Personvernerklæring for Matas

1.

GENERELT

1.1

Denne personvernerklæringen («retningslinjer for personvern») beskriver hvordan Matas Operations A/S («Matas», «oss», «vår», «vi») samler inn og behandler opplysninger om deg.

1.2

Personvernerklæringen gjelder for personopplysninger som du gir oss i forbindelse med at du er i kontakt med Matas som kunde eller samarbeidspartner. Den gjelder blant annet når du kjøper en vare hos matas.no, retter en henvendelse til Matas' kundeservice eller når du bruker nettsidene til Matas, www.matas.no («Matas.no»)  eller er i kontakt med Matas' hovedkontor.

1.3

Matas Operations A/S er behandlingsansvarlig for personopplysningene dine. Alle henvendelser til Matas kan gjøres via kontaktopplysningene som er angitt i pkt. 7.

2.

ULIKE FORMÅL FOR INNSAMLING AV PERSONOPPLYSNINGER OG RETTSGRUNNLAGET FOR BEHANDLINGEN

2.1

Når du besøker Matas.no, behandler vi automatisk opplysninger om deg og hvordan du bruker nettstedet Matas.no. Slike opplysninger vil typisk være hvilken nettleser du benytter, hvilke søkeord du bruker på Matas.no, innhold fra chat med medarbeiderne våre på matas.no, kommentarer fra deg angående Matas Live Shopping-events, IP-adressen din, herunder din hvor du befinner deg og informasjon om hvilken enhet du bruker. I tillegg gjelder Matas retningslinjer for informasjonskapsler når du bruker Matas.no.


2.1.1

Formålet med bruken av informasjonskapslene er å optimere brukeropplevelsen og funksjonene på Matas.nos, generere brukbar og rettvisende statistikk, kunne svare på spørsmål fra deg i chat samt drive personalisert markedsføring på bakgrunn av den informasjonen vi får fra deg gjennom din bruk av matas.no, herunder annonsering via Facebook, Instagram, Google og Youtube hvis du har samtykket til markedsføringsinformasjonskapsler.  


2.1.2

Det rettslige grunnlaget for behandlingen er ditt samtykke til vår bruk av informasjonskapsler og personvernforordningens Art. 6 nr. 1 bokstav a, ditt samtykke til å chatte med våre nettbaserte medarbeidere og EU personvernforordningens (GDPR) Art. 9 nr. 2 bokstav a og Art. 6 nr. 1 bokstav a, samt vår legitime interesse i å forbedre nettsidene våre og være så relevante som mulig i markedsføringen vår jf. personvernforordningens art. 6 nr. 1 bokstav f.

2.2

Når du kjøper et produkt eller kommuniserer med oss om våre produkter, samler vi inn de opplysningene du selv oppgir. Dette kan være navn, adresse, e-postadresse, telefonnummer., betalingsmåte, opplysninger om hvilke produkter du kjøper og eventuelt har returnert, opplysninger om forespørsler og reklamasjoner, leveringsønsker samt opplysninger om IP-adressen som bestillingen er foretatt fra.


2.2.1

Formålet med denne innsamlingen er å kunne levere produktene du har bestilt og for øvrig oppfylle avtalen med deg, herunder for å kunne administrere rettighetene du har til å returnere produkter og reklamere på et kjøp, samt om nødvendig å kunne kontakte deg med relevant informasjon om det produktet du har kjøpt. Vi kan også behandle opplysninger om kjøpene dine for å overholde lovkrav, herunder tilbaketrekking av produkter, og bokføring. Ved kjøp på Matas.no innhentes IP-adressen med det formål å ivareta vår interesse av å forhindre svindel.


2.2.2

Det rettslige grunnlaget for behandlingen er personvernforordningens art. 6 nr. 1 bokstav b, vår gjensidige avtale om kjøp hos Matas, bokstav c, vår rettslige forpliktelse til å overholde lovkrav om tilbaketrekkinger og bokføring, bokstav f, og vår legitime interesse i å forhindre svindel.

2.3

Hvis du abonnerer på nyhetsbrevet vårt, samler vi inn opplysninger om navn, e-postadresse og eventuelt mobilnummer.


2.3.1

Formålet er å ivareta vår interesse av å kunne levere nyhetsbrev til deg.


