Hudpleie

Derfor får du pigmentflekker, og slik fjernes de!

Har huden din i ansiktet blitt ujevn med brune flekker, er det heldigvis hjelp å hente i effektive hudpleieprodukter og gode vaner. Les mer her og finn ut hva pigmentflekker er og hvordan du best får bukt med dem.

Brune flekker, gammelmannsflekker eller pigmentfeil? De små forandringene i huden har mange navn. Men hva skyldes de? Hvis hudens naturlige fargestoff, melanin, begynner å klumpe seg sammen, viser det seg som mørke flekker på hudens overflate, noe som gir huden et skjoldet og ujevnt utseende – det vi ofte kaller pigmentflekker. De ses vanligvis i ansiktet, på hendene, brystet, skuldrene og armene. Men hvorfor får du pigmentflekker, hvordan behandler du dem best og hvordan unngår du dem i fremtiden? Få svarene på dette og mye mer her.


Produkter fra dermatologisk hudpleie:

1

Serum til sensitiv hud

​​​​​​​

Dermatologisk hudpleie er utviklet i samarbeid med hudleger og består av effektive formuleringer som er målrettet mot sensitiv hud.


Da har du en mer sensitiv hud – det vil si en hud som reagerer og kan føles tørr og se rød ut – og du bør kanskje overveie å velge dermatologiske hudpleieprodukter.


Her har vi samlet en håndfull serum fra den dermatologisk hudpleie, som er gode til sensitiv hud.

2

Ansiktskrem til sensitiv hud

Hvis du har sensitiv hud, kan det være en god idé å se etter en ansiktskrem som både kan hjelpe deg med dine utfordringer med pigmentflekker samtidig som den er skånsom.


Triple-Action Dagkrem med Vitamin C fra Pharmerceris inneholder SPF 30, slik at den både motvirker pigmentflekker og forebygger en forverring, ettersom den beskytter huden mot solens stråler.

3    

Tonic og spottreatment

Pharmaceris produserer effektiv og skånsom hudpleie, som samtidig motvirker pigmentflekker.


Prøv deres Pigmentation Spot Treatment, som reduserer produksjonen av melanin med sitt innhold av niacinamide, samtidig som den glatter ut og forbedrer hudstrukturen.


Bruk gjerne også Pharmaceris Antipigmentering Tonic, som inneholder C-vitamin og reduserer intensiteten av misfarging.

Gode produkter mot pigmentflekker:

1

Mild eksfoliering av huden

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution er en toner som inneholder en formel som forbedrer hudens utseende og struktur når du bruker den over en lengre periode.


​​​​​​​Den inneholder blant annet glykolsyre og aminosyre som bidrar til å gi huden bedre utstråling og klarhet og gjøre den jevnere. Aloe vera beroliger huden og ginseng gir utstråling og glød.


Slik bruker du den:
Påfør litt tonic på en bomullsdott og påfør i ansiktet etter rens og før serum og ansiktskrem. Husk å unngå øyepartiet.

2

Serum med vitamin C

Kiehl's Dark Spot Corrector behandler selv de mest gjenstridige pigmentflekkene takket være den nyeste generasjonen av aktivt vitamin C.


Geleen løser opp ansamlingen av pigment og forebygger dannelsen av nye ansamlinger.


Slik bruker du den:

Brukes morgen og kveld som en del av vanlig hudpleie. Påføres over hele ansiktet eller direkte på ønskede områder i ansiktet (eller på hender, hals og bryst).


3

Serum med niacinamid

Serumet fra Pudderdåserne inneholder hele 10 % niacinamid, noe som ikke bare reduserer pigmenteringer, men som også jevner ut hudtonen, slik at gamle arr og rødhet reduseres.


Slik bruker du den:

Bruk Niacinamid 10 % morgen og/eller kveld og se effekt etter ca. 2-4 uker.


Bruk gjerne Niacinamid 10 % etter serum med glykolsyre eller salisylsyre (f.eks. AHA serum fra Pudderdåserne (med 7 % glykolsyre) eller T-Zone Peeling (med 2 % salisylsyre) og følg opp med annen krem eller serum etter behov.


