utviklet en form for hybridlakk som kombinerer neglelakk, slik vi kjenner den, med ekstra holdbarhet og geléeffekt. Her trenger du imidlertid ingen UV-lampe.


Et par gode forslag er ESSIE, som har laget gel-couture prisvennlige Rimmel. Og du finner også geléneglelakker fra enda flere merker.


Husk bare å bruke den overlakken som passer til. På den måten øker du holdbarheten og får virkelig noe ut av geléeffekten.

Andre gode produkter til neglene dine:

Relaterte artikler

Pedikyr – Slik pleier du føttene som en proff!

Hudpleie

Pedikyr – Slik pleier du føttene som en proff!

Av Trine Brøndsted

Ta godt vare på føttene dine med pedikyr og fotpleie, for de bærer deg rundt dag ut og dag inn og må tåle litt av hvert. Vi guider deg til hvordan du tar vare på og pleier føttene dine som en profesjonell.

Les mer
Tørr hud – slik pleier du den best

Hudpleie

Tørr hud – slik pleier du den best

Av Matas

Tørr hud kan være frustrerende å ha med å gjøre – spesielt hvis tilstanden er så ille at huden klør og flasser. Vi har samlet alt du trenger å vite om tørr hud i denne artikkelen, slik at du har de beste forutsetningene for å behandle den.

Les mer