2.3.2

Det rettslige grunnlaget for behandlingen er ditt samtykke til å motta nyhetsbrevet og personvernforordningens art. 6 nr. 1 bokstav a.

2.4

Hvis du er Club Matas medlem og foretar kjøp eller for øvrig bruker Matas.no logget inn som Club Matas-medlem, jf. punkt 2.1 og 2.2, behandler vi også personopplysningene dine i henhold til Behandling av personopplysninger for Club Matas, som gjelder i tillegg til denne Personvernerklæringen. Ved avvik mellom denne Personvernerklæringen og behandling av Personopplysninger for Club Matas, har sistnevnte forrang.

2.5

Når du besøker Matas' profiler på sosiale medier (Facebook, Instagram, LinkedIn, Google, Youtube og Tiktok), kan Matas behandle den informasjonen du har gjort tilgjengelig gjennom innstillinger på våre sosiale medier, dine reaksjoner på våre innlegg og din deling av disse samt kommentarer til våre innlegg.


2.5.1

Formålet med Matas' behandling av dine personopplysninger er å markedsføre Matas, svare på henvendelser, la deg delta i våre konkurranser og kontakte deg hvis du vinner. Når de ovennevnte sosiale mediene benytter personopplysninger som er samlet inn via Matas' profiler til eget bruk, f.eks. til forbedring av deres reklamesystem, behandler de personopplysningene dine som beskrevet i deres personvernregler som du finner her: Facebook/Instagram, Google/Youtube, LinkedIn, TikTok.


2.5.2

Det rettslige grunnlaget for Matas' behandling er vår legitime interesse i å markedsføre Matas, svare på henvendelsen din eller la deg delta i en konkurranse og kontakte deg hvis du vinner, jf. personvernforordningens Art. 6 nr. 1 bokstav f.

2.6

Når du besøger Matas’ profiler på Sociale Medier (Facebook, Instagram, LinkedIn, Google, Youtube, Snapchat, Pinterest og TikTok), kan Matas behandle de oplysninger, du har gjort tilgængelige via indstillinger på vores sociale medier, dine reaktioner på vores opslag, din deling heraf samt kommentarer til vores opslag.

2.6

Hvis du inngår i et kommersielt forhold med oss, enten som privatperson eller som ansatt i et selskap vi samarbeider med, behandler vi opplysninger som navn, e-post, telefonnummer, firma- eller privat adresse samt eventuelle andre opplysninger som du gir oss i forbindelse med vår relasjon og din henvendelse.


2.6.1

Formålet med Matas' behandling er å ivareta vårt samarbeid med deg og den virksomheten du representerer og kunne oppfylle Matas' forpliktelser i den forbindelse.


2.6.2

Det rettslige grunnlaget for denne behandlingen vil normalt være det avtaleforholdet som er etablert eller under etablering mellom deg og/eller den virksomheten du representerer og Matas, jf. personvernforordningens Art. 6 nr. 1 bokstav b. Avhengig av samarbeidets karakter, kan det rettslige grunnlaget også være et annet, som Matas' legitime interesse i å etablere og ivareta relasjonen mellom deg og / eller den virksomheten du representerer, jf. personvernforordningens Art. 6 nr.1 bokstav f.

3.

MOTTAKERE AV PERSONOPPLYSNINGENE

3.1

På matas.no laster vi inn innhold fra tredjeparts nettsteder som en del av brukeropplevelsen på matas.no. Det skjer f.eks. ved å laste inn vår skår hos Trustpilot. Når innholdet lastes inn, foregår HTTP(S)-kommunikasjon direkte mellom enheten og den aktuelle bedriftens servere. HTTP-protokollen er den standarden som nettjenester kommuniserer gjennom,og det innebærer at nettleseren din sender data om at nettleseren din har besøkt matas.no samt opplysninger om nettleseren din, operativsystemet ditt, hvilken URL du besøker samt IP-adressen din. I disse tilfellene er du som bruker underlagt personvernreglene for den aktuelle virksomheten, og i den forbindelse henviser vi til Trustpilots retningslinjer for personvern (her).

