Hudpleie
Vitamin A i hudpleie – bekjemp rynker og uren hud
Vitamin A er ikke bare noe vi får fra mat og kosttilskudd. Vitamin A i hudpleieprodukter har en dokumentert effekt, slik at vi slett ikke trenger å diskutere om det virker eller ikke. Her er alt du trenger å vite om vidunderingrediensen.

Hva er egentlig vitamin A godt for? Vitamin A bidrar til vekst og vedlikehold av overhuden (epidermis). Dessuten har vitamin A en effekt på uren hud, solskadet hud, pigmentering samt rynker. Du har kanskje også hørt vitamin A omtalt som retinol. Les mer om det sterke vitaminet her.

Hva er vitamin A?

Vitamin A er et fettløselig vitamin som lagres i fettvevet vårt og i leveren og som sakte frigis til kroppen. Vi får det gjennom kosten fra matvarer som lever, fisk, egg, melk og meieriprodukter. I planteriket finner vi det i oransje og mørkegrønne planter, som gulrot, spinat, aprikos og melon. Kroppen vår trenger vitamin A fordi det hjelper kroppen med blant annet å opprettholde normal hud, normalt syn og normalt immunforsvar.

​​​​

Hva er fordeler og ulemper med vitamin A i hudpleie?

Hvis vi ser på hudpleieprodukter og hvorfor vitamin A, eller retinol, som det også heter, er så populært i kremer og serum, så er det fordi vitamin A bidrar til normal hud. Men det er både fordeler og ulemper med det potente vitaminet.


 • Fordeler

Vi er alle født med beskyttende vitamin A i huden. Men nivået faller jo mer sollys vi utsetter huden for og desto eldre vi blir. Det er bevist at vitamin A kan forbedre hudens struktur og avhjelpe uren hud, rynker og solskader i form av for eksempel pigmentflekker. I tillegg har det en effekt på tørr hud. Vi snakker altså om en ingrediens som kan påvirke hudcellenes oppførsel.


 • Ulemper

Vitamin A er et svært skjørt vitamin som er følsomt for både lys og luft og derfor kan ha en begrenset aktiv levetid – spesielt kan retinol i produkter være vanskelig å styre, siden de er mindre stabile og lett blir ødelagt. I tillegg finnes det ulike konsentrasjoner, noe som gjør at man enten kan få for mye eller for lite. For mye vitamin A kan irritere huden hvis den ikke er vant til ingrediensen. Man bør langsomt trappe opp og starte med annenhver dag når man bruker ingrediensen. Med ekspertveiledning og små steg kommer du langt.

Hva gjør vitamin A – 4 fordeler for skjønnheten 

Hvis vi skal lage en rask oversikt over de fordelene vitaminet bidrar med til skjønnhet og hudpleie, så blir den som følger:


 • Lysne og jevne ut pigmentflekker

Først og fremst kan vitamin A forandre og reparere huden. Vitaminet kan lysne og jevne ut pigmentflekker, siden vitamin A øker omsetningen av overflateceller, slik at nye og lysere celler kommer raskere.


 • Redusere porer

Vitamin A kan påvirke og endre størrelsen på porer som er ødelagt av kviser eller sol, slik at de reduseres.


 • Gjøre huden glattere og tykkere

Vår kollagendannnelse øker i dybden, noe som også gir huden en glattere og fyldigere overflate. Vitamin A gjør nemlig at huden har lettere for å produsere sunnere celler.


 • Normaliserer ubalanse

Vitamin A virker normaliserende og gjenoppbyggende ved ubalanse, både når det gjelder rynker, uren og tørr hud.


Hva er vitamin A i hudpleie godt for?

Vitamin A er hudforbedrende – både når det gjelder overflatestruktur og i dybden, ettersom den øker mengden kollagen. Primært virker vitamin A mot uren hud, rynker og pigmentflekker.


Du kan bruke vitamin A rundt øynene bare du sørger for å velge en krem som er spesielt formulert for det sarte øyepartiet, som denne fra Beauté Pacifique. Fordi retinol virker styrkende på hudens overflate og øker kollagenet, vil øyekrem med vitamin A kunne forbedre både rynker (kragetær) og mørke ringer som ses på grunn av tynn hud.