4

Ansiktsmaske mot pigmentflekkerr

White Lucent Overnight Cream & Mask fra Shiseido reduserer melaninproduksjonen for å hindre at det utvikles mørke flekker.


Slik bruker du den: Bruk den som nattkrem eller som nattkur et par ganger i uken.


5

Ansiktskrem mot pigmentflekker

Tyrostase Pigment Equalizer fra Beauté Pacifique er en unik lotion med en spesiell form for vitamin C og to planteekstrakter som gir en dokumentert hudlysnende effekt.


Huden produserer mindre melanin og tilbakefører også en del av melaninet som allerede er dannet.


Slik bruker du den:
Bruk produktet morgen og kveld på ren hud, og følg opp med vanlig hudpleie. Kan også brukes på kroppen og på den mørke pigmenteringen under øynene!


6

Serum med vitamin A

Serumkapslene med vitamin A fra E-cooking setter i gang cellefornyelsen og arbeider intenst på pigmentering og gir en jevn hudtone. Kapslene styrker også hudens elastisitet og forebygger tidlige aldersforandringer


Slik bruker du dem:

Brukes om natten på nyrenset hud.


Hvordan oppstår pigmentflekker?

I de aller fleste tilfeller løper hudens melaninproduksjon løpsk når huden har fått for mye sollys. Vanligvis, når solens UV-stråler treffer hudens melaninproduserende celler (melanocyttene), skaper huden melanin som en naturlig form for UV-beskyttelse, og det er denne prosessen som gir huden din den solbrune fargen.


Men er du en litt for ivrig soldyrker som kanskje også glemmer å bruke nok solkrem, må cellene overkompensere, og de produserer altfor mye melanin for å forsvare huden. Resultatet er solskadet hud som har fått overskredet sine UV-kvoter, og det kan blant annet vise seg som tydelige pigmentflekker.     

4 dagkremer med SPF

1

Ansiktskrem med SPF 15

Matas Striber Firming Dagkrem er spesielt utviklet for deg som er +50 og har tørr hud, men den kan brukes av alle som ønsker ekstra fukt og næring til huden samt solbeskyttelse.


Kremen beskytter mot UVA- og UVB-stråling og er beriket med et trippel-hyaluronkompleks som gir umiddelbar fukt og fylde til rynker, slik at de fremstår mindre synlige.


2

Ansiktskrem med SPF 20

Lait-Crème Multi Protection SPF 20 fra Embryolisse er en beskyttende og lett fuktighetskrem som inneholder SPF 20 og beskytter godt mot UVA- og UVB-stråler. Den passer for deg som ønsker mye fukt til huden og er også god til mer sensitiv hud. Den beskytter også mot forurensning og er en sann helt når det gjelder anti-age.  


3

Ansiktskrem med SPF 25

Clinique Superdefense SPF 25 Fatigue 1st Sign og Age Cream er perfekt for deg som ønsker å redusere pigmentflekker ved hjelp av SPF 25 og samtidig gjerne vil ha mer utstråling og glød i ansiktet.


Den inneholder ingredienser som jevner ut hudstrukturen, booster huden og gir den fornyet energi. E-vitamin beskytter mot skader fra frie radikaler og miljøpåvirkning.

4

Ansiktskrem med SPF 30

Er du på utkikk etter en dagkrem med SPF 30, som gjør huden merkbart fastere? Da bør du ta en titt på L'Oréal Paris og deres Revitalift dagkrem, som yter førstehjelp til huden og reduserer fine linjer og rynker.


Kremen forbedrer elastisiteten og motvirker mørke flekker, og resultatet er en myk, jevn hud. Prisen er dessuten sympatisk, noe som er en fin bonus.

 

​​​​​​​


5

Ansiktskrem med SPF 50

Trenger du den absolutt høyeste beskyttelsen til ansiktet ditt, samtidig som du får fordelene av effektiv hudpleie, kan du prøve Dr. Irena Eris Face Zone Even Tone Skin Enchancer.