Hvis du har samtykket til markedsføringsinformasjonskapsler, bruker Matas Facebook Pixels og Googles teknologier på matas.no for å samle data til bruk til optimering av våre annonser utenfor matas.no. Dette betyr at hvis du samtykker til markedsføringsinformasjonskapsler når du besøker matas.no, vil Facebook og Google motta informasjon om din IP-adresse, din nettleser, informasjon om enheten din, nettstedene du besøker, kjøpene du foretar, annonsene du ser og måten du bruker matas.no på. Når Facebook og Google bruker personopplysninger som er samlet inn på matas.no, f.eks. for å forbedre sitt reklamesystem, behandler de personopplysningene dine som beskrevet i deres retningslinjer for personvern, som du finner her:  Facebook, Google.

3.2

I forbindelse med levering av varer som du har kjøpt hos Matas, vil opplysninger om ditt navn, adresse, e-postadresse, telefonnummer samt ordrenummer og spesifikke leveringsønsker bli videregitt til den transportøren som skal forestå leveringen av de kjøpte varene til deg. Ved kjøp av varer som ikke er på lager, kan de nevnte opplysningene videreformidles til produsenten eller selgeren av den aktuelle varen, som i så fall vil forestå leveransen. I tillegg kan opplysningene dine bli videreformidlet til Storebox til bruk for oppbevaring av kvitteringer, og opplysningene dine kan videreformidles til samarbeidspartnere som bistår med våre forretningsaktiviteter, herunder kommuner ved kjøp av varer som er bevilget av kommunen.

3.3

Når du gjennomfører betalingstransaksjoner på Matas.no, skjer dette via Matas' PCI (Payment Card Industry – Data Security Standard) sertifiserte samarbeidspartner, Reepay. Informasjonen oppbevares i et sikkert PCI-sertifisert miljø som oppfyller internasjonale sikkerhetsstandarder. Når du bruker et betalingskort på Matas.no, er det kun Matas' PCI-sertifiserte samarbeidspartner Reepay – og ikke Matas – som får adgang til dine opplysninger. For at du skal kunne betale med Klarna, må du dele dine personlige data med dem. Lær mer om Klarnas personvernmerknad her.

3.4

Opplysninger som Matas behandler om deg som ledd i en samarbeidsrelasjon vil ikke bli gitt videre til tredjepart, med mindre det er nødvendig av hensyn til formålet med relasjonen, eller det er nødvendig for at vi kan ivareta en berettiget interesse, f.eks. i forbindelse med tvister, der opplysningene kan gis videre til rådgivere, myndigheter og rettslige instanser.

3.5

Opplysninger kan overføres til eksterne samarbeidspartnere som behandler opplysningene på våre vegne. Vi bruker eksterne samarbeidspartnere til blant annet teknisk drift av systemer og forbedringer av Matas.no, utsendelse av nyhetsbrev og målrettet markedsføring, herunder retargeting og for at du skal kunne gi din vurdering av vår virksomhet og produkter. Disse selskapene er databehandlere. De arbeider i henhold til vår instruks og behandler data som vi er behandlingsansvarlige for. Databehandlerne kan ikke bruke opplysningene til andre formål enn å oppfylle avtalen med oss, og de er underlagt taushetsplikt. Vi har inngått skriftlige avtaler med alle databehandlere som behandler personopplysninger på våre vegne.

3.6

I det omfang vi bruker databehandlere som er etablert utenfor EU/EØS, vil dette alltid skje i henhold til overholdelse av gyldige overføringsgarantier i form av EU-kommisjonens standardkontraktsbestemmelser, jf. personvernforordningens art. 46. Hvis du ønsker en kopi av standard kontraktsklausulene, er du velkommen til å kontakte oss.

4.

DINE RETTIGHETER

4.1

For å skape åpenhet rundt behandlingen av opplysningene dine, må vi som behandlingsansvarlig informere deg om rettighetene dine.

4.2

Rett til innsyn

4.2.1

Du har til enhver tid rett til å be oss om opplysninger om blant annet hvilke opplysninger vi har registrert om deg, hvilket formål registreringen tjener, hvilke kategorier personopplysninger dette gjelder og hvem som mottar opplysningene samt informasjon om hvor opplysningene stammer fra.

4.2.2

Du har rett til å få utlevert en kopi av de personopplysningene vi har om deg. Hvis du ønsker en kopi av personopplysningene dine, må du sende en skriftlig forespørsel til [email protected]. Du vil bli bedt om å dokumentere at du er den du gir deg ut for å være.

