Helse og sunnhet

Les mer om magnesium

Hva er magnesium? Hvorfor trenger vi det? Og hva gjør det for kroppen? Les mer her, så svarer vi på de mest stilte spørsmålene om magnesium.

Magnesium reguleres nøye i og av kroppen din. Det finnes et lager av magnesium i knoklene som resten av kroppen trekker på ved behov. Dette sikrer at det alltid er samme mengde magnesium i blodet under normale forhold. Derfor kan man ikke bare ta en blodprøve og på den måten måle kroppens magnesiumnivå. Av samme grunn diskuterer forskerne hvor mye vi egentlig trenger. Men bruk for det, det har vi.

Hva er magnesium?

Magnesium er et mineral som har utrolig mange funksjoner i kroppen. Mineraler er grunnstoffer som opptas i planter og annet via jorden.


Magnesium spiller en stor rolle for vår grunnleggende helse og velvære.

Hvorfor trenger vi magnesium?

Magnesium er det fjerde vanligste stoffet i kroppen og er dermed et viktig mineral. Kroppen inneholder en ganske stor andel magnesium, rundt 25 gram. Den ene halvdelen finnes i knoklene, og den andre er fordelt på mykt vev og muskler. Magnesium er viktig for mer enn 300 kjemiske reaksjoner i kroppen, som sørger for at den fungerer som den skal.

Hva bruker kroppen magnesium til?

Magnesium er viktig for dannelsen av mange enzymer som blant annet styrer energiomsetningen, dannelsen av proteiner og celledelingsprosesser i kroppen. Enzymer er stoffer som fungerer som katalysatorer, noe som kort fortalt betyr at de setter i gang prosesser og får dem til å gå raskere enn de ville gjort uten enzymer.


Magnesium er også svært viktig for at andre mineraler – f.eks. kalsium (kalk) – plasseres på de "riktige" stedene i kroppen og ikke hoper seg opp i f.eks. blodkar og bindevev eller andre steder der det kan medføre negative reaksjoner.


Magnesium har betydning for hele nervesystemet, skjelettet og musklene og kan bidra til å redusere tretthet og en følelse av utmattelse  Magnesium bidrar dermed til:

 • Å redusere tretthet og utmattelse
 • Elektrolyttbalansen
 • Et normalt energistoffskifte
 • Nervesystemets normale funksjon
 • En normal muskelfunksjon
 • Vedlikehold av normale knokler
 • Vedlikehold av normale tenner.

Hvilke matvarer inneholder mye magnesium?

En enkel måte å huske matvarer som er gode kilder til magnesium, er å tenke på fiberrik mat. Matvarer som er rike på fiber er generelt også rike på magnesium.


Matvarer med høyt innhold av magnesium inkluderer belgfrukter, fullkorn, grønnsaker (spesielt brokkoli, squash og grønne bladgrønnsaker), frø, kjerner og nøtter. Andre kilder til magnesium inkluderer meieriprodukter, kjøtt, sjokolade og vann med høyt mineralinnhold.


10 matvarer som er rike på magnesium (per 100 g.):

– Mandler: 265 mg.
– Havregryn: 200 mg.
– Kikerter 158 mg.
– Bulgur: 116 mg.
– Mørk sjokolade: 121 mg.
– Tofu: 111 mg.
– Fiken 92 mg.
– Jomfruhummer: 68 mg
– Spinat 26 mg.
– Brokkoli: 20 mg.

Hvordan skal jeg få i meg magnesium?

Det er forskjell på hvor godt magnesiumkildene tas opp i kroppen, og mange matvarer kan påvirke opptaket av magnesium. Fytat, som finnes i bønner og korn, samt oksalat, som bl.a. finnes i større mengder i spinat og rabarbra, binder seg begge med magnesium i fordøyelseskanalen og hemmer dermed opptak og utnyttelse i kroppen.