Hvor mye A-vitamin og hvilken type A-vitamin er best?

Selv om vi vet at vitamin A har god virkning på huden, må man likevel ta forbehold. Det er for eksempel en god idé å kjenne litt til de forskjellige styrkegradene til vitamin A.


A-vitamin i tre forskjellige styrker

Vitamin A kommer i tre styrker, og det er viktig å velge det som passer din hud best, slik at du ikke overbehandler. Det krever tilvenning å bruke vitamin A på huden.


•    A-vitaminsyre er den reseptbelagte syreversjonen – og det er altså sterke saker.

•    Retinol er en forløper til A-vitaminsyre og blir omdannet til vitamin A i huden.
​​​​​​​
•    Vitamin A-estre, som f.eks. retinylpalmitat og retinylacetat, er den mildeste formen, ettersom estere først må omdannes til retinol og deretter til vitamin A.


Hvilken type vitamin A og hvor mange prosent du skal opp i, avhenger av huden din, og ikke minst hvor mye hjelp huden din trenger. Be en ekspert hos Matas om å veilede deg, og start heller med for lite enn for mye, og venn huden til den aktive ingrediensen.

​​​​​​​

Hvis huden din blir rød og flaker, har du startet for tøft, og du kan med fordel ta en pause og kun bruke kremen annenhver dag i en periode.


Merker som er eksperter på vitamin A

Det er fornuftig å velge produsenter og merker som har spesialisert seg på produkter med vitamin A, ettersom det krever ekspertise for å holde vitamin A stabil. Ta også hensyn til årstiden, og bruk eventuelt ester-varianter i sommermånedene når du oppholder deg mer ute i solen, ettersom disse er de mildeste formene for vitamin A.


Beauté Pacifique

En ekte klassiker. Kremen inneholder tre effektive vitamin A-typer og er til både uren hud, tynn og rynkete hud. Bruk den kun om natten.The Ordinary

Nykommeren i klassen. Bruk dette serumet, som kommer i to forskjellige styrker, om natten i et tynt lag etter at du har renset huden.


Pudderdåserne

Hos Pudderdåserne finner du to produkter med henholdsvis 2 og 5 prosent vitamin A. Start med den mildeste formen hvis du er nybegynner.Ecooking

Små serumkapsler som inneholder retinol. De små kapslene bidrar til å holde produktet stabilt. Bruk den under nattkremen.


Verso

Verso inneholder retinol-8, et stabilt vitamin A-kompleks som er åtte ganger mer effektivt enn standard retinol.


Elizabeth Arden

Prøv de effektive Retinol Ceramide-kapslene, som inneholder en avansert kombinasjon av retinol, som reduserer synlige linjer og rynker.


Produktet holdes stabilt og hygienisk i de små kapslene, som ikke utsettes for oksygen eller bakterier.

Vitamin A i kosttilskud

Du kan også få vitamin A i kosttilskudd.


Den hvite pillen med vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud, slimhinner og syn.

​​​​​​​


Visste du at ... ​​​​​​​det finnes to typer vitamin A? Den ene typen heter retinoider og finnes i de animalske matvarene, og den andre kalles karotenoider, og kommer fra vegetabilske matvarer.


Hvilke ingredienser er gode sammen med vitamin A

Som for så mye annet innen hudpleie har huden oftest best av at ingredienser inngår i et samspill med andre ingredienser. Vitamin A samarbeider godt med beskyttende vitamin C og resveratrol, cellekommuniserende peptider og eksfolierende fruktsyre.


Og tro det eller ei, men vitamin A er faktisk også ok sammen med AHA og BHA, da disse gjør hudoverflaten mer tilgjengelig og dermed gjør det enklere for huden å ta opp ditt vitamin A. Det høres kanskje ut som en tøff cocktail, men hvis du kan styre iveren og ikke overdrive det, er det en helt OK kombinasjon – men test deg frem.

 

​​​​

Vitamin A og graviditet

Når det gjelder graviditet, er det alltid vanskelig å uttale seg, og i utgangspunktet bør du alltid be legen din om råd. Det er imidlertid ikke dokumentert at vitamin A i hudpleieprodukter kan skade fosteret.