4.3

Rett til korrigering

4.3.1

Du har rett til å få korrigert uriktige personopplysninger om deg selv. Hvis du blir oppmerksom på at det er feil i de opplysningene som vi har registrert om deg, oppfordres du til å rette en skriftlig henvendelse til [email protected], slik at opplysningene kan korrigeres. Du vil bli bedt om å dokumentere at du er den du gir deg ut for å være.

4.4

Rett til sletning

4.4.1

I enkelte tilfeller har du rett til å få alle eller noen av personopplysningene dine slettet av oss, for eksempel hvis du tilbakekaller samtykket ditt og vi ikke har et annet rettslig grunnlag for å fortsette behandlingen. I den grad fortsatt behandling av opplysningene dine er nødvendig, f.eks. for at vi skal kunne oppfylle våre rettslige forpliktelser eller for at rettskrav skal kunne fastlegges, gjøres gjeldende eller forsvares, er vi ikke forpliktet til å slette personopplysningene dine. Hvis du retter en henvendelse til [email protected] med ønske om sletting, blir du bli bedt om å dokumentere at du er den du gir deg ut for å være.

4.5

Retten til å begrense behandlingen til kun lagring

4.5.1

Du har i visse tilfeller rett til å få begrenset behandlingen av personopplysningene dine til kun å gjelde oppbevaring, f.eks. hvis du mener at de opplysningene vi behandler om deg ikke er korrekte.  Du må kontakte [email protected] hvis du ønsker å benytte deg av denne retten. Du blir da bedt om å dokumentere at du er den du gir deg ut for å være.

4.6

Rett til dataportabilitet

4.6.1

Du har i visse tilfeller rett til å få utlevert personopplysninger som du selv har gitt oss i et strukturert, vanlig brukt og maskinlesbart format, og du har rett til å overføre disse opplysningene til en annen behandlingsansvarlig. Du må kontakte [email protected] hvis du ønsker å benytte deg av denne retten. Du blir da bedt om å dokumentere at du er den du gir deg ut for å være.  

4.7

Rett til å protestere

4.7.1

Du har til enhver tid rett til å protestere mot vår ellers lovliga behandling av personopplysningene dine inkludert i forhold til direkte markedsføring og profilering som foretas for å kunne målrette vår direkte markedsføring, da denne behandlingen foretas på grunnlag av ditt samtykke og/eller våre legitime interesser, jf. punkt 2.1, 2.3, 2.4 og 2.5. Hvis du ikke ønsker at vi skal bruke personopplysningene dine til direkte markedsføring og profilering, må du også slette informasjonskapslene dine, som nevnt i punkt 5.1 nedenfor. Du må kontakte [email protected] hvis du ønsker å benytte deg av denne retten. Du blir da bedt om å dokumentere at du er den du gir deg ut for å være.  

4.8

Rett til å trekke tilbake samtykke

4.8.1

Du har til enhver tid rett til å tilbakekalle et samtykke du har gitt oss når det gjelder behandling av personopplysninger. Dette gjelder f.eks. muligheten til å sende nyhetsbrev, til å chatte med en nettbasert medarbeider, til å motta markedsføring eller til informasjonskapsler. Hvis du ønsker å tilbakekalle et samtykke, må du kontakte [email protected]. Du blir bedt om å dokumentere at du er den du gir deg ut for å være. Du kan tilbakekalle ditt samtykke til informasjonskapsler ved å klikke på «småkaken» nederst i venstre hjørne på matas.no.

4.8.2

Hvis du velger å trekke tilbake samtykket ditt, påvirker det ikke lovligheten av vår behandling av personopplysningene dine på bakgrunn av ditt tidligere meddelte samtykke og frem til tidspunktet for tilbaketrekking. Hvis du trekker tilbake samtykket ditt, har det derfor først virkning fra dette tidspunktet.

4.9

Rett til å klage

4.9.1

Du har til enhver tid rett til å sende inn en klage til Datatilsynet (www.datatilsynet.no/om-datatilsynet/kontakt-oss) om vår behandling av personopplysningene dine. Klage kan blant annet sendes via e-post til: [email protected] eller på telefon +47 22 39 69 00.

5.