For det mest optimale inntaket og bidraget til magnesiumnivået i kroppen, bør du derfor fordele inntaket over hele dagen. Hvis du tar et tilskudd av magnesium i tillegg til det magnesiumet som du får gjennom kosten, kan en god kilde være magnesiumcitrat eller magnesium bundet til aminosyrer. Det beste tidspunktet på dagen å supplere med dette kosttilskuddet er kort tid før sengetid.

​​​​​

Hvor mye magnesium trenger kroppen?

Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak for menn på 350 milligram og 280 milligram for kvinner. Hvis kroppen får for mye magnesium, utskilles det via nyrene. Det er derfor relativt sjeldent at man ser overdosering, ettersom det da må ganske store mengder til. Men en overdose er livstruende, så det er viktig å holde seg til den angitte doseringen hvis man tar et tilskudd.
​​​​​​​​​​​

Hvordan vet man at man mangler magnesium?

Mangel på magnesium kan oppstå i forbindelse med sykdom, der man også kan oppleve å ha mangel på andre mineraler som f.eks. kalk. Hvis man mangler magnesium, kan man oppleve muskeltretthet, kvalme, hodepine og/eller humørsvingninger.

Mangel på magnesium kan skyldes årsaker som

 • Gastrointestinale sykdommer
 • Nyresykdom
 • Lavt inntak av matvarer over en lengre periode. Det kan for eksempel være ved langvarige slankekurer
 • Vanndrivende legemidler
 • Kronisk diaré
 • Alkoholisme

Hvem bør ta magnesium?

Hvis du har et sunt og variert kosthold, bør ikke tilskudd med magnesium være nødvendig. Magnesiummangel ses som regel kun hos mennesker som lider av kroniske sykdommer i tynntarmen eller har fått fjernet deler av tarmen. Det samme gjelder personer med diabetes eller som lider av alkoholisme. Sist, men ikke minst, kan det også oppstå hvis man er småspist eller har vært på en langvarig slankekur.


Det er imidlertid viktig å alltid forhøre seg med legen hvis man er i tvil om man mangler magnesium.​​​​​​​​​​​​​​


Artikkelens anbefalinger er ikke basert på legeråd eller medisinsk ansvar.

Relaterede produkter

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Les mer om B-vitamin

Helse og sunnhet

Les mer om B-vitamin

Av Matas

I denne artikkelen ser vi nærmere på vitamin B. Eller rettere sagt, 8 forskjellige typer vitamin B. Kanskje kjenner du allerede til folsyre, biotin eller B12? Men visste du at alle disse B-vitaminene faktisk er innbyrdes avhengige av hverandre når det kommer til funksjonen i kroppen?

Les mer
Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Hudpleie

Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud

Av Trine Brøndsted

Vitamin A er ikke bare noe vi får fra mat og kosttilskudd. Vitamin A i hudpleieprodukter har en dokumentert effekt, slik at vi slett ikke trenger å diskutere om det virker eller ikke. Her er alt du trenger å vite om vidunderingrediensen.

Les mer
Gravid – hvilke kosttilskudd og vitaminer?

Gravid og barn

Gravid – hvilke kosttilskudd og vitaminer?

Av Lene Skou Jensen

For å sikre at både du og barnet får de viktigste vitaminene og mineralene, anbefaler Helsedirektoratet at du supplerer ditt daglige kosthold med kosttilskudd. De fleste vitaminer er giftfrie og utskilles uten problemer. Men for eksempel er for mye vitamin A farlig for barnet. Ta derfor ikke større doser enn anbefalt. Se alle anbefalinger her.

Les mer
Vitamin C - De beste produktene for strålende hud

Hudpleie

Vitamin C - De beste produktene for strålende hud

Av Isabel Marschall

Glow! Det er nettopp hva huden får når du bruker C-vitamin i hudpleierutinen din. Men C-vitamin kan faktisk gjøre annet enn å gi glød til huden: det kan gi en jevnere hudtone, beskytte huden mot forurensning og også være med på å gi fukt. Få oversikt over styrkene til de forskjellige merkene, slik at du kan finne de produktene som passer best for akkurat deg.

Les mer
Våre eksperter veileder deg
Våre eksperter veileder deg

Møt våre utdannede materialister, frisører og farmakonomer.