Hvis du vil være på den sikre siden, kan du droppe å bruke kremer med vitamin A mens du er gravid og ammer. Senere kan du alltids gjenoppta bruken eller starte opp når du er ferdig med å amme babyen din.

​​​​​​​


Er vitamin A kun for aldrende kvinner?
Det korte svaret er nei. Vitamin A i hudpleien er for alle som har opplevd problemer som uren hud, pigmentflekker, tørrhet og rynket hud.  


Vitamin A og sol

Hvis du, som mange av oss som er født på 70-tallet, har vært litt for glad i mye sol og solarium, så har huden din med sikkerhet blitt litt skadet. Det synes kanskje ikke i overhuden (ennå), men du kan være sikker på at underhuden bærer preg av det.


Heldigvis finnes det en måte å reparere huden på ved slike solskader. Behandling med vitamin A er et godt alternativ – sammen med mye solfaktor og skygge i fremtiden.

​​​​

Vitamin A og lysfølsomhet

Hvis du behandler huden din med vitamin A, uansett styrke, er det viktig å bruke solfaktor på dagtid. Du kan med fordel bruke vitamin A-kremen din om natten, da noen former faktisk kan være en lysfølsom ingrediens.


Her finner du vitamin A i kostholdet

Hvis huden din ikke bare skal pleies utenfra, kan du med fordel fylle tallerkenen med matvarer som er spekket med vitamin A. I tillegg til at vitamin A holder huden din smidig og sunn, har kroppen også bruk for vitamin A til slimhinnene og synet ditt, og du kan finne vitaminet i både vegetabilske og animalske matvarer. Nedenfor kan du se hvilke matvarer som inneholder vitamin A.


Animalske:

 • Melk​​​​​​​
 • Fisk og skalldyr
 • Ost
 • Egg
 • Lever
  ​​​​​​​

Vegetabilske:

 • Nøtter
 • Gulrøtter
 • Paprika
 • Spinat
 • Tomat


Når ser du resultater med retinol?

Som så ofte ellers for hudpleie og hudpleieingredienser generelt, kan du ikke forvente forandringer over natten. Det krever tid og tålmodighet å arbeide med hudforbedringer. Dette gjelder også retinolprodukter.

​​​​​​​

Ifølge Gary Fisher, professor i dermatologi ved University of Michigan Medical School, tar det i gjennomsnitt ca. 12 uker før retinolprodukter gir synlige resultater. Så tenk langsiktig og forbered deg på at produkter med vitamin A (uansett type) bør følge deg resten av livet.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Redaksjonen tester: Beste serum

Hudpleie

Redaksjonen tester: Beste serum

Av Amalie Schiller

Har du vurdert å legge til et serum i hudpleierutinen din? Få dette med deg. Vi har testet de beste serumene på forskjellige hudtyper, slik at du kan finne det som passer til nettopp din hudtype og lommebok – og som virker!

Les mer
Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Hudpleie

Hyaluronsyre – naturens egen fuktighetsmester

Av Trine Brøndsted

Hyaluronsyre er et naturlig stoff som vi alle er født med i kroppen, men som vi dessverre mister med alderen. Her ser vi nærmere på naturens egen fuktighetsmester.

Les mer
Vi guider: Unngå uren hud

Hudpleie

Vi guider: Unngå uren hud

Av Trine Brøndsted

Uren hud påvirker humøret. Det gjelder uansett om du har fått en enkelt kvise, hudormer eller urenheter over en lengre periode. Urenhetene oppstår ikke fordi huden din er skitten, så det er et litt misvisende ord. Vi har samlet de beste produktene mot uren hud – så les mer her og finn ut hvordan du blir kvitt uren hud.

Les mer
Vitamin C - De beste produktene for strålende hud

Hudpleie

Vitamin C - De beste produktene for strålende hud

Av Isabel Marschall

Glow! Det er nettopp hva huden får når du bruker C-vitamin i hudpleierutinen din. Men C-vitamin kan faktisk gjøre annet enn å gi glød til huden: det kan gi en jevnere hudtone, beskytte huden mot forurensning og også være med på å gi fukt. Få oversikt over styrkene til de forskjellige merkene, slik at du kan finne de produktene som passer best for akkurat deg.

Les mer