Den er genial til å jevne ut og forbedre hudtonen, samtidig som den beskytter mot solens stråler med sitt høye innhold av SPF. Den er ikke fet og kan enten brukes som dagkrem eller solkrem, alt etter behov.6

Pigmentflekker på hendene?

Det er ofte på hendene at de første solskadene og pigmentflekkene viser seg. Du kan også bruke anti-pigment-ansiktsproduktene dine på hendene. Du kan også få spesifikke håndkremer rettet mot pigmentering.


Prøv f.eks. Aurelias pleiende håndkrem som lysner mørke flekker.


Hvem får pigmentflekker?

Siden pigmentflekker og soleksponering har en klar sammenheng, er det gjerne din tid i solen som avgjør om du får pigmentflekker og hvor plaget du er av dem. Din hudtype spiller naturligvis også en vesentlig rolle, for jo mer solsensitiv huden din er, desto mer disponert er du for å få pigmentflekker.


Dessverre opplever stadig flere at de får pigmentflekker, noe som nok også henger sammen med at vi er mer ute i solen og reiser oftere på ferie til solfylte steder enn tidligere. Det er dessuten spesielt kvinner som sliter med pigmentflekker, noe som også henger sammen med at pigmentflekker kan være hormonelt betinget, f.eks. i forbindelse med graviditet eller bruk av p-piller. Disse typene flekker kalles melasma, og ses vanligvis som skjoldede flekker på overleppen, på kinnene og i pannen. Det er ikke solen som gir disse flekkene, men den kan forverre dem.  


Fordi pigmentflekker er et utbredt problem, er det blitt en av de største bekymringene blant kvinner når det gjelder hudens aldring og utseende. Derfor ser vi også flere og flere hudpleieprodukter som er målrettet mot pigmentering, og det er gode nyheter for deg som ønsker å behandle pigmentflekker, men som også gjerne vil forhindre at flekkene oppstår.  


Husk! Pigmentflekker kan ikke fjernes med et trylleslag. Behandlingen krever tålmodighet og engasjement.     
​​​​​​​  

Slik unngår du pigmentflekker

Det er ingen tvil om at hvis du vil unngå pigmentflekker, bør du redusere tiden du oppholder deg i solen. Sitt i skyggen og bruk gjerne solhatt. Hvis du først har hatt pigmentflekker én gang, vil de nemlig alltid ligge og lure rett under overflaten og kommer ofte frem igjen så snart solen skinner på deg!


Ingredienser som tar opp kampen mot flekkene


Syre:

Alle former for syre, f.eks. glykolsyre (AHA) og salisylsyre (BHA), har en positiv effekt på pigmentflekker, ettersom de virker fargeutjevnende, men også bidrar til å fremme effekten av de andre produktene du bruker til å behandle pigmentflekker. Syre virker nemlig peelende på huden og fjerner talg og døde hudceller, slik at huden lettere kan absorbere alle de aktive ingrediensene fra din etterfølgende hudpleie.


Vitamin A (retinol):
Øker omsetningen av celler i overhuden og jevner ut fargeforskjeller i huden. Kan gjøre huden lysfølsom, så bruk alltid vitamin A om natten og husk SPF dagen etter.    


Niacinamid:​​​​​​​

Et vitamin B3 som blant annet reduserer hudens pigmentproduksjon.


Vitamin C:

​​​​​​​En kraftig antioksidant som virker lysnende og som for øvrig virker beskyttende på huden og gjør den mer motstandsdyktig.

Få kontroll på det grunnleggende

Hvis du føler deg overveldet av mulighetene du finner i hyllene for å bekjempe pigmentflekker, og er usikker på hvordan du best setter sammen en god og effektiv hudpleierutine, gir vi deg her et forslag til det mest grunnleggende:


Dag: Her handler det først og fremst om beskyttelse. Tilfør huden antioksidanter (spesielt vitamin C!), og bruk ALLTID en krem med SPF.

Kveld: Her handler det om å berolige, pleie og gjenoppbygge huden, slik at den kan hente seg inn igjen etter dagens strabaser og bruke natten til å bli den beste utgaven av seg selv.