SLETTING AV PERSONOPPLYSNINGER

5.1

Opplysninger som er  samlet inn om din bruk av Matas.no i henhold til pkt. 2.1, slettes etter reglene i Matas' retningslinjer for informasjonskapsler. De enkelte utløpsdatoene er oppgitt i Matas' retningslinjer for informasjonskapsler, der du også kan lese mer om hvordan du selv kan slette informasjonskapsler når du ønsker det. Opplysninger om deg fra din bruk av nettbasert chat med våre nettbaserte medarbeidere, i henhold til punkt 2.1, slettes etter 60 dager. Kommentarer og spørsmål du gir under Matas Live Shopping-events på Matas.no, jf. punkt 2.1, vil bli liggende på Matas.no så lenge det Matas Live Shopping-arrangementet har en forretningsmessig verdi for Matas.

5.2

Opplysninger som samles inn i forbindelse med dine kjøp og henvendelser til Matas i forbindelse med dette, jf. punkt 2.2, vil i utgangspunktet bli slettet litt over 2 år etter kjøpet når retten til å reklamere på varen er utløpt. Opplysninger kan imidlertid lagres i lengre tid hvis vi har et legitimt behov for lengre oppbevaring, f.eks. hvis det er nødvendig for at rettskrav skal kunne fastlegges, gjøres gjeldende eller forsvares, eller hvis oppbevaring er nødvendig for at vi skal kunne oppfylle lovkrav. Opplysning om retur av varer lagres i 5 år etter utløpet av det året hvor returen ble foretatt i henhold til fakturakrav og regnskapslovgivningen.

5.3

Opplysninger som samles inn i forbindelse med at du melder deg på vårt nyhetsbrev, jf. punkt 2.3, slettes når ditt samtykke til nyhetsbrev trekkes tilbake, med mindre vi har et annet grunnlag for behandling av opplysningene.

5.4

Opplysninger som samles inn om deg som Club Matas-medlem, jf. punkt 2.4, slettes 30 dager etter at du har meldt deg ut av Club Matas iht. Behandling av personopplysninger for Club Matas

5.5

Opplysninger du oppgir i Matas profiler på sosiale medier, jf. punkt 2.5, vil i utgangspunktet bli liggende på disse profilene som en del av sidens historikk, med mindre du sletter dem. De opplysningene Matas behandler om deg som følge av din deltakelse i konkurranser, og som i den forbindelse kopieres over i Matas' egne systemer, slettes etter 3 måneder.

5.6

Opplysninger som stammer fra en samarbeidsrelasjon, jf. punkt 2.6, oppbevares så lenge de har relevans i forhold til den eksisterende eller potensielle samarbeidsrelasjonen og i en etterfølgende periode, så lenge det er nødvendig for at Matas skal kunne dokumentere relasjonen.

6.

SIKKERHET

6.1

Vi har iverksatt egnede tekniske og organisatoriske sikkerhetstiltak mot at personopplysninger uforutsett eller ulovlig tilintetgjøres, går tapt, endres eller forringes, samt mot at personopplysninger gjøres kjent for uvedkommende eller misbrukes.

6.2

Bare ansatte som har et reelt behov for å få tilgang til personopplysningene dine for å kunne utføre arbeidet sitt, har tilgang til opplysningene. Disse medarbeiderne er instruert i hvordan persondata behandles forsvarlig.

7.

KONTAKTINFORMASJON

7.1

Matas Operations A/S, org. nr. 27528430 er behandlingsansvarlig for personopplysninger som samles inn av Matas.

7.2

Hvis du har spørsmål eller kommentarer til denne personvernerklæringen, eller hvis du ønsker å benytte deg av noen av dine rettigheter som er beskrevet i punkt 4, kan du kontakte:

Matas Operations A/S
Rørmosevej 1
3450 Allerød

Tlf. nr.: 22112210
E-mail: [email protected].

8.

ENDRINGER I PERSONVERNERKLÆRINGEN

8.1

Denne personvernerklæringen oppdateres fortløpende. Den gjeldende versjonen er den som til enhver tid finnes her på matas.no.

9.

VERSJONER

9.1

Dette er versjon 15 av Matas Personvernerklæring, datert 1. november 2022.

Våre eksperter veileder deg
Våre eksperter veileder deg

Møt våre utdannede materialister, frisører og farmakonomer.