Det er også om natten at pigmentdempende hudpleie med vitamin A er helt opplagt å bruke, ettersom vitamin A er en lysfølsom ingrediens og dessuten kan gjøre huden ekstra sensitiv i sollys. Bruker du vitamin A-produkter, er det enda en viktig grunn til å beskytte huden med SPF neste dag.


Supplement til dag/kveld: Vil du utvide rutinen og arbeide på eksisterende pigmentflekker, så bruk en form for syre (f.eks. mild syrepeeling eller et serum med AHA (glykolsyre) eller BHA (salisylsyre), og/eller plei huden med et produkt som inneholder B-3-vitaminet niacinamid.

Myter om pigmentflekker


Er pigmentflekker farlige?

Selv om pigmentflekker kan være nok så irriterende, er de mørke flekkene bare et kosmetisk problem De er heldigvis ikke farlige. Opplever du imidlertid at huden plutselig endrer farge, blir ujevn eller ellers skifter synlig karakter, er det viktig at du tar kontakt med lege, slik at han eller hun kan se nærmere på huden din for å utelukke at det ikke er noe galt.


Virker eplecidereddik på pigmentflekker?

Det har lenge blitt hevdet at eplecidereddik er effektivt mot pigmentflekker. Grunnen til at det er blitt hypet slik, er at eplesidereddik inneholder AHA- og eddiksyre, som dermed gjør at det oppløst med vann tilsvarer en ganske voldsom syrepeeling.


Fordi eddiken må fortynnes med vann før den kommer på ansiktet, kan det altså ganske raskt gå galt med denne metoden. Derfor anbefaler vi ikke at man prøver dette. Det finnes så mye forskjellig hudpleie som er skreddersydd til å redusere pigmentflekker. Derfor anbefaler vi at du heller tar en titt på produktene som er utviklet spesielt for dette. Det "naturlige" valget er ikke nødvendigvis bedre – metoden med eplesidereddik er markant kraftigere og voldsom mot huden og er absolutt ikke noe vi anbefaler.


​​
Er pigmentflekker alltid brune?

​​​​​​​Det finnes også hvite pigmentflekker – også kalt vitiligo – det er en sykdom i huden. De hvite flekkene skyldes at cellene i huden som produserer pigment forsvinner. Så de mørke pigmentflekkene skyldes altså en økt produksjon av melanin, mens de hvite skyldes redusert produksjon.

Relaterte artikler

Derfor får du mørke ringer, og slik skjuler du dem

Hudpleie

Derfor får du mørke ringer, og slik skjuler du dem

Av Cathrine Park

Mange lider av mørke ringer under øynene, og det kan være plagsomt å ha med å gjøre. Men heldigvis er det gode tips og triks i boka som du kan bruke for å bli kvitt mørke ringer. Vi veileder deg til det, og mye mer, i denne artikkelen.

Les mer
Vi tester: Naturlig solkrem

Hudpleie

Vi tester: Naturlig solkrem

Av Rikke Højris Bæk

Ingen sommer uten solkrem! Er du i tvil om hvilken variant som skal være med i kofferten i sommer? Her i redaksjonen har vi testet naturlige solkremer og vurdert konsistensen, duften og tatt en nærmere titt på ingrediensene. Les mer her for å finne ut hvilken som passer til dine krav og behov.

Les mer
Solfaktor – Skal du velge faktor 15, 30 eller 50?

Hudpleie

Solfaktor – Skal du velge faktor 15, 30 eller 50?

Av Amalie Schiller

Sommeren er på vei, og det betyr at vi endelig skal ut og nyte de etterlengtede solstrålene. Men vet du hvilken solfaktor du skal bruke? Her får du en veiledning til valg av riktig solfaktor i sommervarmen, slik at du er godt beskyttet mot solens stråler.

Les mer
Guide: Solkrem for uren hud

Hudpleie

Guide: Solkrem for uren hud

Av Nanna Skousbøll

Får du ekstra kviser og fetere hud når sommeren melder sin ankomst? Da kan solkremen være synderen, og hvis du har tendens til uren hud, er det ikke likegyldig hvilken solkrem du bruker. Vi guider deg til rett solkrem her.

Les mer